MojeKolo

Novinka: Nukeproof Mega - počtvrté stejně a přesto jinak

Autor: Keli, vydáno: 15.10.2020

Po více jak deseti letech od prvního prototypu první verze kola Nukeproof Mega byla představena jeho nejnovější, čtvrtá generace. Nové kolo, které si bere kousek z každé předchozí generace a přitom přichází i s něčím novým. Nová Mega je jak karbonová, tak hliníková, jak s devětadvaci­palcovými koly, tak ji můžeš mít jako sedmadvácu.

Mega vypadá jako Mega

Základní premisou nové generace Nukeproof Mega byl požadavek, aby kolo vypadalo jako Mega. Přestože je nová, stále vypadá velmi podobně jako starší ročníky. Z každého si vzala kousek, z první generace čisté linie, jednoduchost a funkci. Z druhé generace pak hranaté profily i rovnoběžnou horní rámovou trubku a sedlové vzpěry zadní stavby. A z předchozí pak rychlý vzhled, charakteristické tvary okolo hlavové trubky a integraci přepákování do okolí sedlové trubky. To vše u Nukeproofu namixovali s novou geometrií a upravenou kinematikou zadní stavby a výsledek je zde.

Po designové stránce se tvůrci snažili o maximálně čistý vzhled, s důrazem na využití co nejvíce rovných trubek a minimalizací nadbytečných elementů jako jsou hrby či ohyby. Přepákování doslova nenápadné, obtáčí se kolem spoje sedlové trubky a horní rámové trubky – velmi pěkný detail. Dalším detailem, který je navíc i velmi funkčním je spodní rámová trubka, ta se odklání od středu a zajišťuje tak dostatek místa pro třičtvrtělitrovou láhev. Nová Mega bude k dispozici v pěti velikostech od S až po XXL.

Geometrie moderní, 78 st. na sedlovce

Geometrie klade důraz jak na sjezdové, tak stoupací schopnosti. Každá velikost má jinou hodnotu úhlu sedlové trubky, to proto aby byla ideálně rozložena hmotnost při jízdě v sedle. V jednoduchosti lze říct, že všechny velikosti dostaly vzpřímenější sedlovku, u větších velikostí s hodnotou 78 stupňů. Ruku v ruce s tím, jde i prodloužená délka rámu – reach narůstá až na 520 mm u XXL. Zatímco hlavový úhel zůstává pro všechny velikosti shodný – 64 st.

Kinematika přepracována

Kinematika odpružení byla přepracována, celková hodnota progresivity oproti předchozí generaci klesla z 22 na 17%. A taktéž byla upraven chod, zvýšena opora ve střední části zdvihu a snížena progresivita ke konci. Důvod? Čitelnější chování odpružení a více možností tuningu pomocí tokenů. Stejně tak i byla navýšena hodnota antisquat pro lepší efektivitu šlapání, tedy vlivu sil šlapání na odpružení. A neposlední řadě došlo i na zlepšení chování pod brzdou, Mega čtvrté generace má aktivnější zadní stavbu i při razantním brždění.

Na výběr bude několik provedení, jak s celokarbonovým rámem, tak s hliníkovým. Ve dvou velikostech kol, s 29" nebo 27,5". Hodnoty odpružení se liší dle průměru kol, na 29" kolech bude mít jezdec pod zadkem 160 mm, na menším průměru pak o pět milimetrů více. Vepředu bude na obou průměrech vidlice se 17O mm zdvihu.

Samozřejmě nebudou chybět vychytávky: gumové chrániče na spodní rámové trubce či na řetězové vzpěře, také vnitřní vedení kabeláže v předpřipravených trubičkách či standardizovaná patka Universal Derailleur Hanger od SRAMu. Co ještě potěší je závitový střed nebo závity pod horní rámovkou umožňující přichycení proviantu, duše či čehokoliv potřebného ke kolu.

Pět modelů

Kolo, které proslavil bezpočtem vítězství australská legenda Sam Hill bude ve čtvrté generaci připraveno v celkem pěti různých modelových specifikacích, lišících se výbavou či materiálem. Kdo chce Rock Shox má možnost, kdo fandí Foxu ale uspěje také. Jo a mimochodem český dovozce BikePorn.cz bude mít kola k dispozici již na konci letošního roku…

Nukeproof Mega RS

RS – karbon – RS Zeb, RS Super Deluxe, X01 Eagle, Code RSC, Mavic Deemax Sam hill výplety – cena 173 000 Kč.

Nukeproof Mega Factory

Factory – vidlice 38 Grip2, X2 Factory, XT 1×12, DT E1700 – cena 154 000 Kč.

Nukeproof Mega Elite

Elite – Fox 36 Grip2, X2 Performance, SLX 1×12, DT E1900 – cena 127 000 Kč.

Nukeproof Mega PRO

PRO – hliníkový rám – RS Lyrik Select+, RS Super Deluxe, GX Eagle, Guide RE a NKPRF Neutron výplety – cena 108 000 Kč.

Nukeproof Mega Comp

Comp – hliníkový rám – RS Yari, RS Super Deluxe, Deore 1×12 s výplety Sun-Ringle Duroc – 86 000 Kč

Pokud hledáš další info, klikej zde. Jo a jak se vám Nukeproof Mega libí? Který model je pro tebe nejhezčí? Dej nám vědět.

Diskuze

  • anonymní uživatel mara 16.10.2020 v 13:15

    To video je moc pekna reklama na Finale. "Just add water" pobavilo. Mimochodem, proc nejezdi vic lidi s tema MX chranicema ruku na riditkach? Ma to jiny nevyhody, nez ze to blbe vypada?

  • anonymní uživatel Luke 23.10.2020 v 20:42

    Po namontování je ta přidaná váha na koncích řidítek trochu cítit, ale zvykneš si rychle. Na zarostlé traily je to super. Už mi to párkrát zachránilo brzdovou páku a jednou prsty na ruce :-).

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 29.10.2020 v 12:07

    Žlutá top!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí