Adam Rojček vyhrává první závod Evropského poháru ve sjezdu

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 17.4.2023

Ostrov Lošinj je klenotem Jadranu. Najdete zde křišťálově čisté moře, idylické zátoky a staré rybářské vesnice. Sjezdovou trať byste zde opravdu nečekali. Ale právě na tomto středomořském ostrově najdete jednu z nejtěžších tratí sezóny iXS EDC. Lošinj nabízí bujnou vegetaci a je obklopen nádhernou přírodou. Tímto rájem vede 1350 metrů dlouhá trať, která je skutečnou výzvou. Minulý víkend se na tuto výzvu vydalo asi 200 účastníků z 28 zemí.

Technicky náročná trať byla letos o něco kratší, protože odpadl městský cílový sprint. Přesto byla pro všechny jezdce skutečnou výzvou. Už v pátek na trati trochu pršelo a trať byla místy dost kluzká. První trénink se kvůli několika dešťovým přeháňkám stal pro mnoho jezdců náročným úkolem. Ostatně podívejte se na to sami v  v Maxxis Course Preview.

Sobotní kvalifikace se jela za dost jiných podmínek, na nebi jen pár mráčků a k tomu trochu sluníčka. V průběhu dne povrch dráhy téměř vyschl. Kvalifikace se tak mohla uskutečnit v pěkných kulisách, nejlepší časy dne zajeli v elitních kategoriích Justine Welzel (GER) a Andreas Kolb (AUT - Continental Atherton Racing).

Finále v den závodu bylo opravdu napínavé. Déšť, bláto a vítr výrazně zvýšily úroveň obtížnosti. Došlo také k několika pádům a mnoha defektům pneumatik. Překvapivě nejrychlejší stopu ve finálové jízdě našel Slovák Adam Rojček (Osmos Gravity Team) s časem 2:09,151 minuty a zvítězil s náskokem 2,3 sekundy. Adam byl více než rok zraněný a v neděli vyhrál svůj první závod Evropského poháru ve sjezdu iXS. Loňský vítěz Luka Berginc (SLO - DH Visit Pohorje) skončil druhý před Lutzem Weberem (SUI - teamproject.ch). Na pódiu ho doplnil na páté pozici Rasťo Baránek. Neděle byla velkým dnem slovenského sjezdu.

Z českých zástupců zajel nejlépe v elitě Vladimír Srněný, když uzavíral Top 10 v malém finále. V juniorech, v kategorii U19 se dařilo výrazně lépe Ondrovi Kolečíkovi, kterému prospěl trénink na zasněženém WBS a dojel s 1,5 sekundovou ztrátou na druhé pozici za místním reprezentantem Frane Medic. Ondrovi na pátem fleku kryl záda Kryštov Húšť.
Kompletní výsledky zde.

Adam Rojček ke svému vítězství řekl: "Jeden a půl roku jsem nemohl závodit, protože jsem byl zraněný s pravým ramenem. Mým cílem na Lošinji bylo znovu ukázat mou nejlepší formu. V kvalifikaci se mi jízda docela povedla, ale stačilo to jen na 12. místo, protože to byl můj první závod po dlouhé pauze. Na startu závodu jsem věřil ve své schopnosti a ve všechnu tu dřinu, kterou jsem do tohoto vložil. Jízda byla opravdu na hranici možností, a proto mám nyní z tohoto úspěchu velkou radost."

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí