reklama

Test: karbonové výplety WTB CZR I30 - jízda jako na kolejích

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.9.2022

Karbonová kola na která se můžeš spolehnout. Výplety, které zkousnou nejostřejší terén a přitom z nich nebudou lítat cáry karbonu. To jsou WTB CZR I30.

Hmotnost není všechno!

Výhodou karbonu je hmotnost. To je odpověď drtivé většiny. Nicméně hlavní výhodou karbon je tuhost a pevnost. A nikoliv hmotnost což ostatně potvrdí pohled na váhu karbonové výplety které atakují 2 kg hmotnosti. Z lehké nemůže být zároveň i odolné, o tomto jsem se přesvědčil již dávno a platí to stále. Minimálně u mě platí, že lehká kola mi dlouho nevydrží. U WTB si vztah odolnosti a hmotnosti uvědomili a výplety se nesnažili udělat extrémně lehké, ale spíše odolné. Je to logické vzhledem k jejich určení. K čemu ti jsou kola, která váží sice o půl kila míň, ale v průběhu závodu je rozpleteš.

Základní parametry WTB CZR I30

Průměr 29"
Materiál karbon
Šířka ráfku 30 mm
Provedení hookless s hladkou vnitřní stěnou 
Počet drátů 28 (přední i zadní kolo)
Počet křížení 3x
Verze Boost 110x15 přední, 148x12 zadní 
Příruba kotouče pouze 6 děr
Hmotnost 897 g přední, 1034 g zadní
Cena 18.340 Kč přední, 20.720 Kč zadní

Masivní ráfky s výstupky

Obecně platí, že nejslabším článkem vypletených kol jsou ráfky, ty jsou totiž nejvíc na ráně. Proto ráfek WTB CZR I30 je poměrně hamatný, s masivní bočnicí (síla stěny 3,5 milimetru) a zesíleními v kritických místech. Která to jsou? Samozřejmě napojení niplů do ráfku. Toto zesílení je okamžitě patrné, každý z niplů totiž vystupuje z ráfku skrze výrůstek vystupující nad profil ráfku. 

Pokud tě napadá, že podobné řešení si již někde viděl, tak ano, například u motokrosových motorek a nebo u jednostěnných ráfku Zipp 3Zero Moto. U nich je ale funkce odlišná než zde.

Výrazná pětimilimetrová asymetrie

Díky výstupkům je také skvěle vidět jak je ráfek asymetrický, díry pro niple jsou o půl centimetru vysunuty od osy ráfku. Proč tak extrémní asymetrie? Důvodem je srovnání napětí drátů na každé ze stran výpletu a zlepší tuhosti.
Asymetricky nejsou vyvrtány jen díry, ale celý profil ráfku. Při pohledu dovnitř zapáskovaného ráfku to není tak patrné jako na schématickém nákresu.
Když mluvím o pásce, tak WTB používá klasickou bezdušovou pásku v kombinaci s nylonovým páskem Solid Strip, který překrývá díry v ráfku a chrání tak vlastní bezdušovou pásku před protržením o díru, například při nedoletěném skoku (moje osobní zkušenost).

Ručně vyplétané

Karbonové výplety WTB CZR I30 jsou ručně vyplétané, v mém případě jedno kolo vyplétal XYZ a druhé kolo pak XYZ.  Bohužel ani jeden z podpisů není čitelný, tak nevím komu poděkovat. Avšak oba dva odvedli svoji práci kvalitně, kola nacentrována dokonale na střed, žádné házení a podobně. Ve stavu ve kterém jsem je na kolo namontoval zůstala i po měsíci ježdění. Nebyla třeba žádného dotahování drátů či centrování. Což u 90 kg těžkého jezdce občas neplatí.

Klasické dráty a pouze příruba na 6 děr

Oba výplety jsou napleteny pomocí klasických drátů se zahnutou hlavičkou do poměrně subtilních nábojů WTB Frequence. Ty se samozřejmě točí na zapouzdřených ložiscích. Ořech využívá klasické řešení pomocí praporků, uvnitř něj jich najdeme v šest a v kombinaci s rohatkou je výsledkem téměř okamžitý záběr jen s 5 stupni volnosti. Cvrček, zvuk ořechu je spíše tišší.
WTB dodává kola jak se xD driver osazením pro Sram kompatibilní kazety, tak Shimano s Microspline tisícihranem. Náboje jsou k dispozici výhradně s přírubou pro 6děrové kotouče a také pouze v 29" průměru.

Jak to jede?

Jak se na nich jezdí? Výplety WTB CZR I30 jsem střídal na kole s výplety Spank s hliníkovými ráfky a rozdíl v jízdních vlastnostech byl znatelný. A to přesto, že obě kola, oba výplety si byly parametry docela dost podobné. Shodná šířka i obdobná hmotnost. S wétébéčky jsem měl pocit, že kolo jede trochu lépe, ani ne tak do kopce jako z kopce, ideálně v mírně zvlněném terénu. Karbonová kola jakoby měla lepší hybnost, lépe si uchovávala setrvačnost a do výjezdu tak vyjela snáz.

Největší rozdíl jsem ale poznal v zatáčkách. V nich jsem měl pocit, že kolo na výpletech WTB CZR I30 jede jako po kolejích. Zde byla asi nejvíc patrná boční tuhost výpletů. Nicméně ve svislé ose nejsou výplety extrémně tvrdé či tuhé jak to u některých jiných karbonových ráfku resp. kol bývá. Často karbonové ráfky v rozbitém terénu vydávají nepěkné a těžko popsatelné zvuky, u WTB jsi nic podobného nepozoroval, ano, občas se ozvou, zarezonují, ale není to příliš časté a skutečně jen v při velkém nárazu. Ano, zde platí heslo "teprve až když zvoní ráfky, tak jedeš opravdu rychle!"
Ve zkratce, jízda je na WTB CZR I30 přirozená a příjemně komfortní. Nejsou to výplety na kterých po pár metrech řekneš "wow, tvl, to není možný!" Že díky nim jede kolo jak naprostá raketa. Minimálně já jsem zmíněné pocity neměl. Je to chyba, vzhledem k výše zmíněnému, nejspíš ne.

Karbonová kola na enduro?!

Donedávna jsem tvrdil, že sjezďáka či enduro kolo karbonové ráfky nepatří. Po zhruba měsíci ježdění na kolech WTB CZR I30 si svým tvrzením už tak úplně jistý nejsem. Minimálně u enduro kola pro mě zmíněné tvrzení již neplatí. Zvláště když WTB nabízí bezplatnou výměnu výpletu při jeho prasknutí v rámci jízdy. Bez jakýchkoliv dotazů. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Michal (mkarlo (a) seznam.cz) 27.9.2022 - 20:50

    Není málo 28 drátů ?

  • anonymní uživatel josho (jozbull (a) gmail.com) 30.9.2022 - 12:18

    Karbónové výplety si predstavujem napríklad ako Syncros Silverton Sl. Toto sú klasické oceľové výplety karbónového ráfu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí