Test: Endura Hummvee - ikonické kraťasy ještě lepší

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.6.2023

Asi nejznámější produkt skotské společnosti Endura jsou jednoznačně kraťasy Hummvee. Etalon pohodlí, spolehlivosti a výdrže pro letošek doznal několik změn, ale stále zůstává tím čím byl. Pohodlné kraťasy na kolo s mnoha úložnými prostory.

Kraťasy Endura Hummvee a jejich základní parametry

  • Odolný nylonový materiál s protitrhací úpravou 
  • Trvanlivá vodoodpudivá úprava látky bez škodlivých PFC
  • Dodáváno s odnímatelnou vložkou 200 Series pad
  • Zipové ventilační otvory na stehnech 
  • Šest kapes

Za dobu co jsou kraťasy Hummvee v nabídce je Endura vyladila k naprosté dokonalosti. Tedy pokud dokonalost bereš jako maximální pohodlí, protože v této oblasti jsou z mého pohledu nepřekonatelné.
Nylonová látka ze které jsou Hummvee ušity má jak voduodpudivou úpravu, tak rip-stop úpravu proti snadnému roztržení.

Střih kraťasů Endura obvykle hodnotím jako pytlovitý a ani zde tomu není jinak. Kraťasy jsou v oblasti boků trochu širší než bývá zvykem u jiných značek.
Ano, možná se jedná trochu oldschool střih, ale když navazuješ na tak ikonickou první generaci, tak nelze očekávat výraznou změnu ve střihu. To by zákazníci Endurě neodpustili. 
Střih je volný a vzdušný, v kombinaci s relativně lehkou tkaninou a pasem na gumu tvoří kraťasy, které když nosíš tak o nich v podstatě ani nevíš. 
Délkově jsou Hummvee lehce pod kolena, já jejich spodní konec mám na spodní hraně čéšky (185 cm vysoký jezdec, standardní postavy, kraťasy velikost L). Délka optimální pro použití jak s kolenními chrániči, tak bez.
Zadní pružný panel umožní dobrou pohyblivost při šlapání přičemž kraťasy stále dobře sedí. 

V případě opravdu extrémního vedra můžeš tepelný komfort posunout na ještě vyšší level pomocí větracích panelů na stehnech, stačí otevřít zipy a vzduch má další místo kudy proudit.

Model Hummvee je zaměřen především na pohodové jezdce, na ty kteří nehoní sekundy, ale naopak ocení hodně úložného prostoru. Kapes na kraťasech najdeme nespočet, ať už to jsou klasické kalhotové kapsy na bocích, tak další dvojice na zadku a navíc i boční cargo kapsy. 
Míst pro převoz drobností je tolik, že vlastně ani nevíš kterou kapsu dřív využít. Polovina kapes je kryta zipem. Zadní kapsa na levé půlce je obzvláště veliká, její délka je více jak 25 cm. Přemýšlel jsem k čemu taková kapsa je, odpověď je snadná, na klasickou turistickou mapu. Osobně si příliš nedokážu představit jak se s kapsou na zadku šlape na kole. Ale proti gustu žádný dišputát...
Boční cargo kapsy nemají klasické zavírání, jsou ale kryty légou a nehrozí, že by jejich obsah samovolně opustil místo jemu určené.

Pro test jsem sáhl po velikosti L a kraťasy mi sedí velmi dobře. Kromě části přední strany pasu je celý jeho zbytek tvořen gumovým páskem, který kraťasy dobře drží na místě jemu určeném. Stahování pasu na Hummvee nenajdeme, co ale najdeme je několik klasických pro pásek a pokud by byla potřeba je možno stáhnout dodávaným páskem. K pásku patří knoflík, Hummvee to tak má. Zapínání na klasický knoflík funguje spolehlivě a plně odpovídá určení kraťasů.

Současně s kraťasy je dodávána i vnitřní elastická vložka, ta je mi ale lehce těsná. Což trošku kontrastuje s volností kraťasů.
Endura využívá systém Clickfast k připojení elasťáků ke kraťasům, zepředu, na bocích a na zadní straně pasu se nacházejí druky do kterých se vnitřní vložka může nacvaknout. Osobně ale preferuji, když vložka není napevno součástí kraťasů.

Hummvee nejsou kraťasy pro každého. Velké množství kapes může být někdy až na obtíž. Nicméně spousta jezdců raději než by si vzala batoh či ledvinku si vše dá do kapes kraťasů. Pokud mezi ně patříš budeš z Endura Hummvee nadšený.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel ReMTBo (ReMTBo596 (a) seznsm.cz) 1.6.2023 - 17:33

    Debilni zapinani a trapny patentky, to nechces! Radsi se podivat jinde.

  • anonymní uživatel Michal (mkarlo (a) seznam.cz) 1.6.2023 - 21:27

    Tolik úložného prostoru nemají ani montérky Ardon.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí