Novinka: Antidote Woodsprite - hodně netradiční trailbike

Autor: Keli, vydáno: 26.4.2022

Výrobce Antidote představil nové kolo Woodsprite. Kolo se 135 milimetry zdvihu a unikátním vzhledem, to je karbonová novinka z Polska.

 

Od chvíle, kdy se objevila endurová a trailová kola, se hledá kompromis mezi schopností sjíždět kopce a efektivitou při jízdě do kopce. Geometrie, rozložení odpružení, tlumiče s lockoutem, dálkové ovládání... Na trhu najdeme neskutečné množství různých řešení, se svou troškou do mlýna přichází i Antidote. A přichází s trailbikem Woodsprite.

Ten je, dle Antidote, odpovědí na chaos, který se odehrává v kategorii horských kol. Nejedná se o nový standard, nový segment nebo novou kategorii. Jedná se o výsledek pohledu na podstatu horských kol a jejího propojení s několika desetiletími technologického vývoje. Nový model Antidote využívá mnoho osvědčených řešení z modelu Carbonjack, konkrétně platformu odpružení FDS a koncepci geometrie Golden Ratio.

Tlumič na zadní stavbě

Srdcem podvozku je nový systém odpružení Smart Floating Damping Suspension. SMART FDS funguje v podstatě stejně jako původní systém, ale menší zdvih umožnil určité zefektivnění. Antidote použili jen jedno přepákování a zároveň je tlumič spojili s zadní stavbou. Tlumič tak není přímo v kontaktu s předním rámovým trojúhelníkem. Díky tomu se platforma stala lehčí a jednodušší. Dalším plusem je zjednodušení výrobního procesu. "Bylo dosaženo všech cílových parametrů a tuhost rámu nijak neutrpěla." Navíc se tlumič během zdvihu neotáčí, což vede k větší citlivosti a menšímu namáhání pouzder a ložisek, čímž se prodlužuje jejich životnost. O životnosti nezakrytého tlumiče v těsné blízkosti zadního kola se ale tisková zpráva nezmiňuje.

Split pivot na scéně

SMART FDS je adaptací systému FDS, jen přizpůsobený potřebám lehkých trailových kol. Tlumič si zachovává svou pozici za sedlovou trubkou a využívá řešení Split pivot s čepem umístěným v zadní ose. Hlavním rozdílem je využití pevného bodu otáčení namísto virtuálního u původního FDS. Díky absenci jednoho přepákování došlo k navýšení tuhosti zadní stavby při současném 15 % snížení hmotnosti.

 

Geometricky Woodsprite jde trochu proti trendům poměrně velkou hodnotu Reach kombinuje s decentním hlavovým úhlem a k tomu přidává poměrně dlouhé řetězové vzpěry. Výsledkem je až nezvykle dlouhý rozvor na kolo z kategorie trailbike.

 

Jede jako nabodnutá krysa

Menší zdvih ve spojení s touto geometrií dává kolu vlastnosti, které vyniknout především při rychlejší jízdě. Pocitově jedeš na kole s vyšším zdvihem, ale přitom zůstává zachována dynamika a živost trailbiku. Antidote o Woodsprite tvrdí, cituji: "Je lehké, rychlé, skvěle stoupá a z kopce jede jako nabodnutá krysa."  Konec citace. 
Progresivní chod byl inspirován motokrosovými motorkami, konstrukce umožňuje vynikající citlivost při malých nerovnostech, aniž by byla obětována progresivita potřebná pro zvládnutí extrémních nárazů.

 

Každý kus je originál

"Jednou z unikátních věcí na Antidote je individuální přístup k designu, lakování nevyjímaje. Kombinace přiznaných uhlíkových vláken ve spojení s lakem vypadají úžasně. Každé kolo Antidote má svůj jedinečný charakter a příběh. Pozornost věnovaná vzhledu a estetice finálního výrobku je jedním z hlavních pilířů filozofie značky." Mirek Brzozowski - lakýrník. A není samozřejmě jen o designu a laku, rámy kol Antidote se fyzicky vyrábějí v Polsku.

to   

Ceny

Antidote Woodsprite bude k dispozici jako celé kolo nebo jako rámový set. Ceny celých kol začínají na částce 7.799 Euro. Více info na webu antidotebikes.com.

Bikes
Woodsprite - EXT Era V2 & Storia Lok V3/SRAM X01 8 699 Euro
Woodsprite - EXT ERA V2 & Storia V3./Shimano XTR 8 599 Euro
Woodsprite - Fox 34 & Float X./SRAM X01 8 399 Euro
Woodsprite - EXT ERA V2 & Storia V3./Shimano XT 8 299 Euro
Woodsprite - RS Pike Ult & Super Deluxe Ult/SRAM X01 8 199 Euro
Woodsprite - Fox 34 & Float X/Shimano XT 7 999 Euro
Woodsprite - RS Pike Ult & Super Deluxe Ult./Shimano XT 7 799 Euro
Framesets
Woodsprite - EXT Era V2 150 & Storia Lok V3 6 299 Euro
Woodsprite - Fox 34 Factory Grip2 140 & Float X Factory 6 099 Euro
Woodsprite - RS Pike Ultimate 140 & RS Super Deluxe Ultimate 5 599 Euro
Woodsprite & Storia Lok V3 4 799 Euro
Woodsprite & Float X Factory 4 499 Euro
Woodsprite & RS Super Deluxe Ultimate 4 399 Euro
Frame
Woodsprite frame only 3 799 Euro

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí