Test: FLR Afx Pro - platformové boty za dva litry

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.6.2022

Možná jste o společnosti FLR doposud neslyšeli, ale jedná se o již docela etablovaného výrobce cyklistické obuvi původem z Izraele. V jejich portfoliu nalezneme boty napříč celým spektrem cyklistických disciplín, od silniček až treter pro trekingová kola. A nechybí také boty pro platformové pedály. Právě model FLR Afx Pro jsem měl možnost vyzkoušet.

Hodně civilní vzhled

FLR při vývoji obuvi silně spolupracuje s profi závodníky a ani u této boty tomu nebylo jinak. Jméno jí propůjčil francouzský trialista, několikanásobný Mistr světa Aurelien Fontenoy. Hned na první pohled boty zaujmou svým vzhledem. Nevypadají rozhodně jako bajkové botky, mají spíše civilní vzhled. Pokud s nimi vyrazíš za kulturou asi nikdo nepozná, že máš na nohách boty na kolo. Ale jinak je to klasická bota na kolo, nechybí zvýšený kotník na straně u šlapací kliky ani pružný pásek k uchycení tkaniček.

"Plastový" povrch

Materiál svršku FLR se označuje jako umělá kůže a když říkám umělá, tak to poznáš na první dobrou. No možná nepoznáš. Svršek se jeví jako z plastu a to nejen vizuálně, ale i na omak. Výhodou hodně hladkého povrchu je minimální ulpívání nečistot a snadná údržba. Stačí otřít hadrem a boty jsou jako nové. Stinnou stránkou je laciný vzhled. I když laciný vzhled u laciných bot asi dává smysl. Cena je hlavní konkurenční výhodou FLR Afx Pro. Mnoho jiných bot v ceně pod dva tisíce korun nenajdete.
Umělá kůže má oproti klasice jednu zásadní nevýhodu, nedýchá. A pokud má na povrchu i ochranný zátěr, tak poznáš, co jsou zapocené nohy. Drobná perforace svršku nemá šanci vnitřek boty odvětrat. A nemusí být ani extra teplo.

Za sucha dobrý

Alfou a omegou platformových bot je podrážka. Její tvar a použitá směs gumy rozhoduje o tom, zda-li bota uspěje či nikoliv. FLR použilo pryž s názvem STKgrip a musím přiznat, že rozhodně překvapili. Podrážka je tvořena spoustou drobných štuplíků umístěných v řadách za sebou. Výška řad se střídá, nízká vysoká a stále dokola. Jednoduché a za určitých podmínek překvapivě funkční (více v dalším textu). Jak na pedálu, tak při chůzi. 
Podrážka rozhodně není propadák. Kombinace gumy, struktury a příjemné tvrdosti mezipodešve tvoří velmi pěkný grip na pedálech. A co výdrž? Zatím, po cca stovce km, není patrné žádné výraznější opotřebení.

Za mokra slabší

Výše zmíněné platí za sucha, jakmile je trochu blátíčko, grip se radikálně sníží. Podrážka respektive nižší část stuplíků se "zanese" a místo střídání nižší-vyšší štuplík se střídá štuplík-bláto. Upřímně, bláto ti mnoho gripu nepřidá. Ani na pedálu ani při chůzi. Rozdíl v přilnavosti je zásadní, není to o trochu horší, je to výrazně horší. Samočistící schopnost podrážky se limitně blíží nule, jakmile se ti do nižších štuplíků dostane bláto, odstranit jej je obtížné. Jak je možné, že toto výrobce neodhalil? Nabízí se snadná odpověď, v Izraeli asi moc bláta nemají. 

  

Pedály s výraznými piny jsou lepší

Zkoušel jsem boty na vícero pedálech a nejlepší grip boty měly na pedálech s výraznými piny. Čím masivnější piny, tím lépe držely. Nejméně držely na plastových pedálech Funn Black Magic, které mají malé hodně ostré piny, ale jsou zároveň i minimálné prohnuté. 
Když jsme u prohnutí, tak podrážka není plochá, podrážka je prohnutá, část uprostřed boty je "v prohlubni". Domníval jsem se, že je to dáno způsobem výroby a při používání je podrážka "zplacatí". Domníval jsem se špatně.

Úzké, hodně úzké

Tohle že jsou šestačtyřicítky? Boty se jeví velmi malé. Ne, oni jsou malé. Nemluvím teď o délce, ale o jejich šířce. Hodně subtilní, to je přesné označení. Na délku jsou odpovídající tomu, na co jsem zvyklý, ale šířka je mnohem menší než bych očekával. Moje noha není extrémně široká, ale v FLR Afx Pro si tak připadám. Vnitřní prostor je velmi úzký, až extrémně. Pokud máš jen trochu širší chodidlo, tak Afx Pro asi ani neobuješ. Ano, trochu se roztáhnou a opravdu malinko změknou, ale zásadní změnu v šířce bych neočekával.

 

Srovnání? Zde je!

Chceš srovnání? Máš ho mít! Jestli ti kopyto FiveTenu potažmo Adidasu přijde hodně úzké, tak u FLR jsou tak o dva levely dál. Ano, jsou výrazně užší. A při porovnání třeba s Endura Hummwee? Tam jsem asi zcela mimo stupnici.
A není to jen o vnitřním prostoru pro chodidlo, ale také o šířce podrážky. Při srovnání s Endura Hummvee je v nejširším místě podrážky FLR o cirka 11 mm užší.
Srovnání hmotností (vždy hmotnost páru velikosti 46): váha FLR Afx Pro 980 gramů, Endura Hummwee 1020 gramů a FiveTen Freerider Pro 912 gramů.

Za dva tisíce nezklamou

U bot za dva tisíce se dá předpokládat, že budeš muset slevit ze svých nároků. Cena jasně deklaruje, že se nejedná o prémiový produkt. Ano, u FLR Afx Pro musíš trochu slevit z komfortu nošení, odvětrání je slabší skoro až nedostatečné, ale grip na pedálech je za sucha rozhodně srovnatelný s obuví i více jak dvojnásobně drahou. Pokud použiješ pedály s agresivními piny, tak pak bude srovnatelný i za mokra.
Škoda jen extrémně úzkého kopyta, pro velkou část zákazníků tak výrobce učinil obuv skoro až nenositelnou. Ale i přesto, v této cenové relaci nemají FLR Afx Pro konkurenci. A nebo víš o nějakých lepších za stejnou cenu?

Infobox

FLR Afx Pro
Dostupné velikosti: 39 - 47
Prodává: MojeKolo.cz
Cena: 1999 Kč

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí