Novinka: RockShox na rok 2023 - velká dávka změn a novinek

Autor: Keli, vydáno: 26.5.2022

Americký výrobce odpružení RockShox dnes uvolnil embargo na modelovou řadu vidlic a tlumičů s číslovkou 2023. Změn je velká řada a nejsou to jen kosmetické změny, které jsme často vídali v minulosti. Zde je stručný souhrn.

Nový Charger 3

Změny jsou jak u vidlic, tak u tlumičů. Začneme vidlicemi, konkrétně trailovo-allmountain-endurovými modely Pike, Lyrik a ZEB. Zde se objevuje třetí generace (čtvrtá pokud počítáme i verzi 2.1) tlumící patrony Charger. Charger 3 je doslova revoluční. V čem? Především v oddělení okruhů high-speed a low-speed komprese. Ty pracují nezávisle na sobě. Při standardní řešení vždy dochází ke "spolupráci" pomalé a rychlé komprese, jejich "činnost" se drobně překrývá. U nového Chargeru 3 RockShox toto chování změnil. Olejový okruh pro pomalou a stejně tak i pro vysokorychlostní kompresi je samostatný. Aby bylo možno toto řešení realizovat RockShox do Chargeru vyvinul nový design patrony založené na plovoucím pístku IFP, který spolupracuje s pružinkou.
Výhody daného řešení jsou nasnadě, vylepšení naladění chodu vidlice bez nutnosti kompromisu.

   

Buttercups omezí vysokorychlostní vibrace

Buttercups. Vysokorychlostní vibrace, jsou problémem o kterém jste možná vůbec nikdy neslyšeli, ale je to element, který má výrazný vliv na únavu svalů. Pro jejich eliminaci se RockShox inspiroval technologií použitou v offroadových autech nebo třeba v motorových pilách. Jedná se o drobný tlumící element, který je namontován jak na straně patrony, tak shaftu vzduchové komory. Vnější a vnitřní nohy vidlice nejsou spojeny "napevno", ale přes pružný "silentblok" a díky němu přechází skrze vidlici o až o 28% procent méně vysokorychlostních vibrací.

Nový DebonAir+ i větší futra

Změny doznala také vzduchová pružina DebonAir+, i ta byla modifikována. A RockShox tvrdí, že ještě zvýšil citlivost na začátku chodu, navýšil oporu ve střední části zdvihu a také zvýraznil progresivitu na konci zdvihu. Prostě klasický "copy and paste" z předchozí generace.

 

Ale to nejsou všechny změny. RockShox zapracoval i na výdrži a tuhosti. Upraveny byly i vnitřní futra ve kterých "kloužou" vnitřní nohy, ty se rozrostly u všech modelů. U nových Ultimate verzí je délka futer o 53% delší než tomu bylo doposud.

 

Odfuky spodních noh 

Další novinkou, která by jako z oka vypadla vidlic od Foxu jsou Pressure Relief Valves, odfukové ventily na zadní straně spodních nohou. Pomocí nich lze "odvzdušnit" spodní nohy a odstranit nechtěný nahromaděný přetlak, který by mohl negativně ovlivnit funkci vidlice.

Redukce klasické 15 mm náboje

Jednou z nepraktičtější novinkou jsou adaptéry, které využiješ pokud nemáš přední náboj standardu Torque Caps. Nasazování kola s nábojem s klasickými koncovkami bude o hodně jednodušší a rychlejší, již žádné složité trefování.

   

Vidlice v rychlém přehledu

Nová patrona RC2T u tlumičů

Novinky jsou i u tlumičů. tlumící patrona RC2T, odskok, dvě komprese a Threshold. A stejně jako u vidlic, i zde RockShox upravil tlumící okruhy tak, aby pracovaly nezávisle. Nastavení rychlé komprese neovlivní negativně pomalou kompresi a opačně.
Základní nastavení tlumiče, tedy chod a projev, si určují výrobci rámů sami, my jako uživatelé budeme mít 5 kliknutí na každé kompresi pro jemné doladění chodu dle svých potřeb. Dva kliky do plusu, dva mínusu. A není to málo, Antone Pavloviči?

 

Hydraulický doraz, dokonce i nastavitelný

Hydraulický doraz, to chceš! A RockShox jej má. Zvětšit progresivitu chodu a odstranit tvrdé dorazy lze pomocí tokenů a zmenšení vzduchové komory. To má však jednu nevýhodu, okradeš se o trochu zdvihu. Hydraulic Bottom Out nic nekrade a zapojí se akce při posledních 20% zdvihu. A co víc u pružinového Super Deluxe Coil šel RockShox ještě dál a osadil jej nastavitelným hydraulickým dorazem, na výběr je pět kroků pro nastavení, od zcela otevřeného až po velmi progresivní.

 

Je libo větší či menší vzduchovou komoru?

U vzduchovým tlumičů doznala změn vzduchová komora, ta bude nově k dispozici ve dvou různých provedeních lišících se velikostí vzduchové komory. Chceš lineárnější a nebo progresivnější chod? Není problém, sáhni po Linear air can respektive Progressive air can. U obou lze pomocí tokenů ladit velikosti jak negativní, tak pozitivní komory. 

Tlumiče v rychlém přehledu

Která z novinek je nejlepší?

Tolik stručné shrnutí změn a novinek RockShoxu na rok 2023. Která z novinek se ti líbí nejvíce, která je nejzajímavější. Dej nám vědět do komentářů.

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 26.5.2022 - 17:31

    tak teď jsem dostal celkem slušnej pocit že můj ZEB 2022 je vlastně úplně na*ovno, dík

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 26.5.2022 - 21:29

      Máš pravdu, takže nemáš zač. :-)

    • anonymní uživatel mára 27.5.2022 - 18:33

      jsem rád, že jsem nekoupil starý model, nový už je na cestě poštou, tak jsem zvědav

      • anonymní uživatel Pm (pm74 (a) post.cz) 1.7.2023 - 20:54

        Počkej za rok. :))

  • anonymní uživatel Dominik 26.5.2022 - 17:31

    Dobrá kopírka od Foxu ty vidlice :D

  • anonymní uživatel Vlaďa (vladimir.lipovy (a) gmail.com) 27.5.2022 - 7:31

    Chtěl jsem si koupit nový tlumič. Tak asi ještě chvíli vydržím. Jsem zvědavý na ceny.

  • anonymní uživatel "U RockShoxu se taky snazi.." 27.5.2022 - 10:12

    ....

  • anonymní uživatel Adam Nepejchal (a.nepejchal (a) seznam.cz) 31.5.2022 - 11:40

    Prosím nevíte někdo, jestli půjde ZEB s předchozí generace upgradovat a jestli to má smysl? Diky

    • profilová fotka Keli 31.5.2022 000 13:12

      Ano, lze (kompatibilní vidlice MY23 Pike lineup, MY23 Lyrik lineup, MY21+ ZEB lineup). Takto na papíře jsou změny veliké, jaký bude rozdíl v reálu je otázkou.

      • anonymní uživatel smartfish (smartfish) 5.7.2023 - 11:07

        Keli prosimtě jakou máš zkušenost s tlumice Super Deluxe Coil 2020+ vs. 2019? S předpokladem, že ti u 2019 sedne HSC, která nejde externě nastavovat. Je tam nějaký výraznější rozdíl z tvého pohledu? Díky

        • profilová fotka Keli 6.7.2023 000 16:27

          Bohužel nedokážu porovnat. Třeba se zde najde někdo lepší jak já.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí