MojeKolo

Jak si zabikovat v Moabu? Přečtěte si rady jak přežít na slick rocku

Autor: Gaspi, vydáno: 25.5.2022

Americký Utah je pro mnohé jezdce vysněná destinace. Kdo by si nechtěl zabajkovat na typických pískové žlutých kamenných skalách na Moabu? Pokud by jsi o tomto místě uvažoval, Gaspi ti dodá praktické info, které ti plánování a případný pobyt můžou usnadnit.

Skály Moabu

Moab nabízí všechno, o čem bikeři touží. Právě zde vznikly stovky bikových filmů, plakátů a slavných fotografií. Sytě oranžové skály Moabu představují úžasnou kulisu, kterou nenajdete nikde jinde na světě. I ve vysoké nadmořské výšce nad 3000 metrů zde rostou smrky a borovice a na rozdíl od evropských hor zde platí, že čím je člověk níže, tím vegetace ubývá. Nádhernými sceneriemi vedou desítky bikových trailů od krátkých a snadných až po dlouhé a technicky náročné. Kamkoli otočíte hlavu, okamžitě toužíte fotit.
Oblast původně přitahovala milovníky offroadu, dnes se ve velkém počtu míří i bikeři. Jezdí se po skále po přírodních útvarech, které by jinde patřily k chráněným. Traily jsou rozdělené na ty pro řidiče offroadů a pro bikery. Naopak jezdci na elektrokolech nejsou vítáni vůbec a v celé oblasti pro ně platí zákaz vjezdu. Skála má povrch jako smirek, takže na ní dokonale drží pneumatika, ale během týdne zde sjedete i nový plášť.

 

Na jaké traily se těšit

Je tu nespočet trailů, kdyby člověk jezdil dva měsíce denně, neobjezdí všechny. Nabažit se ježdění skoro nejde. Kdo se vydá do Spojených států za cyklistikou, měl by si jen na Moab vyhradit minimálně 10 dní, během nichž se dají stihnout ty nejznámější traily. Pak je zde ale mnoho dalších trailů, na nichž za celý den nepotkáte vůbec nikoho.
Jezdí se do kopce i z kopce. Délka trailů je různá. Nejdelší trail Whole Enchilada vede z výšky 3800 metrů až ke Colorado river a má délku 26,5 mil (42,4 km) a jeho projetí budete potřebovat celý den. Ke slavným patří například Slickrock Bike Trail nebo Porcupine Rim Trail.

Co si vzít s sebou

Na traily se hodí celoodpružená kola o zdvihu od 120 do 150 mm. Vzhledem k množství trnů doporučuji bezdušové pláště.
Na traily je nutné vyrazit s dobře vybaveným batohem. Kromě minimálního množství vody doporučuji jídlo, energetické tyčinky, mapy, lékárničku, základní nářadí a krém na opalování Než vyrazíte, je vhodné někomu říct, kam jedete a kde se chcete pohybovat, protože většina trailů není pokryta GSM sítí

 

Jaké počasí čekat

Moab je charakteristický výkyvy teplot. V dubnu klesají teploty pod nulu, přes den se drží kolem dvaceti stupňů Celsia. V létě jsou denní teploty výrazně vyšší a mohou dosahovat třeba až 45°C. Určitě je dobré dívat se na předpověď, protože každý den může být jiný. Je dobré vyhnout se období po deštích, kdy se místní červený nebo oranžový jíl změní v lepidlo, které se přilepí na pláště a změní je v koule bláta

Jak se orientovat

Oficiální traily jsou skvěle značené šipkami namalovanými přímo na skále. Když se držíte značení, nemůžete se ztratit. Pokud ale opustíte značené traily, ztratíte se snadno. Moab je rozlehlý jako celá Amerika a hodina zajížďky tady nic neznamená. Jakmile se jednou ztratíte, jen tak se nenajdete. Za 18 USD si můžete koupit detailní mapu s popisem a profilem každého trailu i rozpisem časové náročnosti.

Jak se tam dostat

Moab leží uprostřed státu Utah, nejlepší dopravní spojení je ze Salt Lake City, odkud se jede přes Green River. Je možné kempovat přímo na slick rocku. Ani v době turistické sezóny se vám nestane, že byste se na místě tísnili s přehnaným počtem dalších kemperů, obvykle nebude nocovat s více jak pěti dalšími auty v dohledu. Platí se denní vjezd ve výši 5 USD na auto a 15 USD za noční camping Když se utáboříte, budete mít nádherné výhledy na skály a na borovice, jde o úžasné a ničím nenapodobitelné prostředí, odkud to ráno budete mít maximálně 1 kilometr jízdy na bikový trail.

  

Kdy přijet do Moabu

Nejlepším obdobím pro ježdění na Slick Rocku v Moabu je květen až říjen. V letních měsících se skály rozpálí a způsobují nepříjemnou výheň. Vysoké denní teploty jsou také důvodem, proč se bikerům doporučuje vyrážet na traily s minimálním objemem 1,5 litru vody na osobu.

Na co si dát pozor

Vzhledem k vysoké teplotě i nadmořské výšce, které dohromady způsobují dehydrataci, se dále doporučuje pečovat o rty lipstickem. Na trailech lze potkat veškeré zástupce pouštní a teplomilné fauny jako hady, štíry a pavouky. Z pavouků jsou rozšířené tarantule. Na Porcupine trailu zas můžete potkat dikobraza.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí