reklama

Test: Adidas Five Ten Freerider Pro Mid Core Black - boty do jakéhokoliv počasí

Autor: Keli, vydáno: 13.10.2021

Jeden můj kamarád dlouho hledal platformové boty do kterých shora nepadá jehličí, kamínky a nebo nenateče voda. Nemohl nic najít, protože podobné boty napříč trhem neexistovaly. Bolku, už hledat nemusíš, tyhle středně vysoký Freerider Pro Mid jsou přesně pro tebe. A když mi Vlado Babčaník z TopOnTrail napsal jestli je nechci vyzkoušet, nebylo o čem dlouho přemýšlet.

Netradiční vzhled

Five Ten po převzetí Adidasem se nebojí jít do poměrně netradičních designů bot. Už to nejsou klasické skejtové tenisky nebo skejtovoteniskové pohorky. důkazem je třeba model Five Ten Trail Cross XT a nebo třeba tyto Freerider Pro Mid Core Black.

Tvarově Freerider Mid Pro připomínají spíše obuv na basketbal, vyšší komínek okolo kotníků mi to jednoznačně evokuje. Výrazné jsou o ochranné gumové nástřiky na špičce a patě, drobné zesílení chrání tyto oblasti před nárazy, ale více spíš slouží jako ochrana proti odření bot. Zajímavou vychytávkou je odrazka na patě, drobný detail, který potěší.

 

Na velikosti záleží

Výběr velikosti je u bot zásadní a platí to i Adidas Five Ten Freerider Pro Mid Core Black. Nejde jen o délku stélky, ale i o prostor v manžetě. Zkoušel jsem dvě velikosti, nejdříve moji obvyklou 46 2/3.. Boty byly velikostně pohodlné, ale manžeta mi přišla trochu volná. Sáhl jsem proto pro menší (46) i do nich jsem se v pohodě dostal, avšak prostor v manžetě se jevil jako zcela optimální. Punčoška byla obtažená, ani trochu volná a přitom netlačila.
Boty mají docela minimalistické výstelky a po "rozšlápnutí" téměř svoji velikost nemění. Rozhodně nečekej velké zvětšení jako třeba u papučí typu Freerider (bez přídomku Pro), Pro Mid Core se rozšlápnou maximálně o menší jednotky milimetrů.  

Do jakéhokoliv počasí

V základu se jedná o klasický model Freerider Pro ke kterému byla doplněna punčoška - manžeta okolo kotníku, která zamezí přístupu nečistotám shora do boty a přidá další ochranu. 
Manžeta vyrobená z pružné pleteniny je poměrně tuhá a docela flexibilní. Ve staženém stavu je tmavá, při roztažení v ní prosvítají červená vlákna.

Samotné nazouvání boty není tak snadné jako u klasických nízkých Freeriderů. Je totiž potřeba si punčošku trošku (trošku více) roztáhnout a poté vklouznout do boty. Poutka na přední a zadní straně manžety nazouvání výrazně usnadňují. Chvíli trvá než si člověk najde griff na optimální nazouvání, nicméně zapomeň na to, že bys botu obul bez asistence rukou, obou rukou.
Po úspěšném nazutí už ale není okolo kotníku cítit nějaký zásadní tlak. Ano, vnímáš, že tam manžeta je. Pocit obdobný jako když si vezmeš tlusté ponožky. 

Ochrana kotníku nechybí

Na vnitřní straně nohy na v oblasti kotníku najdeme vložku z chytré D3o pěny, která v tomto místě je určena k ochraně před potenciálními nárazy od šlapacích klik. Chráněná plocha je dostatečně velká a přitom nemáš pocit, že by si měl nohu ve vysoké kotníkové botě. Rozdíl v mobilitě je znatelný.
Je to v podstatě jako kdybys vzal nízkou botu a nazul si ponožky s ochrannými prvky na kotníky. 

Slabina manžety? Teplo

Díky stažení kolem kotníku se ti do boty seshora nedostane vůbec nic. Jehličí, bláto, kamínku, písek, prostě nic. V tom to je manžeta nepřekonatelná. Je zde však jedna slabina a tím je větrání. Freeridery nejsou nějak extra perforované, najdeme zde jen pár větracích otvůrků na záprstí a děrovaný jazyk. Dohromady mnoho tepla odvést nemohou. U klasických nízkých Freeriderů platí, že většina tepla může odejít akorát okolo kotníku vzhůru, zde u vyšších Próček odvodu tepla zabrání ona zmíněná manžeta. 
Při nižších teplotách je ti to v podstatě jedno, ale pokud je teplo, tak se ti noha v botě hodně potí. Tyto boty nejsou univerzální, asi si je nedokáži představit pro celoroční nošení. V parném létě je určitě nosit nechceš, ale na jaře, podzim či v zimě je noze mít chceš.

Voděodolnost? Zvýšená

Přestože manžeta evokuje velkou voděodolnost není tomu tak. Boty jsou více voděodolné, ale nejsou zcela voděodolné. Pokud bude opravdu obrovský marast, hodně mokro, mohutný déšť, tak promoknou. Opět srovnání s nižší botou, čas promoknutí je výrazně delší než u boty bez manžety.
Výhodou je však menší tloušťka výstelek a díky tomu boty dost rychle schnout.

 

Suché zipy? Jako vážně!?

Punčoška samozřejmě není jediný rozdíl. Již na první pohled jsou vidět suché zipy, které nahradily tkaničky. Musí mít boty na kolo tkaničky? V žádném případě! Důkazem jsou XC tretry z nichž velká část tkaničky nikdy neviděla. Na vyšších modelech XC treter najdeme sucháče nebo BOA kolečka.
V čem jsou výhody suchých zipů? Je to jednak rychle zapínání, tak také menší množství otvorů do boty. Při počtu tří suchých zipů je stažení velmi dobré a stejně tak i jeho variabilita. Chceš to mít stažené záprstí více a přes nárt méně? Není problém. Moje chodidla mají vyšší nárt, u jiných bot se suchými zipy (například starší 5.10 Hellcat Pro) jsem často narazil na problém s délkou pásků. Zde jsem ale měl dostatečnou délkovou rezervu.  

Souhlasím že pro někoho může být vzhled trochu kontroverzní, but who cares... Já osobně měl boty na suchý zip naposledy asi v mateřské školce. Ale nemám problém jej si na nohu vzít ani teď.

 

Tečkovaná klasika

Boty Five Ten se proslavily především díky své podrážce, tečkovaný vzor podrážky ve směsi Stealth S1 Dotty drží na pedálech dokonale. Nezáleží jaké pedály máš jestli jsou konkávní a nebo zcela ploché, FiveTen drží prostě na všem
Avšak vzhledem k použití a určení bot spíše do mokra, bláta, prostě špatného počasí, tak lze nazvat tento vzorek lehce limitující pro chůzi. Jeho menší hloubka a velmi malá agresivita ti po sražení hran na jednotlivých šuplících přinese spoustu zábavy. Nebo spíše spoustu zábavy pro tvé parťáky. Při chůzi na blátě totiž boty docela kloužou. Pokud jsi někdy měl Fajfteny, tak tě klouzání při chůzi nepřekvapí. 
Stejné je to i s výdrží podrážky, hodně záleží na pedálech, pokud máš extra vysoké či špičaté piny, podrážka ti za ně nepoděkuje. 

Freeridery v provedení Pro jsou sázkou na jistotu. Pro Mid Core na ně navazují. V čem ale Freerider Pro Mid Core s manžetou svého menšího bratra a vlastně jakékoliv nízké boty jednoznačně překonávají je přístup nečistot do boty. V tomto ohledu se jim v podstatě ani kotníkové boty nemůžou vyrovnat. Daní za to je však horší odvětrání. V parném počasí se v nich cítit komfortně asi nebudeš, ale jindy si budeš libovat. Adidas FiveTen má nyní v nabídce varianty jak zateplených, tak úplně nepromokavých kotníkových bot, to jsou boty pro hodně specifické použití, za mne jsou Freerider Pro Mid Core skvělým univerzálem, které se až na extrémní podmínky speciálkám do tepla i mega vody v pohodě vyrovnají. A svoji celoroční univerzalitou je překonají.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Radek 13.10.2021 000 10:42

    Vypadají parádně. Ani by mě nenapadlo, že suché zipy u bot na kolo můžou být pro někoho problém :-)

    • anonymní uživatel PTBack 13.10.2021 000 23:43

      Sucháče, když se namočí-za prudkého deště třeba nebo po průchodu kaluží či potoka, drží dost blbě. Mnohokrát ověřeno za starých "tretrových"časů, kdy čím víc sucháčů, tím víc Adidas. Ale reálně v této době a způsobu použití to asi nebude problém.

      • anonymní uživatel Mára 15.10.2021 000 13:31

        Mám sucháče na starých XC tretrách (7 let staré - drží bez problémů, i za deště, mokra, bláta a mrazu), to stejné na Terraduro Giro tretrách - tam to jistí ještě plastová přezka, ale za 4 roky co je mám se mi fakt nestalo, že by sucháč povolil v jakémkoliv počasí.

        • anonymní uživatel PTBack 17.10.2021 000 9:23

          Taky může hrát roli pojetí, jak jezdíš/chodíš. Mně bohužel kdysi vydržely xc tretry vyšších řad asi tak rok. Tehdy se dělaly jen buď sjezdový boty nebo prostě xc tretry. Když nepočítám nějaký kecky na turistiku. Ale zkus si namočit suchý zip o šířce pásku u boty a za chvíli sám uvidíš, jestli to teoreticky možný je, že mokrej sucháč míň drží. Ale jak jsem už psal dřív, nemusí to být pro někoho už nyní problém.

  • anonymní uživatel Martin (martin.kudela (a) gmail.com) 4.1.2022 - 23:27

    A co tedy vybrat, když potřebuji něco od chladnějšího podzimu, před mrazy v zimě až do chladnějšího jara? Tedy zateplené, zároveň dosti voděodolné a nejlépe se suchým zipem? Přijde mi, že těmto kritériím nevyhovují ani testované, ani EPS CORE ani trail cross GTX. Takže co teda vybrat? Když oželím i ty sucháče klidně...

    • anonymní uživatel Shu Lin 5.1.2022 - 9:57

      Etnies Culvert Mid

    • anonymní uživatel Villain 5.1.2022 - 10:24

      Gumáky

    • profilová fotka Keli 5.1.2022 - 11:10

      Kromě zateplení splní tvoje požadavky trail cross GTX. Test právě dokončuji.foto ke komentáři

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí