Vyzkoušeno: Kellys Noid 70 v mullet verzi - v čem je lepší než devětadváca?

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.9.2021

Není tomu tak dávno co 29palcová kola kompletně převálcovala všechny jiné průměry používané na horských kolech. Ani sjezd není výjimkou. Drtivá většina značek v současné době nemá v nabídce jiný rozměr než 29 palců. Nicméně slovenský výrobce Kellys má ve svém portfoliu sjezdové kolo jak s velkými obručemi, tak i na středním rozměru. A právě tento model Kellys Noid 70 jsem si vybral, abych mohl vyzkoušet zlatou střední cestu, mullet design na sjezdovém kole. Vepředu byznys, vzadu párty. 29" na předním a 27,5" na zadním.

Testovací mula aneb na čem vyzkoušeno?

Mullet jsem zkoušel na sjezdovém modelu Kellys Noid 70. Kolo v krásném grafickém provedení, surový hliník zastříknutý bezbarvým lakem s 10% černou vypadá božsky. Prostě design, který nikdy nevyjde z módy.

Sedmdesátkový Noid je verze s nižší výbavou, ale přesto bez vyloženě slabého místa. Odpružení v režii RockShox, sedmirychlostní pohon Sram GX, brzdy Sram G2. Ty mne příjemně překvapily výkonem, přestože nemají kousavost jako více na sjezd orientované modely, tak absolutní brzdný výkon je více než slušný. Jediným komponentem, který je v podstatě nutno okamžitě vyměnit jsou použité pláště Schwalbe Magic Mary s "papírovým" bokem bez výztuhy pro použití na sjezdovém kole prostě nestačí. 

 

Nárůst hmotnost? Minimální!

Přinese větší přední kolo a jiná vidlice nárůst hmotnosti? Protože jsem k dispozici neměl zcela shodné pláště a komponenty (jen vidlice Boxxer Select byla shodná resp. měněna byla verze 27,5" za 29"), tak rozdíl v hmotnosti je snesitelných 300 gramů. Při použití lehčího pláště, by byl rozdíl ještě menší.

Hmotnost sedmadvacítky byla 17,3 kg s spd pedály, s osazenou 29" vidlicí pak hmotnost vzrostla na 17,6 kg. Kolo jsem chtěl použít na závodech v rámci Českého poháru ve sjezdu na Ještědu a tak jsem jej postavil na bezdušovém řešení s pořádnými sjezdovými plášti a vložkami uvnitř. Tyto změny znamenaly další 1 kilogram hmotnosti navíc.

Není eLko jako eLko

Kolo jsem zkoušel ve velikosti L, ta má být pro mých 185 cm optimální. No, nebyla. Ono totiž není Není eLko jako eLko. Sedmadvacítkový Noid v L je  při srovnání s konkurencí spíše o malinko, opravdu velmi málo delší M. A vlastně nejen s konkurencí, i ve srovnání s 29" verzí Noida. Ta je o poznání delší. Ale i u ní stále platí, pokud jsi čahoun, tak ti bude připadat spíše menší.

   

Největší výhoda mulletu?

V čem je největší výhoda mullet designu? Ovladatelnost a více prostoru nad zadním kolem. Tam, kde se s devětadvacítkou mlátíš pláštěm do zadku, jsi s menším zadním kolem úplně v pohodě a máš stále rezervu. Rozdíl vyjádřený v číslech je zhruba 40 mm, záleží na použitých pláštích.
Nicméně, pokud jsi průměrně rostlý Středoevropan, konkrétně Čech, tak s tvými 180 cm ti ani 29" pod zadkem příliš zavazet nebude.

Rozdíl v geometrii? Nemusí být.

Přinese rozdíl ve velikosti kol změnu geometrie? Na tuto otázku není snadná odpověď. Může a nemusí. Záleží jak mulleta postavíš. Zda-li vyměníš jen přední kolo a nebo vyměníš i vidlici. Já šel druhou cestou, použil jsem 29" vidlici se 190 mm zdvihu, o 10 mm méně než bylo u 27,5" varianty. Díky tomu byl rozdíl v geometrii neznatelný, lehce se změnil hlavový úhel, lehce se zvýšil střed. Rozdíl necelý stupeň a pár mm.
Dalším rozdílem bylo posunutí zadní osy do delší varianty. Kellys Noid umožňuje úpravu geometrie jak v patkách zadní osy, tak změnou uchycení tlumiče. Pokud chceš radikální změnu geošky, je zde možnost. Já jsem chtěl zůstat při zemi a mít relativně konzervativní nastavení kola.

Menší kolo, větší obratnost

Obecně platí, že menší zadní kolo také zkrátí celkovou délku kola a kolo díky tomu snadněji zatáčí. A celkově je ovladatelnější. 
Nabízí se otázka, proč vlastně nenechat i menší přední kolo? Pak bude přece celková délka ještě kratší a kolo ještě ovladatelnější. To jistě ano, ale devětadvacítka vepředu dodá jistotu, uklidní jízdu, snadněji přejede překážky, mnohem líp brzdí a hlavně... Hlavně, to míň drncá.

Nějaké nevýhody?

Má 27,5" kolo vzadu nějakou nevýhodu? Má! Kolo znatelně nejede, to samozřejmě nepoznáš pokud nemáš srovnání s devětadvacítkou. Po dlouhé době na velkých obručích jsem měl dojem, že síla z pedálů se snad vůbec nepřeměňuje na dopředný pohyb. Extrémně znatelné to bylo třeba v místech, kde byl povrch dost nerovný. Rozdíl je je výrazný, protože 29" verze docela "jede".
Stejná situace je i u brzdění, menší kolo míň brzdí. Menší styčná plocha pláště (při srovnatelné šířce) se do podkladu méně zakousne a kolo jde snáze do smyku. Je třeba s tím počítat a drobně změnit způsob brzdění. Chce to tlačit víc přes předek.
A největší nevýhoda, kolo víc drncá. Zadní kolo více padá do děr, každý kořen či kámen je o kousíček vyšší než když bych měl vzadu velké kolo.

Menší průměr, větší pevnost

Menší průměr ráfku by měl přinést i jeho větší pevnost. Konkrétně u Noidu se toto neprojevilo. Osazený ráfek nazutý do Maxxis Minion v DH casingu se zesíleným bokem a k tomu vložka do pláště MegaNorris a tlakem 2 atm nebyl schopen odolat a velmi lehce se deformoval. Vliv na to měla i má jezdecká pozice, která souvisela s menším rámem. Nebyl jsem schopen dostat se s váhou více k řídítkům a rozložení hmotnost bylo víc vzadu než uprostřed. Tudíž zadní kolo dostávalo více nažrat. A to naprosto doslova, ráfek s označením KLS Brave 3 Disc je z dílny českého výrobce Remerx a jeho bočnice je velmi slabá. Na lehké enduro bude asi dostatečná, na sjezdové kolo ani náhodou.

Chce to dropy a nebo dráhu hodně z kopce!

Je mullet špatně? To jednoznačně ne. Má své výhody i své nevýhody. Když si odmyslím rozdílnou výšku jezdců, tak pro jednoho konkrétního jezdce má použití mulletu smysl především na extrémně prudkých tratích s mnoha seskoky do hloubky či dropy, prostě v místech, kde chceš být co nejdále a nejníže nad zadním kolem. Na trati, která podobnými prvky příliš neoplývá se výhoda menšího zadního kola lehce stírá.
Nicméně i na takové dráze menší zadní kolo oceníš, zvláště pokud nejsi fanoušek, stejně jako já, techniky scrubování (specifického tlumení skoků). Menší zadní kolo ti umožní skok potlumit i bez nutnosti sklápět kolo stranou a riskovat škrtnutí předním kolem na dopadu.

   

Budu rychlejší? Jak kde.

Budu s mulletem rychlejší? V podstatě existuje dvojice různých názorů, jedni tvrdí, že ano, jiní, že ne. Z mého pohledu ani jedna skupina nemá pravdu, použití mulletu tě může zrychlit, záleží to na mnoha faktorech jako vzrůst jezdce, styl trati, technika jízdy. Osobně bych rád sedlal mullet na sjezdové dráze typu Klínovec, tam i pro vzrostlého jezdce má menší kolo jednoznačně přínos. Na plošších tratích, na té jaká byla třeba na Ještědu, tam, kde je nutno více šlapat mi použití mulletu výhodu nedává.  

Foto: Roman Jahelka, Aleš Kocner, Martin Alexa, Martin Bruder

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí