Bosch představil novinky u Hanousků na zahradě

Autor: Keli, vydáno: 31.5.2022

Stylový foodtruck, boží hambáče a novinky ze světa Bosch. Takové bylo představení nového českého zastoupení sekce Bosch eBike System v Radotíně, v zázemí Veloservisu Hanousek. V něm nově sídlí i Bosch eBike Systems Centrum.

Bosch eBike System začal jako start-up

Společnost Bosch svoji historii píše hodně přes sto let a svým rozsahem zasahuje snad do všech odvětví lidské činnosti, od autoprůmyslu, přes pracovní nářadí až po bílou techniku do domácnosti. Jednou z nejmladších sekcí Bosche je Bosch eBike System. Tato cyklo odnož původně vznikla jako studentský start-up a teprve od 2011 byla zařazena v rámci celého Bosche. Za něco málo více jak deset let se ale stala jedním z lídrů na poli cyklo elektromobily. Aktuálně jsou pohony Bosch montovány na kola více jak stovky značek.

 

Zlomový rok pro ebiky s pohonem Bosch v ČR

Letošní rok je pro Bosch eBike System zlomový, minimálně v České republice. Bosch zde totiž zřídil novou pozici v podobě marketingového řiditele pro ČR, tu obsadil Tomáš Jančárek. Člověk protřelý v bikebyznysu, který si prošel mnoha pozicemi v různých značkách.
Jeho úkolem bude podpora značky a propagace cyklistiky. Český trh je velmi specifický, hodně sportovně laděný, drtivá většina kol je určena do terénu, což velmi kontrastuje se situací na západních trzích, kde je kolo primárně považováno a používáno jako dopravní prostředek. Díky lepší infrastruktuře je zde velmi populární commuting aneb dojíždění do práce. Bosch proto navázal i spolupráci s organizací Do práce na kole, která chce popularizovat a propagovat commuting i u nás. Bosch bude mít také poradní hlas u Ministerstvem dopravy ohledně odhalování nedovoleného tuningu elektrokol v podobě prolomení hranice dopomoci 25 km/h aka čipování.

 

Gaspi jako ambasador 

Další zajímavou tváří v českém Boschi je Richard Gasperotti, tento několikanásobný účastník Red Bull Rampage se stal hlavním ambasadorem této značky. Na jeho elektrokole Mondraker tak samozřejmě najdeme pohonnou jednotku právě německého výrobce. A právě s Richardem jsme vyrazili na krátkou projížďku v sedlech elektrokol okolo Radotína, po cestě projeli několik trailů a vyzkoušeli si novinky Bosche přímo ve svých rukou.

 

Bosch Smart System propojí ebike se světem

A jaké technické novinky byly představeny? Především Bosch Smart System. propojující systémy ebiku (motor, ovládací tlačítka, baterii) s chytrými systémy v podobě navigace, plánování tras, integrace do sport trackerů a podobně. Hlavní síla systému je ve spolupráci s aplikací Bosch Flow app. Ta mimo statistiky jízd, změn charakteristik dopomoci motoru, nabídne třeba i omezení maximálního výkonu nebo rychlosti, tak také digitální zamčení kola v podobě blokace motorové dopomoci. S vypnutým motorem potenciální zloděj daleko nedojede...

Ovladač LED Remote

Součástí Smart Systemu je i nový ovladač s názvem LED Remote. Na jeho vývoji, respektive ergonomii spolupracoval Bosch s firmou SqLab. Zda-li se to podařilo nechám na zvážení laskavého čtenáře.
Co je však zajímavé je možnost používat ovladač bez displeje jako zcela samostatnou jednotku. Informace o stavu baterii jsou zobrazeny pěti ledkami a zvolený režim ukazuje barevné zbarvení ovladače. Zaujme ukazatel stavu baterii, pět světýlek postupně zhasíná jak klesá kapacita baterie, při plném nabití svítí všech pět ledek zelenkavou barvou, po vypotřebování prvních deseti procent kapacity, horní ledka změní svoji barvu na bílou a po dalších 10% zhasne a tak dále u dalších ledek. Uživatel je tak schopen odhadnout kapacitu v jemnějším rozsahu. Pokud by jezdec chtěl více informací, má na výběr z klasického displeje a nebo specializovaného držáku telefonu, který v sobě integruje i bezdrátové nabíjení.

Bosch upravil i tzv. Walk režim, dopomoc při tlačení kola, již není třeba složitý prstoklad s prsty na dvojici tlačítek, ale stačí navolit Walk režim a následně jej aktivovat pohybem kola v před. Navíc režim sází na tzv. adaptivní senzor, síla je dávkována dle "kopce".

Konektivita a bezpečnost

Jaké jsou priority Bosche v oblasti elektrokol? Zástupce Benjamina Bartholomé k tomu říká: "Prioritou Bosche zcela určitě není mít nejsilnější motor ani baterii s největší kapacitou na trhu. Důraz klademe na konektivitu a bezpečnost." Že ani jedno z témat ti nepřijde jako zásadní tebe jako uživatele kola? I já jsem se podivoval, ale Ben mne utvrdil, že průzkum Bosche mezi zákazníky jejich priority potvrdil. A že to nejsou jen plané řeči dokazuje i to, ze Bosch aktuálně pracuje i na vývoji sofistikovaného ABS pro jízdní kola.

Spolupráce s bikeparkem

Plány Bosche a nejen českého jsou veliké. Máme se na co těšit, v přípravě je i spolupráce se zatím utajeným českým bikeparkem na výstavbě trailu. O který však bikepark půjde a co bude obsahem spolupráce však Tomáš Jančárek odmítl i přes naléhání prozradit. Nezbývá než si počkat!

Foto: Adam Maršál / nedori

Diskuze

  • anonymní uživatel Villain 31.5.2022 - 6:00

    Super! Ještě pár let vývoje a bude to plnohodnostný elektrický skútr! Juhuuu

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 31.5.2022 - 7:31

    Díky za článek, nový systém je super, těším se na jeho otestování.

  • anonymní uživatel Mra (byt1267 (a) seznam.cz) 31.5.2022 - 15:22

    Super článek o skutrech. Těším se na den kdy těm skutrikum dají zákaz jezdit do lesa..

  • anonymní uživatel Ludis 31.5.2022 - 18:13

    Mra: nam vsem to zakazou...

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 31.5.2022 - 19:02

    ABS, jeste ESP a budem komplet v bezpeci :)

  • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 31.5.2022 - 22:11

    Koukal jsem na to video... Romantika k zblití...

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 1.6.2022 - 7:25

    konektivita a bezpečnost...tak jo no. Ještě pár tipů bych měl. V gripech integrovaný senzor alkoholu, který kolo až do vystřízlivění vypne/zamkne aby sis náhodou nemohl zajet někam na pivo = BEZPEČNOST. V sedle integrovaný senzor čichání k pr**li, který vyhodnotí kvalitu stravy a ve spolupráci se SMART ledničkou sestaví a objedná ideální jídelníček = KONEKTIVITA. To tam musí být! Pak si koupím ebike.

  • profilová fotka honzasiska 1.6.2022 - 7:29

    hrozný, kolo má dopomoc motorem! Kde jsou ty časy, kdy se šlapalo za svý. Když nebyl ve vidlici žádnej čárdžr, ba co víc, když vidlice byla pevná! Kotoučovky jsou taky k ničemu, říkám to furt, řídítka 500mm max, V brake už je buržoazní výstřelek. Myslim, že kdyby většina místních konzervativců obývala americký kontinent, tak teď právě někde protestujou s kartonovým transparentem proti právu na potrat a za pasem mají bouchačku pro pradědkovi, kterej z ní střílel za konfederační vojsko seveřany. Kluci, jste v 21. století a občas prostě někdo vymejšlí a ladí něco novýho, lepšího, už se s tím zkuste smířit :(

  • anonymní uživatel Ryba 1.6.2022 - 7:43

    Bavi me jak nekdo mluvi o kole jako o skutru. Je videt ze na tom nikdy nesedel, to kolo nejezdi samo, jen ti dopomuze retarde, ale to nikdy nevyzkousis, protoze tvoje mizerna vejplata ti vystaci tak leda na to, abys stary doma zavrel pusu. To ze je nekdo klasickej kolista a ma podobnej mindrak s ebikama je vec skoro totozna. O zamindrakovanejch ridicich aut radeji nemluvit. Nikdo vas proboha nenuti jezdit na ebiku, tak slapejte jak blazni do umoru tela, kdyz vas to bavi. Ja se rad projizdim lesem, polem, mestem, vsude kde me napadne, diky ebiku sem byl na mistech, ktery ani nevite, zee muzou existovat. E bike je nejlepsi vynalez lidstva, svobodnej nastroj stesti. Takze si prestante zavidet a uzivejte si co vas bavi, ne se furt dohadovat, kdo je vetsi a kdo mensi ubozak. Ps: vetsina z vas se na kole neumi chovat, stejne tak v aute. Neni to o prostredku, ale o ridici nebo jezdci... Piiis

    • anonymní uživatel Villain 1.6.2022 - 7:46

      kecáš tady o míru a respektu, přitom jsi uplně stejně vytočený a netolerantní pako, jako ti na které upozorňuješ. Btw, napadlo tě, že ne na všechny místa se musíš na kole dostat? A ještě jedna věc: ABS ti příjde na kole normální?!

    • anonymní uživatel Honza 26.6.2022 - 7:59

      hele rybo... ja si muzu koupit ebajku celkem dost, asi i vic nez ty a presto je nesnasim a hejtim. jak je to teda s tema vejplatama vs ebajkama? to nesedi uplne vid?

      • anonymní uživatel Vojta 27.6.2022 - 11:47

        tak si divnej

  • anonymní uživatel Shu Lin 1.6.2022 - 10:24

    záleží na uživateli, pro mamku by ABS bylo rozhodně v pořádku

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 1.6.2022 - 10:53

    No vida, aspoň se nám tady drobet rozjela diskuze. Poslední dobou to tu je takový umrtvený - nebejt občas článek o e!e-kole, tak si člověk ani v těch komentech nepočte...:) Věc se má tak, že mě vůbec nevadí jestli někdo má/nemá e-bike a k čemu ho používá. Taky chápu, že máme to 21. století a že někdo občas vymejšlí a ladí něco novýho - byť jsou to vesměs 3,14čoviny (sorry hehe, jen rejpu) Ze mě už prostě mluví stáří a nechuť a nedůvěra k čemukoliv novýmu. Holt jsem asi ten "boomer" jak jsem se nedávno dozvěděl z jůtůbu. Jo a jestli někdo potřebuje na kole ABS - tak ať radši leze pěšo po svejch! :)

    • anonymní uživatel Shu Lin 1.6.2022 - 16:36

      Jestli někdo potřebuje v autě ABS ať radši jezdí busem. Doufám že nemáš v autě ABS! :)

    • anonymní uživatel lenochod (lenochod a navetvi.cz) 2.6.2022 - 9:20

      Když si představím babku na éčku, jak driftuje na šotolině, ABS mi rozhodně smysl dává.
      Bohužel s našimi platy se nabízí možnost hejtovat.

      • anonymní uživatel Ádoš 2.6.2022 - 10:27

        to si nemyslim - kola za 100.000kč + jsme kupovali i v dobách, kdy byla průměrná výplata o hodně nižší než dnes.
        Dostupnost je o hodně lepší (když pomineme dodací lhůty, které se kvůli Covidu neúměrně protáhly a válka na východě tomu nejspíš také nepřidá)

        Kdo tvrdí, že lidi, kteří nemají rádi e-bike jsou socky - je trochu omezený (možná spíše navztekaný) Důvody mohou mít lidé různé a peníze v tom nemusí hrát roli. Když máme na drahá auta a rekonstrukce chat a chalup, tak si KU*VA asi můžeme dovolit i e-bike, pokud bychom jo chtěli, no ne? Místo toho si holt někteří koupí za 100.000 - 150.000 klasické kolo, no bóže....

        • anonymní uživatel lenochod (lenochod a na vetvi.cz) 9.6.2022 - 11:13

          Kde jsem napsal, že na antiéčkaři jsou socky??
          V Česku nedává takový smysl kupovat e-biky, když většina infrastruktury je optimalizovaná pouze pro auta. Když se podívám na VYSPĚLEJŠÍ sousední země, koupě elektrokola jim skoro do rozpočtu nezasáhne. Při pohledu na mzdy je nesmysl investovat do víkendové zábavy takové peníze..

        • anonymní uživatel lenochod (lenochod a na vetvi.cz) 9.6.2022 - 11:14

          ...vlastním enduro za 60k+ a chápe to jen zlomek lidí. Mít na 100k, musel bych u sebe nosit studený obklad.

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 1.6.2022 - 13:01

    ty hambaca vypdaji skvele :)

  • anonymní uživatel Shu Lin 9.6.2022 - 14:49

    Mam 100k+ a studený obklad nosit nemusím. Kdo to chápe ho nepotřebuje a kdo to nechápe si myslí že je za 40 :D

    • anonymní uživatel Shu Lin 9.6.2022 - 16:30

      @lenochod

    • anonymní uživatel lenochod (lenochod a navetvi.cz) 13.6.2022 - 10:23

      Dobře, zamachrovalil sis, Shu line, mně šlo jen o nastínění situace. Myšlenka mířila jinam. Na éčka nadávají zejména lidi, kteří na něj nemají. V zahraničí na ně tolik lidí nenadává, protože na ně mají.

      • anonymní uživatel Shu Lin 14.6.2022 - 9:09

        no a já nastínil situaci, že nemusíš na každýho machrovat s cenou svýho kola, protože tvoje nastínění stínovalo úplně jinou situaci.

        • anonymní uživatel lenochod (lenochod a navetvi.cz) 14.6.2022 - 10:26

          Akorát kolo za 60k kč je pořád jen ojebaný základ na fox rhythm. Základní full e-bike sehnat pod 100k není v žádném případě chalupářský sen, po kterým pošilhává každý druhý.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí