reklama

Report: Dropdown, zapomeň na hromadný start, teď je to bikeparkové enduro!

Autor: Eda, kategorie: Report, vydáno: 8.10.2021

Doba koronovirová je nevyzpytatelná. Na jaře šoupeme nudou nohama a na podzim nestíháme ladit kolo mezi závodama. Dropdown Park Enduro lákalo na netradiční pojetí endurových závodů v bikeparku za účasti lanovky a to se neodmítá. Tentokráte pro nás v nedalekém bikeparku na Dolní Moravě.

  

Už jsme pár závodů v režii Prokop & Pól odjeli a tak pomyslná pořadatelská laťka byla standardně vysoko, stejně tak jako naše očekávání. Bohužel tentokrát to nešlo až tak hladce jak jsme zvyklí. Jak se závody blížily, tak informací nepřibývalo... propozice pár dní před víkendem, startovka až v noci před vlastním závodem, samotné trasy RZ z 99 % pouze po červeném a modrém trailu a lanem nahoru jenom jednou. S myšlenkou, že i špatný den na kole je lepší než parádní den bez kola, jsme se vydali na nedělní start závodu. 

První transfer nás dovedl k vrcholu lanovky U Slona. Vítr z hor na kopci nám dával jasně najevo, že se pokusí udělat vše, aby nám ten víkend trochu zpestřil. Po 30 minutách ve frontě a větru konečně na startu. První RZ po kořínkách dolů, napojení se na červenou a doskákat a dohoupat se až k lanu. Naštěstí bikrosové kořeny jsou pevně v nás a tak za hlasitého funění skáčeme a pumpujeme až do cíle. Ten konec modré není zadarmo a prověří fyzičku dokonale. Šup na lano a vyhoupnout se nahoru. Na druhé RZ stejná fronta, co se děje? Prej to hodně fouká a tak na úseku, kde se přejíždí kousek černé, sbírá horská jednoho letce za druhým. Všem obětem toho našeho Moravskýho větru přeji brzké uzdravení.

  

Dvojka začíná na modré - jede se Selský trail. V jedné části se přepojuje na část černé a po ní až ke "štole". Tahle RZ byla z extrému do extrému. Začala až moc pohodovou houpačkou na malých boulích z pozvolného kopečka dolů, aby se pak v půlce během jedné vteřiny změnila na průjezd kamenolomem pod dohledem ve větru vlající horské služby. Cajk, jsme dole bez zaváhání a pádu. Těšíme se na RZ3, ta je sice dlouhá, ale slibuje příjemné poskákání. Transfer vede napřímo po sjezdovce - takže tlačenka do kopce. Začínám přemýšlet, že asi vyjednávání s místním resortem nepatřilo mezi nejjednodušší a mělo značný vliv na celou formu tohodle závodu kam nás pustí a kam ne. No, na přemýšlení tu nejsem a tak to přenechávám zkušenějším.

RZ3 nás tradičně vítá krásnou frontou. Červený trail máme najetý, přeci jen bydlíme za rohem a čas od času sem zajedeme. Jede to krásně, tentokrát si vítr dělá bordel na druhé straně kopce a povrch je pecka. Bikrosku z kopce ukončuje poměrně kamarádský úsek přes kořínky. Jo tohle by šlo, jak za mlada. Občerstvovačka tentokráte bez Holoubka, ale jinak plná všeho co enduristovo tělo vyžaduje. Poslední transfer nás dovede za "šneky" na modrém trailu. Škoda že jsme ty šneky nejeli závodně, ale i tak bylo jasný, že na téhle RZ necháme plíce. Čtyřka je konečně bez fronty. Modrý trail se pěkně vine, když před váma koučujete malý dítě a hopsáte si za ním jen tak na boulích, ale jet to v závodním tempu je jinej rozměr. V té rychlosti už to úplně nevychází a je to náročnější než bych čekal. Přichází poslední levá zatáčka na sjezdovku a kudla mezi páskama po louce do cíle. Odevzdávám čip a jdu se vyvalit na sluníčko a užít si ten pocit po dojetí závodu. 

Všichni jsme v cíli. Z rozpačitého začátku se vyklubal parádní závodní den na kole s bandou stejně laděných lidí. Ta komunita mě baví, jako bikrosák jsem ji zažil v 90. letech, pak to přešlo na fourcross a teď to vypadá, že to sedí na enduru. Snad nám to tam chvilku vydrží.

Závěrem bych chtěl poděkovat Michalovi a Zdendovi za uspořádání dalších závodů a tím nám umožnit strávit příjemný víkend na horách na kole. Kdo závody nikdy nepořádal nemá tušení co to dá práce, peněz a nervů to celé ustát a to vše navíc v té dnešní nestabilní době. Těšíme se na Karolinku.

  

Hodnocení ředitele

"Akce DROPDOWN byla vymyšlená jako závod s hromadným startem. Ale díky tomu, že na Dolní Moravě se pustili do stavění flow trailů, koncept s hromadným startem už nebyl možný. Trail po kterém se jezdilo už vlastně neexistuje a stavební práce na DM jsou v takovém rozsahu, že nás pustí jen na oficiální traily. Dolní Morava je fajn a Dropdown se teda upravil na "park enduro" závod. Tedy klasické endurko  v bikeparku s tréninkem na laně na začátku sezony. No, ale jak víme Covid pandemie nám do toho hodila vidle, takže Dropdown Park Enduro se jelo až na začátku října. Prostě jíný termín nebyl Dolní Moravu možný a do toho v areálu mají aktuálně rozdělaných 11 staveb najednou! Situace nebyla ideální, ale doufám, že bikeři si závod na rozjetí sezony užili i na jejím konci. Rád bych závod s hromadným startem zase někde udělal, ale tak dlouhých trailu jako byl na DM moc u nás není. Jestli má někdo tip, sem s ním..."

Foto: Patrik Prochazka

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí