Test: Norco Optic C3 - jde si vlastní cestou

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.8.2020

Norco Optic je těžko zařaditelné kolo, pokud jej řadíme z pohledu kategorií horských kol. Má zároveň méně i více zdvihu, konkrétně vzadu 125mm a vepředu 140 mm. Pokud bychom ho brali čistě z pohledu zdvihu pohybujeme se na přelomu all-mountain a trail. A ono to tam ve skutečnosti vlastně patří. I když možná kategorií spojuje více.

Nízkozdvihová kola s agresivnější geometrii jsou trendem poslední doby. Oproti „vysokozdvihu“ vyžadují více snahy od jezdce, více řízení, více skillu. Na oplátku zase mohou jezdci nabídnout lepší jízdní vlastnosti do kopce při zachování výborných sjezdových vlastností. Prostě dobře sjezdující kolo, které na kopec vyletí tak, že o tom ani nevíš. A Optic by měl výše zmíněné splnit na jedničku.

Norco Optic C3 – nejnižší osazení na karbonovém rámu, a upřímně velmi zajímavé osazení. I když možná až místy zarážející. Karbonový rám doplňují pružící jednotky od RockShoxu, v setupu základ vs. topovka. Vepředu základní vidlice Pike Select a vzadu jí sekunduje špičkový model tlumiče Super Deluxe DH Ultimate. Rozdíl ve vlastnostech je zásadní a pozná jej každý a okamžitě. Především tlumič vyzdvihuje jízdní vlastnosti rámu minimálně o další level výš.

Ultimátní Deluxe tlumič má vše co potřebuješ. Ano, nemá přepínání – uzamykání – pomalé komprese pomocí páčky, ale zato má kouzelné kolečko, kterým si pomalou kompresi nastavíš. A kolečka chceš! Chceš, aby kolo více houpalo? A bylo pohodlnější? Není problém! Chceš, aby kolo neskutečně jelo a v podstatě nereagovalo na tvé šlapání? Není problém. Stačí si jen zakroutit, tohle ti žádná páčka neumožní. Správné odladění tlumiče zabere chvíli času, ale ten se ti bohatě vrátí na trati.

Tak, jak v osazení vyniká tlumič, tak vynikají i brzdy. Bohužel v opačném slova smyslu. Karbonové kolo určené pro ježdění v lese a má brzdové páčky z trekingu? No ty v…! Vzhled kola se při použití takových brzdových páček trochu kazí, vizuálně kolo degraduje. Naštěstí pro jezdce je výkon tradiční, takový, jaký čekáš od brzd Shimano. Ano, brzdí velmi dobře.

I ostatní zbylé osazení je z ekonomické třídy, avšak do očí není až tak bijící. Základní, ale funkční modely, které splní svoji funkci spolehlivě. Vypíchnout lze teleskopickou sedlovku X-Fusion s dostatečným zdvihem a příjemným chodem. Nesmím zapomenout ani na agresivní vzorek plášťů, ano, i v trailové kategorii má Schwalbe Magic Mary na předním kole své místo.

V poslední době jsem jezdil Cannondale Scalpel, který míří na stejnou nebo velmi podobnou cílovou skupinu a stejnou MTB kategorii. Ve srovnání jsou kola ale v podstatě dost odlišná. Cannondale nemůže zapřít svoje XC kořeny a naopak Norco zase sjezdový background.
Je to o přístupu, filozofii. Zdvihem zadní stavby jsou si víceméně vyrovnáni, více zdvihu vepředu nabídne Optic, stejně tak i mnohonásobně ostřejší geometrii. Do kopce a po rovině na Canónu poletíš, nicméně z kopce dolů Norko Scalpela rozemele na hadry. Ač kola patří do velmi podobné kategorie, trail, tak jejich vyznění je zásadně odlišné. Tam, kde již Scalpela poneseš na rameni z kopce, na Opticu si budeš vesele přeskakovat kameny.

Optic ti dovolí jezdit strašně rychle a to v dost rozbitém terénu a přitom v podstatě nedá znát, že má vzadu jen 12cm zdvihu. Není problém využít jeho plný zdvih, ale přitom nemáš pocit, že by jsi někdy šel na doraz. Použití špičkového tlumiče se velmi vyplácí. Ve sjezdových schopnostech se Optic vyrovná i kolům minimálně o kategorii výše.

Kolo jsem vyzkoušel jak na lokálních trailech v okolí Brna, ale také třeba bikeparku. Dropy, menší i větší skoky vše zvládlo s bravurou. Ač Optic bikeparkový speciál ani náhodou není, tak při občasné návštěvě bikeparku nebudeš litovat, že jsi zvolil právě toto kolo.
Celkově vzato, v podstatě jsem nikde netrpěl nedostatkem zdvihu. Rozbitých pasážích to docela drncalo, ale pořád bylo kolo velmi ovladatelné. Nevěřil bych kolik toho lze bez problému a bez limitování sjet na kole s tak málo zdvihem. Aby však výše zmíněné fungovalo je třeba být hodně vepředu, tak aby jsi menší zdvih vzadu vykompenzoval – vepředu vládne 140 milimetrů, zde se zdvih blíží enduro kategorii, stejně tak i položená vidlice pod úhlem 65 stupňů.
Ve výjezdu Optic letí, minimálně pocitově. Hrubé pláště mu trochu přistřihnou křídla, ale pocit, že stoupáš téměř bezpracně zůstává. Vliv na to má samozřejmě i pěkně vzpřímená sedlovka, 76 stupňů ti umožní šlapat pěkně efektivně „pod sebe“.

Univerzál, jedno kolo na vše, od bikeparku až po 80kilometrový švih – to je Norco Optic jednou větou. Exceluje na trailech, se ctí jede všude jinde. Norco Optic mne bavil až neskutečně. Často jsem si pokládal otázku, kdybych k Opticovi chtěl druhé kolo, co by to bylo… snad jedině sjezdové kolo, protože Optic v pohodě zvládne vše ostatní.

https://www.norco.com/…on/optic-c3/

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí