Na prezentaci: Kellys Theos F přináší nejen nový revoluční materiál

Autor: Keli, vydáno: 25.9.2020

V nedávné době byla v Praze prezentace Kellys Bicycles, já lačný po novinkách jsem neváhal a vyrazil. Těšil jsem se na nový revoluční ebike řady Theos F. Ten nebyl, ale i byl…
Nedávno představený ebike Kellys Theos F rozvířil pozornost internetového publika. Kolo stvořené na čistém papíře a navíc s naprosto revolučním materiálem, to nejen v našich luzích a hájích vzbudilo pozornost.

Informace o novince u Kellysu představovala dvojice nejpovolanější, šéfkonstruktér Kellysu Roman a produktový manažer Peter. Tak pojďme na ně.

Termoplastický hybridní ocelovo-karbonový kompozit

Čím bude Theos F jiný je materiál, termoplastický hybridní ocelovo-karbonový kompozit, to se skrývá pod názvem Feather.
Materiál Feather byl vytvořen v rámci postgraduálního výzkumu na belgické univerzitě, následně získali strategického partnera a uvedli tento materiál i na trh. Feather používá se jak v automobilovém, tak i v jiných oblastech průmyslu, v elektro cyklistice se jedná o premiéru.

Feather kombinuje „karbon“ a velice tenká ocelová vlákna s vysokou pevností v tahu, jejich průměr jen několik setin milimetru z oceli. Nicméně nejedná se o klasický karbon, ve Featheru nenajdeme klasickou živici, ale speciální termoplast. Jak ocel, tak termoplast zásadně komplikuje výrobu, protože se pracuje se zahřátým materiálem a je nutno jej kvůli teplotě a jeho tuhosti zpracovávat roboticky. To je samozřejmě na jednu stranu velká nevýhoda, ale na druhou pak také zásadní výhoda. Robot pracuje vždy stejně, vždy klade jednotlivé prvky stejně, díky tomu odpadá možnost lidské chyby a každý rám je stejný. Při klasické výrobě karbonových rámů je zásadní lidský faktor, výsledný produkt ovlivňuje pečlivost a zkušenost pracovníka, ale i od nejlepšího pracovníka je každý rám originál a není zcela totožný s jiným rámem. A rozdíly mohou být i v rámci jednoho modelu kola zásadní.

Jednou z dalších výhod je možnost vytvoření tvarů, které by v klasické produkci byly jen obtížně proveditelné. Jak z technologického hlediska, tak cenového. U Featheru však takové tvary nejsou problém.

Výhody?

V čem jsou výhody Featheru – termoplastu kombinující „karbon“ s ocelovými vlákny? Řečeno po lopatě, běžný karbon drží anebo je prasklý, nic mezi v podstatě neexistuje. Belgická firma Rein4ced, dodavatel materiálu, tvrdí, že Feather je až dvojnásobně odolnější proti přímému nárazu než rám z klasického karbonu a to vše bez jakékoliv hmotnostního navýšení. Přesné složení o ocelového vlákna je samozřejmě tajemstvím, ale mělo by se svými vlastnosti velice přibližovat k nerezové oceli.

U Featheru přidaná ocelová vlákna dodávají materiálu na pružnosti. Takže když už dojde k prasknutí nebo jen delaminace karbonu, vlákna z oceli materiál stále podrží. Další výhodou je přesnost výroby a díky tomu i vyšší pevnost.

Theos F – vyrobeno v Evropě

Kellys u tohoto kola sází na evropskou výrobu. Rám kola z materiálu Feather se bude vyrábět v Belgii. A například i přepákování bude frézováno v Evropě, stejně tak šrouby budou z evropské produkce. S tím se logicky váží vyšší náklady, ale vynahradí lepší kvalita a větší operativnost evropských výrobců.

Kdy bude na trhu?

Dostupnost kola dost závisí na dostupnosti dílů Shimano na kterém bude budou kola postavena, rámy by měly být k dispozici do konce letošního roku, předpokládaný termín dodání celých kol je zhruba únor 2021.

Baterie – vyjímatelná

Kromě specifického materiálu je nový Theos zajímavý také i způsobem vyjímání baterie. Spodní rámová trubka je „kruhového“ průřezu ukrývá vyjímatelnou baterii. Ta je zajištěna pomocí jednoho šroubu s inbusovou hlavou. Pomocí jakéhokoliv nářadíčka s 6mm inbusem je její „odjištění“ a „vysunutí“ otázka jen pár vteřin. Baterie byla použita od výrobce BMZ, jejichž technologie ve srovnatelné velikosti nabídne až o 20% větší kapacitu – konkrétně Theos F bude mít kapacitu 720Wh.

Nejnovější ThinkLink a extrémní slopping

Geometrie je velmi moderní to znamená, položená hlava vidlice a dlouhý rámový trojúhelník s extrémním slopingem, který umožní použití vysokozdvižných sedlovek a posouvá těžiště níže. Rám je uzpůsoben na opravdu velké zasunutí sedlovky, takže by i na velikosti M bylo možno použít sedlovky se zdvihem 200 milimetrů.

Odpružení zadní stavby sází na nejnovější generaci kellysáckého odpružení ThinkLink – zadní stavba se otáčí kolem virtuálního čepu. Zadní část je zavěšena na dvojici vahadel s opravdu silnými čepy a ložisky, které jsou uchyceny v masivní středové části rámu. Tlumič je v rámu uložen excentricky, vahadlo spojující tlumič se zadní stavbou jde pouze zleva okolo sedlové trubky. Ve srovnání se zbytkem zadní stavby vypadá subtilně, ale jelikož na něj síla působí pouze v jednom směru, tak to bohatě stačí.

Nový motor spolupracuje s řazením

Nechybí samozřejmě ochrana proti mlácení řetězu, blatníček, vnitřní vedení. Nejvyšší model bude postaven na elektronickém řazení Shimano Di2, které spolu s novým motorem Shimano EP8 na mnoha dalších kolech asi nenajdeme. Výhodou kombinace elektronického řazení s elektropohonem je jasná, při přeřazení motor sníží krátkodobě výkon a přeřazení tak bude snadnější než kdyby se řadilo při plné zátěži. To se samozřejmě projeví i na výdrži kazety a řetězu.
Motor Shimano EP8 je nástupcem modelu e8000 a kromě navýšení kroutícího momentu, snížení hmotnosti a snížení vnitřního odporu přináší vyladěnejší software. Nicméně, zákonný limit stále zůstává a motorová dopomoc funguje jen lehce nad hranici 25km/h.

Superenduro a enduro ebike

Kolo bude k dispozici ve dvou zdvihových provedeních, superenduro a enduro ebike. Superenduro bude disponovat zadním zdvihem 170mm a enduro se zdvihem 140mm, obojí postaveno na tzv. mullet platformě s předním 29" a zadním 27,5" kolem.

V (dávné) historii si na termoplastovém materiálu pár firem již zuby vylámalo avšak doba a především technologie výrazně postoupila. Osobně věřím, že tentokrát kola s termoplastovým rámem v cyklistice uspějí.
Jaký bude nový Theos F v terénu si budeme muset ještě chvíli počkat, ale každopádně Kellys se vydal správným směrem, kombinace revolučního materiálu, líbivého rámu a zajímavých konstrukčních řešení z nového Theosu tvoří unikátní kolo.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 25.9.2020 v 10:36

    a budou to dělat i bez motůrku?

  • profilová fotka Keli 25.9.2020 v 12:30

    Takovou informaci nemám, ale pokud osobně bych se vůbec nedivil, kdyby do budoucna byla i klasická kola z Featheru

  • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 25.9.2020 v 21:05

    Já bych to viděl přesně opačně - cílem je přeci tlačit e-biky za každou cenu...

  • profilová fotka Keli 26.9.2020 v 6:12

    Honza: každý výrobce tlačí to, co se prodává. Kdyby nebyla poptávka po ebicích, tak je nevyrábí. Za vším hledej čísla.

  • anonymní uživatel chroman 26.9.2020 v 13:43

    Zdá se mi to, anebo mají slováci úplně jiný pojem o superkrátké zadní stavbě? viz video 1:19 vs RC v tabulce

  • anonymní uživatel Opi 26.9.2020 v 16:34

    Jen o 6mm viv nez kenevo. Co to vubec resis za ko*****i? Pointa toho ebiku je nekde uplne jinde

  • anonymní uživatel Michal 2.10.2020 v 9:35

    "Nejvyšší model bude postaven na elektronickém řazení Shimano Di2, které spolu s novým motorem Shimano EP8 na mnoha dalších kolech asi nenajdeme. Výhodou kombinace elektronického řazení s elektropohonem je jasná, při přeřazení motor sníží krátkodobě výkon a přeřazení tak bude snadnější než kdyby se řadilo při plné zátěži. To se samozřejmě projeví i na výdrži kazety a řetězu."

    Tato funkce nazývaná SYMPHOMATIC je k dispozici výhradně ve spojení s NEXUS Di2 a ALFINEDi2. Pro zadní měnič nikoli.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí