Co připravuje Rock Machine na rok 2023. Bude nový Blizzard?

Autor: Keli, vydáno: 28.6.2022

V minulém týdnu v hotelu na okraji Prahy měla česká značka Rock Machine svůj dealer meeting a při něm představila i své další směřování. Návštěvu hlavního města nešlo vynechat a zde jsou mé postřehy. Jaké jsou novinky a trendy u Rock Machine? Na jaká nová kola se můžeme těšit? Vše podstatné je zde.

Jemnější vizuální styl

Zatím ne zcela na všech kolech, ale na části z nich je to již patrné. Co? Výrazně jemnější vizuální styl, který prezentují decentnější menší nápisy, zmenšená loga a méně křiklavé barvy. Jedná se jednoznačně o méně ukřičený design. I na levnějších kolech Rock Machine kombinuje méně barev a ty jsou navíc i méně kontrastující. I levná kola proto vypadají draze. 
Skoro se nechce věřit, že toto je práce stejného grafika, který u značky pracuje snad již od počátku. Nový majitel společnosti mu nechal volnou ruku a výsledek stojí za to.

Zásadní novinky?!

Ač to ve výstavním sále vypadalo na přehlídce elektrokol, Rock Machine na klasická kola nezapomíná. Vzhledem k zaměření našeho webu je na místě zásadní dotaz: "Bude nové Enduro?" "Bude, ale ne příští rok!" Stávající model Blizzard je sice již 7 let na trhu a ještě tři roky jej v nabídce budeme vídat. 

Hlavní zprávou je navýšení modelů pevného trailového Blizze a nový dirtovo-pumptrackový model Riff. Hardtail Blizz bude nyní dostupný v celkem pěti modifikacích v různých výbavách. Rock Machine některé modely osadí pohonem Microdrive, méně pastorků na kazetě přitom velmi dostatečný rozsah a mnohem větší robustnost než u Shimana či Sramu.

Vzhledem k aktuální velké popularitě pumptracků, které rostou v České republice jako houby po dešti se do nabídky dostává speciál určený přímo na tyto dráhy. Model Riff v praxi, přímo na závodech otestoval Ondra Šléz, když v Kálnici na Bikefestu vyhrál právě na Riffu best trick. Takže nejen pumptrack, ale i na dirtu bude jako doma. Jeho dostupnost lze očekávat koncem příštího roku.

Pohon SportDrive

Elektrokola jsou trendem současné doby a ani značka Rock Machine nezůstává pozadu, osazuje motory Bosch, Shimano a také Sportdrive. Menší lehčí motor pro kola spíše nižší cenové kategorie. Nicméně z mého pohledu je zde poměrně velký potenciál i pro vstup do střední třídy. Hlavní konkurenční výhodou kterou tento motor má, je vývoj softwaru který probíhá Rock Machine takzvaně in-house. Trojice programátorů je schopná ve velmi krátkém časovém období flexibilně upravit software dle potřeb kola. 
Další výhodou je i boční montáž do rámu. Díky tomu je klec v rámu kompaktní a i spodní stranu motoru rám kryje.

    

Nová platforma Whizz

Nicméně to nejdůležitější bylo v tak zvaném "dark roomu" mimo hlavní výstavní halu. Bohužel zveřejnění fotek kola je pod informačním embargem, které bude uvolněno na výstavě Eurobike v německém Frankfurtu počátkem července. Na to si počkejte, protože to opravdu stojí za to. Nyní, abych dostál embargu, nabídnu pouze slovní zhodnocení.

Postaveno na virtuálu

První informace o nové platformě s názvem Whizz pronikly na světlo světa v loni. Šlo o rám s velmi zajímavým řešením horní rámové trubky "Split top tube", která byla dělená a uvnitř ní se nacházel tlumič. Čtyřčepové odpružení bylo řešeno pomocí klasického Horst linku. To bylo loni. Letos kolo vypadá vizuálně velmi podobně, ale již to není čtyřčep, ale virtuál. Proč taková zásadní změna? Bylo to dáno tím, že Rock Machine uvažuje na kole použít jiný motor a kombinace tohoto motoru s uvažovaným systémem odpružení nebyla optimální. Řešení se nabízelo použít klasický ověřený způsob odpružení zadní stavby, který je na modelech Blizzard. Tedy jednodílná zadní stavba otáčející se okolo virtuálního bodu. Samozřejmě systém prošel optimalizací pro vyšší progresivitu, tak aby kolo bylo možno osadit jak vzduchovým, tak pružinovým tlumičem

 

Vydrží dekádu

Na vývoji kola Rock Machine spolupracuje se slovenskou společností Kinazo Design studio. Nová platforma Whizz si dává za cíl, aby na trhu vydržela 7 až 10 let.
Vizuálně je patrná inspirace trialovou motorkou a to i u bezmotorové verze. Co zaujme je masivní oblast za hlavovou trubkou, na ebiku není až tak výrazná. Na klasickém kole je macatost až brutalistní. Tohle jsem zatím na žádném jiném kole neviděl. Rock Machine se rozhodně s designem nedržel pozadu a Whizz je kolo, které vás rozhodně nenechá chladnými. Já jsem se zamiloval!

Modularita neskutečná

Rock Machine sází na velkou modularitu. K dispozici bude kolo jak v elektrické, tak v klasické verzi. A co zaujme, přestože kola nejsou identická, tak ebike sdílí rámové komponenty s non e-bike. Toto řešení výrazně šetří výrobní náklady.
Platforma Whizz bude vyrobená z hliníkové slitiny a pro její výrobu bude kombinováno několik výrobních metod. Horní rámová trubka bude odlévaná, protože jinou metodou by takto složitý tvar bylo velmi obtížné vyrobit. 
Jak bude kolo vypadat doopravdy Rock Machine prezentoval na 3D tiskovém rámu, kde nezapomněli ani na i se sváry. Ty nebudou zabroušeny a budou přiznány.

Dvě velikosti, tři zdvihy

Ano, platforma Whizz bude nabízena pouze ve dvou velikostech. Velmi nízký rám používá sedlovku s velkým zdvihem, 200 mm i v menší velikosti S/M. Délku rámu lze poladit délkou představce, takže malé velikosti krátké představce a více versa.
Jen dvě velikosti, ale zase tři zdvihové varianty (140, 160 a 180 mm), přičemž nejvyšší zdvih 180 mm počítá s využitím dvoukorunkové vidlice.

Detaily, které oceníš

Známé heslo říká, že detail tvoří celek a u Whizzu to platí dvojnásob. Rám nabídne i možnosti individuálního tuningu. Nevyhovuje délka Reach? Není problém, extrémně masivní hlavová oblast počítá s možností použití výměnných kamenů pro zmenšení či zvětšením délky Reach. Obdobně to bude s hlavovým úhlem, chceš změnu, je zde možnost. Chci zadní náboj standardu SuperBoost, chci delší zadní stavbu, jinou velikost brzdového kotouče? Umíme říká Rock Machine. U Whizze totiž nalezeme výměnné patky
Standardně povede kabeláž u Whizzu zvenčí po straně spodní rámové trubky. Ne, to se mi nelíbí. Chci kabeláž vnitřkem! I s tím se počítá, rám má přípravu na vnitřní vedení.
Rám je designován na použití s motorem Bosch, ale v podstatě umožní použít jakýkoliv motor. Že bychom se dočkali možnosti volby pohonné jednotky? Uvidíme.
Co se týče osazení, na toto téma je zatím brzy, ale vstupní modely ebike i non-ebike kola budou osazena mechanickou přehazovačkou a vyšší modely budou postaveny na elektrickém řazení s bezdrátovým ovládáním.
Ebike verze se nehoní za největší možnou kapacitou baterie, 800 Wh baterka je tak akorát co se velikosti i hmotnosti týče. Komu by kapacita nestačila je zde tzv. "range extender", dodatečná baterie, která navýší dojezd.

  

Máme se na co těšit

Ač zásadních novinek pro adrenalinovější disciplíny hoských kol Rock Machine v příštím roce na trh neuvede, máme se rozhodně na co těšit. Potenciál Whizzu je obrovský, těším se až jej vyzkouším. A upřímně říkám, že už nyní je Whizz na mém wish listu jako jedno z mých osobních kol.

Foto: Keli, Rock Machine/Rob Trnka

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Google 28.6.2022 - 14:25

    Tak hlavně aby ta super tajná novinka měla konečně pořádný ryč, jinak se na tom zas nebude dat jezdit.

  • anonymní uživatel schejta (schejta (a) gmail.com) 28.6.2022 - 15:02

    takze sa prebrali archivy, volba padla na VTR333, trochu sa upravilo a po roku sa zmenil horst link na virtual a mame novinku :D

  • anonymní uživatel Shu Lin 28.6.2022 - 16:18

    rock machine is the new author

  • anonymní uživatel Honza 29.6.2022 - 8:44

    Skoda ze tu novinku uvidime az za tri roky... budu se ted tri roky nedockavosti trapit a myslet na to co je pod tim hadrem .

    • anonymní uživatel Shu Lin 29.6.2022 - 8:56

      za 3 roky to odtajní, ale pořád to bude ještě na 7 let novinka ...a to se vyplatí!

      • anonymní uživatel Honza 29.6.2022 - 9:41

        to jsou marketingove cary mary ... aspon ze ten grafik dostal volnou ruku

        • anonymní uživatel Shu Lin 29.6.2022 - 13:11

          volnou ruku měl ale asi mu zapomněli rozvázat oči

    • profilová fotka Keli 29.6.2022 000 9:44

      Novinku uvidíme všichni v půlce července na Eurobike.

      • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 29.6.2022 - 13:16

        Těšíme moc!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí