Test: Mondraker SuperFoxy Carbon R - těžko bude hledat dráhu, kterou nesjede

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 5.3.2021

Super enduro nebo freeride, i tak by se dalo označit kolo španělského výrobce Mondraker s názvem SuperFoxy Carbon. Stejně jako u mnoha dalších i zde Mondraker využívá své typické poznávací znamení a tím je zploštělá horní rámová trubka, která plynule navazuje na sedlové vzpěry zadní stavby. Taktéž nechybí ani díra za spojem horní a spodní rámové trubky v oblasti hlavového složení.  Vizuálně je SuperFoxy Carbon jasný Mondraker.

      

SuperFoxy není novinkou v portfoliu Španělů, ale na letošní rok respektive na sezónu 2021, dostala několik nových a poměrně zásadních komponentů. Ať už je to nová velkozdvihová vidlice 38 od Foxu a nebo inovovaný pohon od Sramu, k obojímu se dostaneme posléze.

SuperFoxy Carbon R je osazena na plně karbonovém rámu ve švédských národních barvách. Ať se vám barvy líbí nebo ne, s tímto kolem zaručeně nezapadnete v davu. 

Geometrie plně odpovídá kategorii superenduro, do níž se SuperFoxu hlásí, možná až s přesahem do freeride. To znamená položená hlavová trubka a dostatek zdvihu vepředu i vzadu (170 resp. 160 mm). Mondraker byl průkopníkem dlouhých předních rámových trojúhelníků a krátkých představců. Ano, značka Mondraker byla hybatelem newschool geometrie. Nicméně v současné době již hodnoty, kterými oplývá SuperFoxy nejsou už nijak extrémní či ultra vizionářsky moderní. Nebál bych se je označit jako průměrné. Je to špatně? Myslím si, že rozhodně ne. Základní geometrii lze modifikovat pomocí anglesetovéhé hlavového složení (lze si upravit hodnotu hlavového úhlu) a také pomocí výměnných pátek, díky kterým si zase lze prodloužit či zkrátit zadní stavbu o 10mm. Úplně nejmodernější kola v této kategorie disponují extrémně postavenou sedlovou trubkou a rám pak nevypadá příliš úhledně. A již to nejsou dva spojené trojúhelníky, ale paskvil ve tvaru nepravidelného lichoběžníku. Naštěstí u Mondrakeru stále ctí klasiku, takže kolo je stále vizuálně tak jak má být. Daní za to je však méně postavená sedlová trubka, i když 75,5st rozhodně není nijak málo.

Co potěší je Super Boost 157x12mm zadní osa. Poměrně nenápadná zmínka ve specifikaci má ale dalekosáhlé důsledky, širší náboj s přírubami dále od sebe zajistí lepší úhel drátů a tím pádem větší tuhost.  
Co potěší dál je například šroubovací BSA středová osa, vnitřní vedení kabeláže v trubičkách aka zapomeň na jakékoliv klepání bowdenů v rámu. 
Hmotnost celého kola na duších s SPD pedály Shimano je 15,92 kg,

Model s označením SuperFoxy R patří k nižšímu olepu, to znamená víceméně vše vyjma tlumiče je v relativním základu. Vidlice Fox 38 Performance Grip k tomu pohon i brzdy Sram Code R a nadevše vyčnívá tlumič Ohlins TTX Air. Kombinace Ohlins a Fox v oblasti tlumení je relativně nezvyklá, protože jak jedna, tak druhá značka má vidlici či tlumič, kterou by mohla dodat.
Z jednotlivých komponentů bych vypíchl novou řadu Sram GX, ta prošla inovacích a především změny nastaly v měniči. Díky jeho upravené konstrukci nyní řetěz obepíná pastorky po větším obvodu a díky tomu se mí zvýšit trvanlivost řetězu. Co se týče řazení, tak to je naprosto bez výhrad oproti předchozím generacím přehazovaček GX jsem nezaznamenal jediný problém s tím, že by řetěz cvrlikal a jinak zvučil. S novým GXkem byla na kole osazena i upravená kazeta, která nyní disponuje největším 52 zubovým pastorkem. I když se to nezdá, tak dva zuby navíc jsou znát. Díky 32 zubovému převodníku vyjedeš v podstatě nesmysl a zároveň i na rovných přejezdech nemáš omezenou maximální rychlost.

Naštěstí nebo naneštěstí bydlím pod kopcem a jízda vede vždy nahoru. První nasednutí a v jízda do kopce přineslo zklamání, pocitově Superfoxy vůbec nejede. Popravdě řečeno očekávat od vysokozdvihového kola, že to bude nějaký polykač kilometrů a letec do kopce příliš nelze.  Kombinace položené vidlice, dost vysoko umístěných řidítek a nijak extrémně postavené sedlové trubky plus vyšší hmotnosti ve výsledku znamená, že stoupáš, ale přijde ti, že se hrozně nadřeš.
Tlumič naštěstí disponuje kouzelnou páčkou, díky které máš tři možné režimy. Stoupací režim označený P je nezbytné využít téměř vždy při jízdě do kopce. Aktivita zadní stavby na šlapání je výrazná. S tlumičem se jde co se týče nastavení dost vyhrát, možností je spousta a záleží jen na uživateli, kolik z tlumiče dostane. Rozdíl oproti vidlici se pak ještě více prohloubí. 

 

Fox 38 byla představena v průběhu letošního roku a je to mezistupeň mezi enduro vidlicí s označením 36 a sjezdovou 40. Silnější vnitřní nohy s průměrem 38mm a k tomu masivnější korunka má přinést velký nárůst tuhosti. Marketingový kouzelník by z rukávu sypal  procenta o kolik je vidlice tužší a ty budeš budeš rychlejší. A jak je to v reálu? Rozhodně si nemyslím, že by Fox 36 byla nějakou měkkou vidlicí, nebo že by se kroutila. 38 by měla být tužší, ano tužší je, ale kvantifikovat o kolik, tak to si rozhodně netroufnu. Kdybych měl možnost výběru poměrně nevyrovnaného volit 36 s nejlepší Grip2 patronou a nebo 38 jen se základním Gripem, tak bych jednoznačně sáhl po třicetšestce, protože Grip2 je v oblasti nastavení úplně někde jinde než Grip. Ale to je pouze moje osobní preference. Samozřejmě lepší patronu můžeš dokoupit, ale je to zhruba 10000 Kč nahoru... Co mi hlava nebere, proč není návarek na montáž kotoučové brzdy rovnou na velký kotouč a je nutno používat adaptér?
Vidlice na tomto kole je v provedení Performance což znamená, že máte k dispozici páčku ovlivňující pomalou kompresi a nastavitelný odskok. Prostě základní provedení, které neumožňuje příliš mnoho štelování. Citlivost vidlice je velmi dobrá, nicméně relativně často jsem chodil na doraz. A to i v místech, kde bych to zcela vůbec nečekal. Při rychlém nárazu se vidlice propadla velmi hluboko do zdvihu. Bez možnosti nastavení rychlé komprese by pomohlo jen zmenšení vzduchové komory pomocí tokenů a nebo více tlaku. 

Overkill. Tohle slovo mi vždy vytanulo na mysli při jízdě z kopce. Najít terén, který by odpovídal sjezdovým schopnostem kola nebylo snadné. Na našich, i poměrně těžkých tratích, jsem se vždy cítil pánem situace. Ta jistota, kterou SuperFoxy dodává je nakažlivá.  To platí jak pro jízdu v rozbitém terénu, tak pro jízdu v maximální rychlosti a nebo pro dropování či skákání. Ovladatelnost příkladná a stejně tak i aktivita zadní stavby v maximální brždění byla úžasná. Brzdit jsem mohl až neskutečně pozdě, doslova pár cenťáků od zatáčky, brzdný výkon a přenos brzdné síly na podklad ... to chceš zažít.

Pokud otočíš kameny držící zadní osu a prodloužíš si zadní stavbu o centimetr, tak ovladatelnost poklesne, ale stabilita vzroste. Na papíře se to může zdát jako klišé, které v reálu nepoznáš, ale na SuperFoxy je to dost cítit. Osobně jsem většiny času strávil v krátkém setupu, v dlouhém mi jízda přišla až na moc, jako kolejích. Kombinace devětadvacítek, 170 a 160 mm zdvihu a dlouhé zadní stavby je prostě overkill. Teda není, pokud máš v dosahu obří kopec, rozbitý DH lajny nebo hory velikosti minimálně Alp.

Onen sjezdový feeling, takový který zažíváš na sjezdovém kole, zde byl velmi výrazný. Osobně si SuperFoxy jako náhradu za sjezďáka dokáži dost dobře představit. Bez ztráty kytičky sjedeš téměř to samé a jako bonus si na kopec můžeš sám vyjet. Není tohle freeride v pravém slova smyslu?

Infobox

Mondraker SuperFoxy R
Cena: 119 599 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 5.3.2021 000 8:53

    barvy pěkný, to jo. Ale karton ne, tfuj. Hliník chci!

  • anonymní uživatel Shu Lin 5.3.2021 000 10:25

    zadní třmen schovanej v trojúhelníku mi přijde jako dobrý nápad... jednou jsem už navářku ohnul

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 5.3.2021 000 12:07

    Bike vypadá super, ale nevím zda by se mi chtělo šlapat do kopce s 16kg pod zadkem :-/

  • anonymní uživatel Orbann (orbann (a) seznam.cz) 5.3.2021 000 12:56

    Astro je celkem asi v pohodě, i když karbon rámy třeba pro Transition poslední doby hodně praskaly.
    Máte někdo zkušenosti jak jsou na tom s životností CF rámy pro Mondraker?

    • anonymní uživatel Vojta 8.3.2021 000 11:00

      První sezónu s CF a Mondrakerem mám úspěšně za mnou :) ale strach mám pořád snad pár let vydrží...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí