Test: Shotgun Tow Rope - tažné lano nejen pro děti

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 24.6.2021

Asi každý rodič, který s dětmi jezdí na kole, zažil situaci, kdy potomek hlásí: "Zase kopec, já už nemůžu. Dál nejedu."
Menší děti nevládnou takovým fyzickým fondem jako dospělý a je logické, že kopce respektive jízda do kopce je od ježdění na kole může trochu odradit. Dolů je to zábava, nahoru dřina. Myslím, že mezi dětmi nenajdete nikoho, kdo by potvrdil oblíbené heslo silničních jezdců, že zábava začíná pod kopcem.

Na kopec? Vytáhnout!

Jak se ale s dítětem dostat na kopec bez jeho totálního fyzického zničení? Snadno. Stačí jej na kopec vytáhnout. Možnosti je spousta, pro úplně malé děti je vhodná pevná tyč, ty starší mohou využít lano. Pevnou tyč na kopci do baťohu asi nedáš a to je zásadním limitem. Tažné lano je pro ježdění mnohem praktičtější, na kopci jej prostě sbalíš a hotovo.
Jako tažné lano lze použít spousta věcí, například silnější provázek, vodítko na psa, popřípadě specializovaný výrobek. A právě takový jsem dostal do testu. Shotgun Tow Rope je pružné tažné lano vhodné jak pro tahání dětí, tak i dospělých.

Shotgun je novozélandskou firmou, kterou založili rodiče, kteří chtěli trávit společný čas s dětmi na kolech. Kromě tohoto tažného lana mají v nabídce i poměrně zajímavé sedátko pro menší děti. Na to se podíváme někdy později.

I pro opravdu velké děti

V čem je Shotgun to lepší než výše zmíněné provázky či vodítka na psa? Je to rozhodně díky své pružnosti. Lano umožní dostatečné protažení, díky tomu eliminuje cukání při tažení a také zabraňuje průvěsu lana.
Tažné lano z polyesterového materiálu se ze své základní délky 1,7 metru dokáže natáhnout do zhruba dvojnásobné délky. A docela zajímavá informace a výrazná konkurenční výhoda je možnost táhnout až náklad do hmotnosti 225 kg. Jak výrobce píše na webu Tow Rope je i pro opravdu velké děti. 
Provedení je velice kvalitní a budí důvěru, během několika jízd jsem nezaznamenal žádné opotřebení. Hmotnost tažného lana je čtvrt kila, přesně.

Lano a dvě oka, hotovo

Jak tažné lano Shotgun Tow Rope funguje? Za jeho vývojem neočekávej žádnou raketovou vědu. Jedná se o pružné lano, respektive vnější nařasený obal s odolného materiálu uvnitř skrývá gumu, která zajišťuje natažení a zkrácení. Na obou lana koncích najdeme očka, jedno větší - ploché látkové - pro nasazení na sedátko tažného kola a na druhé straně se nachází poutko z provázku, které se umístí okolo představce kola taženého. 
Druhou variantou uchycení u taženého kola je možnost použít očko a karabinu. Poutko z provázku se pevně uchytí okolo řídítek a poté se k lanu připne karabinkou. Osobně tento způsob nevidím jako výhodný, protože práce s karabinou je výrazně pomalejší než pouhé nasazení očka okolo představce. A hlavně je problematické nouzové odpojení, když se něco stane, tak vyháknout poutko okolo představce je okamžik, manipulace s karabinou je totiž pro malého trpaslíka výrazně složitější.

Jízda v sedle je lepší

Umístění tažného lana okolo představce u taženého kola je naprosto bez jakéhokoliv výtky. Na straně druhé, umístění okolo sedla tažného kola je lehce nepraktické a to z jednoho důvodu. Pokud sedíš na sedátku, sedíš na části očka a lana, to je na zadku lehce cítit. Stačí se ale posunout na sedátku trochu dopředu a je po problémech. 
Látkové oko okolo sedátka drží bezvadně a nehrozí vypadnutí a to i při velkém poklesu napětí v tažném laně, například, když vás dítě dojíždí.
Umístění okolo sedátka při tažení dítěte není nijak problematické avšak pokud táhnete dospělého, tak ovlivnění jízdních vlastností je dost zásadní. Pokud by bylo tažné lano připevněno k pasu jezdce, například okolo ledvinky, ze zkušenosti vím, že bude jízda mnohem snadnější. Především při jízdě v pedálech. Ostatně i výrobce doporučuje užívat tažné lano především tehdy, když jezdec sedí na sedle.
Proboha proč bych měl táhnout dospělého, říkáš si. Například pokud jede jeden elektrobiku a druhý na normálním kole, tak společně jsou výrazně rychlejší než kdyby jel jezdec na klasickém kole pouze za své. V zimě jsme takto strávili mnoho víkendů a funguje to bezvadně.

Samostatně nebo s ledvinkou

Shotgun Tow Rope je k dispozici buď samostatně nebo v setu s malou ledvinkou kterou si dítě veze s sebou. Jednoduchá ledvinka z nepromokavého materiálu velikostně odpovídající na složené tažné lano a k tomu jedna kapsička na víc maximálně tak na tyčinku nebo telefon.

Evropský sklad, záruka rychlého dodání

Samostatné tažné lano Shotgun Tow Rope vychází na částku 60 Euro. Díky skladu ve Velké Británii je dodání rychlé, doslova během pár dnů. Přestože Británie vystoupila z Evropské unie, tak Shotgun využívá dopravní společnost, která za vás jakékoliv celní záležitosti vyřídí.
Pokud jsi kutil, podobnou vychytávku relativně snadno vyrobíš sám, pokud ale nechceš vymýšlet a řešit, tak Shotgun Tow Rope funguje bezvadně.

Diskuze

  • anonymní uživatel Lukáš 24.6.2021 000 6:53

    My otcové s praxí dávno používáme vodítko na canicross a máme vyřešeno za pětikilo.

  • anonymní uživatel Zz 24.6.2021 000 8:12

    www.rikscha.cz/...
    Gumicuk s navijakem. Pripojit (s trochou cviku) i odpojit se da bez zastaveni.

    • anonymní uživatel Lukáš (Zeber (a) centrum.cz) 24.6.2021 000 9:32

      Vypadá to pěkně, ale teleskop bude asi trochu trpět, ne?

      • anonymní uživatel Lukáš 24.6.2021 000 9:51

        Jezdím tak dva roky a na teleskopu nepozoruji žádné změny.

        • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 24.6.2021 000 10:08

          Já bych měl asi strach to tak připojit. Mám strach tam hodit i brašnu pod sedlo:D

  • anonymní uživatel happy (szabo.jirka (a) seznam.cz) 24.6.2021 000 13:31

    nezkoušel jsi dát oko na sedlo obráceně?tak,že bys měl plochou část oka navrch sedla a přechod z oka do gumy by pak byl zespodu sedla?

    • anonymní uživatel Shu Lin 24.6.2021 000 13:48

      nebo to růžový omotat za vajca

      • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 24.6.2021 000 15:59

        Ty máš teda záliby... :-D

    • profilová fotka Keli 24.6.2021 000 14:25

      Zkoušel, ale měl jsem nepříjemný pocit při tažení, tah byl jakoby trochu z boku a nikoliv ze středu sedla. Samozřejmě pohodlí při sezení bylo zcela jinde.

      • anonymní uživatel Shu Lin 25.6.2021 000 16:51

        To nesmíš od těch vajec protahovat nohavicí, ale po hrázi mezi půlkama a okolo kříže ven z trenek. Pokud jsi zvyklý na tangáče tak ani pohodlí při sezení by to nemělo nějak ovlivnit.

  • anonymní uživatel Michal (mvybiral (a) volny.cz) 25.6.2021 000 22:18

    Tahám kluka přes traxmtb.com/... a nemůžu si to vynachválit. Hlavně je to připraveno během vteřiny. Sundávání a nandavání gumy by mě nejspíš dost iritovalo. Škoda, že jistí ***ti, prodávající podobný (ale značně blbější výrobek), pod hrozbou právníky, zařídili zmizení Traxu z ČR trhu... :-(

  • anonymní uživatel Jarda 29.6.2021 000 20:18

    Kdo chce ušetřit, tak na Aliexpressu je Bicycle Tow Rope za 7,5USD, free shiping.

    • anonymní uživatel lukáš (luksapunk (a) seznam.cz) 29.9.2021 000 13:22

      jo to z číny jsem zkoušel, i s poštovnym to vyšlo přes 550kč a je to obyčejnej gumicuk zašitej v dutym popruhu, roztáhne se to sotva o metr...takže celkem nahovno i za ty prachy. Známý maj od česky firmy tahlo.cz, to funguje podstatně líp a je to ve stejný kategorii tažnejch lan nejlevnější produkt.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí