Setkání s Pivot Cycles: John Pentecost tvrdí, že výkon je nade vše

Autor: Keli, vydáno: 27.10.2021

Minulé pondělí jsem od českého dovozce značky Pivot firmy Protocycles dostal pozvání na setkání s Johnem Pentecostem, jednou ze zásadních osob v Pivot Cycles. John prozradil spoustu zajímavých informací nejen o Pivotu, ale i o celkovém směřování bajkového trhu. 

Kdo je John Pentecost?

Kdo je tento sympatický Američan? Člověk, který aktuálně již čtyři roky pracuje na pozici international sales manager Pivotu. Ale není to jeho první zkušenost s koly. Mezi jeho předchozí zaměstnavatele patřilo po 8 let Yeti a ještě předtím RaceFace. Ba co víc, byl jedním ze zakladatelů značek Evil Cycles a e*thirteen!

  

Kdo je Dave Weagle?

Mechanik, inženýr Dave Weagle je známý jako tvůrce systémů odpružení, nejznámější jeho počiny jsou SplitPivot a také tzv. DW Link používaný na kolech Pivot. Pro značku Pivot je Dave Weagle osobou zásadní, určující.

John a Dave jak to jde dohromady? V době prvotního setkání pracoval Dave ve výrobě dronů, dálkově ovládaných pozemních robotů pro vojenské účely. Na sjezdových závodech řešil chod kol. Přišlo mu, ze odpružení tehdejších kol je vyrobeno spíše podle pocitu než podle určení použití. A tak obcházel jednotlivé jezdce a měřil svinovacím metrem jednotlivá dh kola a začal se zajímat více o systémy odpružení horských kol. Poté s odstupem času přišel s jiným přístupem k odpružení, více vědeckým přístupem. Kladl důraz na optimální funkci a to bez ohledu na složitost výroby.

John a Dave byli již před rokem 2000 aktivními závodníky, na závodech se potkali, skamarádili a začali spolu spolupracovat i v oblasti byznysu. Jejich nejznámějším společným projektem je například Evil Bikes. Ano, John Pentecost a Dave Weagle společně stvořili značku Evil Bikes!
O tom, že jsou s Davem stále kámoši svědčí i to, že když nám Andrej Jakovlev na odpoledním posezení v jeho v showroomu Flowcycles ukazoval oldschoolové kolo Titus, tak John chytá úsměv od ucha k uchu a říká, tohle musím poslat Dejvovi, bude mít radost. A jak řekl, tak hned udělal.   

DW Link, o co jde?

Systém odpružení zadní stavby označený DW Link je k vidění jen na několika málo značkách kol. Jednou z nich je právě i Pivot. 
DW Link používá dvojici pák, které vytváří specifickou dráhu zadní osy, ta se otáčí kolem tzv. virtuálního bodu otáčení.
V čem je DW Link lepší než konkurence? Ve vyladění jednotlivých schopností, DW Link exceluje jak v reakci na terén, tak díky minimálnímu vlivu šlapání i brždění na chod odpružení. Dle Johna jsou dvě zásadní výhody aktivita pod brzdou, i při masivním brždění zůstává zadní stavba aktivní a díky tomu lze brzdit později. Další zásadní výhodou je tuhost systému při průjezdu zatáček. V zatáčkách se totiž vše rozhoduje, závody se vyhrávají zatáčkách, jet rychle rovně umí téměř každé kolo.

Jaké jsou výhody oproti konkurenčním systémům? Rozdíl oproti Horst Link systémům je celková tuhost zadní stavby, ta je totiž z principu měkčí kvůli použití čepu dělícího řetězové vzpěry. U DW Linku tvoří zadní stavbu jeden díl. Podobné je to u systému VPP. U nich je tuhost optimální, ale oproti DW Linku je zde horší vyladění poměru vlivu šlapání a funkce z kopce dolů. Posledním systémem, který John zmínil je systém Infinity Link. Ten exceluje při šlapání a zároveň velmi dobře reaguje na terén. Avšak jeho slabinou je práce zadní stavby pod brzdou, při silném brždění.

Kdo je Pivot?

Značka Pivot je menším světovým výrobcem, který je primárně zaměřen na špičkovou technologii a maximálně dokonalý produkt. Mottem je: "Performance over all". Výkon je nejvíc bez ohledu na cokoliv. 

Pivot sídlí v americkém Phoenixu a jedná se o malou společnost, kterou v roce 2007 založil Chris Cocalis. I Chris má dlouhou historii v kolech, od roku 1991 vedl Titus Cycles. V současné době je jak majitel, tak výkonný ředitel ale také je hlavním testovacím jezdcem. Aktuálně Pivot zaměstnává 120 lidí ve třech center (Arizona, Německo, Taiwan).
Pivotu se aktuálně daří, roste, především v USA, kde uskuteční cca 50% prodejů. Ale nejde jen o Ameriku, nejrychleji rostoucím trhem je právě ten středoevropský, kde působí Protocycles.

Our identity is carbon

Our identity is carbon, super high-end carbon. Naší identitou je karbon, špičkový karbon. S výjimkou jednoho dirtového jsou všechna kola vyrobena z karbonu. Vzhledem ke složitosti výroby a k objemům, které Pivot produkuje by rozdíl v ceně u hliníkových a karbonových kol nebyl nijak zásadní. Z pohledu Pivotu je přidaná hodnota karbonu mnohem vyšší než u hliníkových slitin. 
Kde se vidí Pivot v budoucnu? "Rozhodně bychom se chtěli měřit se Specialized než s Yeti, Santa Cruz atp." 
V jaký je rozdíl mezi Pivotem a ostatními prémiovými značkami? "Rozhodně ve výkonu kola a jeho kvalitě. Prostě neděláme žádné zkratky, vše jedeme v topu." S tím souvisí i použité materiály. "Při zkoumání konkurence jsme zjistili, že někteří výrobci, kteří nabízející více variant karbonu, ve skutečnosti u svých levnějších rámů používají až 75% podíl sklolaminátu a pouze 25% karbonu. Pojmenování karbonový je pak u takového rámu zavádějící, přesnější by bylo kompozitový. Touto cestou my nejdeme, všechny naše rámy jsou 100% karbonové, používáme pouze nejkvalitnější karbon."

     

Vývoj v USA, výroba v Číně

Kompletní prototypová výroba a testování kol probíhá v Phoenixu, hned za office mají testovací traily. V tamní vývojové kanceláři řeší jak návrhy, design, tak výrobu prototypových kol. Vývoj prototypů vždy začíná 3D tiskem a pokračuje s výrobou prototypu z hliníku. Na hliníkových testovacích mulách se odladí veškeré funkční záležitosti. V dalším kroku se v USA vyrábí karbonové prototypy, na nich se detailně vymýšlí jak bude rám sériově vyráběn. 

Vlastní výroba rámů probíhá v Číně. Následná kompletace celých kol probíhá v Německu nebo USA.

Mezi výrobci jsou rámy Pivot známé tím, že jsou nejobtížnější na výrobu. Každý rám tvoří zhruba 250-300 kousků karbonu, rozdíly jsou dle modelu, ale i velikosti. O tom, jací jsou u Pivotu detailisti napovídá i fakt, že si pletou z karbonového vlákna vlastní pláty karbonu. Totiž jen tak jsou schopni zaručit maximální kvalitu použitého materiálu. Každý plát, ze kterého se následně vyřezávají díly karbonu, je před dalším použitím vážen, jestli odpovídá toleranci.

Pozitivní forma

Pivot pro výrobu rámů využívá jednu z nejsložitější technologií. Jen 1-2% všech kol na světě je vyráběno pomocí technologie pozitivní formy. Jak to funguje? Jedná se o pevnou pěnovou formu, uvnitř ní je vzdušnice. Tuto formu pracovníci obalují jednotlivými vrstvami karbonu a následně vkládají do pece, kde se karbon teplem a tlakem "vytvrdí". Vnitřní forma se "rozpustí" a poté vytáhne se sedlovou trubkou.
Výhodou této metody výroby je zajištění maximální pevnosti karbonu při minimalizaci hmotnosti. A také dokonale hladký povrch jak z vnější, tak vnitřní strany. Povrch je tak hladký, že by na něm nedržela barva a proto je nutno před lakování rám kompletně zdrsnit.

Pevnost karbonu lze navýšit dvěma způsoby, zvetšením počtu vrstev a nebo zvýšením tlaku při vypékání. Navýšení počtu vrstev má samozřejmě negativní vliv v podobě navýšení hmotnosti. Zvýšení tlaku, tento neblahý vliv nemá. Díky plastové formě jak ji Pivot používá je tlak ve formě rozložen rovnoměrně. U nejběžnějšího způsobu výroby, u něj při výrobě absentuje vnitřní plastová forma, nelze zajistit stejný tlak ve všech místech. Pokud není všude stejný tlak, tak tloušťka stěny není konstantní. V místech, kde je tlak nižší jsou jednotlivé vrstvy méně zmáčknuty.
U Pivotu nejsou všechny rámy stejné, každá velikost má jiné kladení karbonu. Důvodem je odlišné namáhání různých částí rámu, například u větších velikostí se očekává větší namáhání na specifických místech atp.

Kompletně ruční práce

Karbonové rámy mají obrovský podíl ruční práce, jen pro představu, výroba jednoho rámu zabere cca 2,5 - 3,5 hodin, poté následuje 90 min ve vypékací peci. 
Typický rám je k dispozici v pěti velikostech. U nejvíce používaných velikostech mají k dispozici 2-3 vypékací ocelové formy vážící až 500 kg.
Jen pro zajímavost, hodnota každé formy je cca 100 tisíc dolarů.

     

Každý rám ručně kontrolován

Důraz na maximální kvalitu je znát i při výstupní kontrole. U Pivotu se kontroluje absolutně každý rám a to jak z konstrukčního hlediska, tak z hlediska kvality povrchu a dalších aspektů.

To, že je rám vyroben správně, přesně napoví souosost osy hlavové a sedlové trubky s osou středu zadní osy. Tento způsob je běžně používán, ale dle Pivotu je nedostatečný a posunuli kontrolu dále. Pomocí vlastního přípravku a laseru měří zmíněnou souosost a navíc k ní přidávají i další parametr, souosost v ose náboje v místě vnějšího okraje pneumatiky.

Kromě toho, zhruba každý stý vyrobený rám jde na klasický zátěžový test až do prasknutí.

A co víc?

V dalším článku se podíváme na další zajímavosti týkající se Pivotu a jejich technologií. Zaměříme se jak na kola a budoucí novinky, tak na Fox Live Valve technologii, kterou lze na top modelech Pivotu také najít.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára 27.10.2021 000 16:22

    Tímto článkem se mi tak trošku vysvětluje ta astronomická cena za kola Pivot.

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 27.10.2021 000 22:26

      Mně teda ne, jsou to jen marketingové řeči. Ten výrobní postup je všude +- stejný, lišit se můžou jen náklady na vývoj.

  • anonymní uživatel Tom 28.10.2021 000 9:11

    Clovek co vam to vykladal je "sales manager" tedy obchodak s hrnci. Neni to nic nez, marketingovy blabol. Penova forma na obkladani 25 let stareho pryskyricneho karbonu se uziva uz aspon 10 let u vsech normalnich vyrobcu karbonovyvh ramu. High-tech smer 21 jstoleti kam se odvetvi posouva je termoplasticky karbon ltory je mnohem odolnejsi a experimentuje s nimi i Merida,Astro a tim padem i specialized. Prvi na svete kdo to zvladl dost mozna je dnes je Kellys diky spolupraci s Rein4rced a ty radiusy a komplikovanost vyroby zatim nikto nedokazal zrepliiivat. Aspon to nikto jeste neukazal svetu takze pivot karbom stary dobry oldschool kompozit co je tu uz 20+ let

    • anonymní uživatel wladeq (wuadeq (a) gmail.com) 31.10.2021 000 19:04

      Az doonanujes u kellysa, tak si o tom neco najdi. Ten "jejich" karbon je o tom, ze jsou do nej pridana ocelova vlakna, kvuli odolnosti proti prurazu. Tudiz to bude logicky o neco tezsi. Netvrdim ze to je slepa vetev ktera nema smysl (v bike prumyslu v tom teda nic moc extra uprimne nevidim), ale tys to popsal jako by to byl uplny gamechanger. Karbonove vlakno je tady rozhodne mnohem vice, nez 20 let. Jenze i pred temi dvaceti lety bys za ten ram nejspis nechal svoje celozivotni uspory, kdezto dneska je to relativne dostupne pro kazdeho kdo to fakt chce. A o to jde

      • anonymní uživatel Shu Lin 1.11.2021 000 8:47

        Relativně dostupné pouze v případě, že to dělá rejžožrout.

  • anonymní uživatel Mi-kecy 28.10.2021 000 13:11

    Tomek dobrze Ty!

  • anonymní uživatel Luděk 30.10.2021 000 16:28

    Indián mu tam určo lez do p..ele)))

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí