MojeKolo

Test: Poc Otocon - lehoučká a hodně odvětraná integrálka

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.9.2022

Novinkou v nabídce švédských POC je integrální přilba Otocon. Ta sází na minimální hmotnost v kombinaci s maximální ventilací. Jaká enduro intregrála Otocon je?

Nabídka integrálních přileb POCu určených na kolo doposavad nebyla nejširší, v podstatě byl na výběr pouze sjezdový model Coron v několika variantách (s Mipsem, v karbonu nebo v plastu). Coron byla neprůstřelná helma, kterou oceníš na sjezdu, ale mít ji na hlavě během endurové vyjížďky nechceš. Ať již kvůli hmotnosti, tak odvětrání. A proto přichází Otocon, lehká integrálka s důrazem na odvětrání a nižší hmotnost.

Vypadá draze

POC je prémiová značka a když držíš helmu Otocon v ruce, tak o tom nepochybuješ. Zpracování je velmi kvalitní, spoje vstříknuté pěny do vnější skořepiny velmi hladké, žádné otřepy či mezery nenajdeš. A když jsme u pěny, POC u Otoconu použil dvě varianty, spodní část - náhubek a oblast přilby zhruba k úrovni uší - je tvořena odolnějším expandovaným polypropylenem (EEP) a zbytek přilby pak lehčím expandovaným polystyrenem (EPS). Rozdíl je jasně patrný, ať již rozdílnou barvou, tak strukturou materiálu.

Testován levnější model

POC nabízí Otocon ve dvou provedeních, lepší model je vybaven MIPSem a levnější, testovaný, ochranu proto rotačním silám vzniklých při pádu nemá. Mimo to, model Otocon RACE MIPS má v konstrukci i aramidové můstky pro zpevnění, NFC čip pro uchování základních informací o uživateli. Jinak jsou si přilby rovny a mají shodné i všechny další vychytávky. Rozdíl vyjádřený v ceně je cca 1500 korun (7,440 Kč za Otocon, 9,090 Kč za Otocon Race MIPS). U Race verze navíc dostaneš i jeden náhradní kšilt.
Ač jsem dražší model neměl v ruce, bude s největší pravděpodobností o fous těžší než základní Otocon. Ten ve velikosti M nepřekoná hranici 700 gramů. Na integrálku skvělé číslo. Nízká hmotnost je jedna věc, ale bezpečnost druhá. Otocon splňuje tyto normy EN 1078, CPSC 12.03, AS/NZS 2063 a má i sjezdovou certifikaci ASTM F1952, takže i o bezpečnost není třeba mít obavy.

Odlomitelný kšilt a snadno vyjímatelné lícní výstelky 

A jaké že vychytávky Otocon má? Bez poškození odlomitelný kšilt a snadno vyjímatelné lícní výstelky. Dva bezpečnostní prvky, které si nechceš otestovat, ale oceníš při pádu. Kšilt drží v přilbě pomocí dvojice křížků na bocích a čepu na přední straně helmy. Při případném pádu se kšilt může posunout dozadu, tím se vycvakne z čepu a křížky vypadnou z protikusů na bocích helmy. Po odlomení kšiltu může přilba lépe klouzat po terénu a eliminuje se možnost poranění krční páteře tzv. "whiplash trauma" než kdyby byl kšilt na pevno.
Pokud jsi zvyklý dát si brýle pod kšilt, na lanovce či transferech, tak u Otoconu budeš mít trochu potíž, kšilt má totiž pouze jednu pozici a ne všechny brýle se pod něj vejdou tak, aby nezavazely ve výhledu.

Lícní výstelky v helmě drží ve dvojici nácvaků a lehkým zatažením za červené pásky je lze vyjmout. Pokud je třeba po pádu sundat jezdci přilbu, jde to o poznání snadněji. Častěji vyjímání vycpávek využijí závodníci, dojedeš do cíle erzety na enduru a v podstatě bez sundání helmy, jen zatáhnutím za pásek si lícnice vytáhneš a můžeš hned valit na start další RZ. Bez lícnic se ti hlava v náročném výjezdu potit nebude. 
K bezpečnosti se váže i poslední, neviditelná "fíčura", odražeč signálu systému Recco, ten využívají různé záchranné složky pro lokalizaci zraněného.
Drobným, ale velice šikovným detailem je trojice gumových nožiček na spodní straně přilby. Mají za funkci zabránit odření spodního okraje přilby a také zajistí, že helma zůstane tam, kam ji položíš. Není třeba se bát jejího sklouznutí.

Odvětrání na jedničku

Již na první pohled je patrné, že Otocon je hodně odvětraný. Množství ventilačních otvorů je velkorysé, jak v přední části, tak i v zadní. Obdobné je to i na náhubku, chrániči brady dominuje velký "nasávací" otvor přímo před pusou. Standardně je zakryt mřížkou, kterou POC nazývá "grill". Co jednoznačně oceníš je možnost demontáže grilu a zvětšení možnosti průstupu vzduchu k puse. Gril je do přilby nacvaknutý a vyndat jej ven vyžaduje hodně síly, Tolik síly, že máš strach, že plastový díl zlomíš. A proč zakrývat otvor před pusou? V marastu ti do pusy nebude lítat bláto do úst. To se mi líbí. Kolik já jen snědl bláta s Fox Proframe!

Přilba má poměrně otevřenou přední část, velká část obličeje je volná a při pohledu zepředu ji nijak nezakrývá oplastování. Díky tomu má vzduch lepší možnost jak ochladit jezdce. Daní za to je o fous menší ochrana. Když bych to měl srovnat se sjezdovým Coronem, tak u něj náhubek končí s úrovní horní rtu a u Otoconu po úrovní rtu spodního.

Uvnitř přilby, přímo nad temenem hlavy jsou v přilbě výrazné kanály, kterými může a za jízdy opravdu i proudí vzduch, který je nasáván otvory pod kšiltem a vychází vzadu na zátylku. Jestli v něčem Otocon exceluje, tak je to jednoznačně odvětrání. Za mne se jedná o jednu z nejlépe odvětraných enduro integrálek, kterou jsem měl možnost vyzkoušet.
Ač je to velká helma, přišlo mi, že odvětrání je lepší než u mnoha malých přileb. Jako až tak, že jsem neměl, a to ani za vedra, potřebu si třeba při tlačení do kopce přilbu sundávat.

Velikost

Přilby POC bývaly vyhlášené tím, že skvěle seděly na hlavě. Jejich dřívější kopyto bylo hodně univerzální a kompatibilní s tvarem lebky velké části jezdců. Stačí si ale srovnat dvě generace přileb, dva modely malých helem Tectal a Kortal, a okamžitě odhalíš to, že došlo k úpravě vnitřního tvaru helmy. Z mého pohledu se trochu snížila univerzalita, Kortal už na hlavu nesedne úplně každému. Podobné to bude i u Otoconu. Moje hlava má relativně běžný, obvyklý tvar a jsem schopen nosit absolutní většinu přileb. U Otoconu jsem ale docela na hraně. 

Mám místo uší plachťáky?

Otocon má poměrně malý vstupní otvor, pro nasazování je nezbytné si jej hodně roztáhnout za pomoci stahovacích pásků. Já, ani při maximálním možném roztažení, jsem nebyl schopen helmu nasadit tak, aby mne po nasazení nebolely uši. A to žádné extra plachťáky nemám.

Malý vstupní otvor kontrastuje s prostorem uvnitř, ten je mnohem větší než by se při "obouvání" mohlo zdát. Naštěstí POC helmu vybavil stahovacím systémem, integrovaným systémem. Ten je založen na stahovacím kolečku na zátylku, které navíjí lanka spojená se stahovacími elementy. Umístění kolečka je trochu výše než bývá obvyklé a chce to čas si na jeho pozici zvyknout.
Možnost stažení je ohromná, pokud chceš zažít pocit opravdového silového utažení, máš možnost.

K úplnému doladění posedu přilby na hlavě lze využít různou tloušťku lícních výstelek, balení POC Otocon a Otocon Race MIPS obsahuje výstelky o tloušťkách cca 2,5 a 3,5 cm.

Nízká hmotnost, výtečné odvětrání v tom exceluje

Nízká hmotnost, výtečné odvětrání, to jsou zásadní konkurenční výhody přilby POC Otocon. K tomu i super vychytávku s odlamovacím kšiltem. POC vstoupil poměrně výrazně na pole enduro integrálek, takže pokud ti Otocon sedne na hlavu, budeš velmi spokojen. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza 20.9.2022 - 7:58

    Keli oprav si perex, máš ho k botám místo k helmě :)

    • profilová fotka Keli 20.9.2022 000 8:27

      Díky za upozornění, opraveno.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí