Report: Sehnal desátý na Mistrovství Evropy ve sjezdu

Autor: Milan Suchomel, kategorie: Report, vydáno: 22.8.2023

Francouzské Les Menuires hostilo uplynulý týden mistrovství Evropy horských kol ve sjezdu všech kategoriích od nejmladších až po nejstarší závodníky a závodnice pod hlavičkou Evropské cyklistické unie UEC.

      

Závod se konal na typické francouzské trati, kdy se start nacházel v nadmořské výšce 2080 m a cíl 1810 m. První třetina tratě byla extrémně rychlá se třemi skoky, kdy musel organizátor po čtvrtečním tréninku jeden uzavřít vzhledem k těžkým pádům, které způsoboval boční vítr. Prostřední část se vyznačovala prudkými sklony v prašných hlubokých kolejích a skalnatými sekcemi. Finální pasáž se vyznačovala vysokým skokem přes cestu do rozbitého terénu a hlavně přírodním výskokem na extrémně rychlou pasáž po sjezdovce. Poslední výskok zvládali pouze ti nejlepší jezdci. Obrovskou výhodu měli především Francouzi, kteří na identické trati měli v nedávné době šampionát Francie a pořádají zde francouzský pohár.

Tento typ tratě v České republice není a bylo velice těžké pro naše jezdce najít recept na optimální jízdu. Organizátor navíc nebyl připraven na tak velké množství přihlášených účastníků, a proto se během tréninků tvořily velké fronty jak na lanovku, tak na startovní rampu. Z důvodu častých pádů a přistávání vrtulníku na trati, byl trénink často přerušen. Čekání na trénink navíc znepříjemňovalo úmorné vedro i v této nadmořské výšce. I přes velkou vzdálenost z ČR měl závod poměrně slušné zastoupení jak ze strany reprezentace pod hlavičkou ČSC, tak i ze strany srdcařů v masters kategoriích i nejmladších jezdců. 

V nejprestižnější kategorii mužů se po 5. místu v kvalifikaci podařilo Stanislavu Sehnalovi ve finále proniknout na 10. místo se ztrátou pouhých 3,89 s na vítězného Francouze Antoina Vidala. Druhý zástupce českých luhů Robin Novotný se po nepovedené kvalifikaci polepšil, nicméně ve finále měl na předním kole pomalý defekt, což ho limitovalo a obsadil 65. místo.
V mužské juniorské kategorii si Ondřej Kolečík po 12. místě ve kvalifikaci opět vybral svůj díl smůly letošní sezóny a s pomalým defektem zadní pneumatiky vybojoval 14. místo se ztrátou 10,92 s. Druhý juniorský zástupce prvoročák Kryštov Húšt vybojoval solidní 27. místo.

V kategorii U17 vybojoval 16. místo Štěpán Hurta a v kategorii U 15 21. místo Nicholas Martin Procházka.
Jediná zástupkyně něžného pohlaví byla v kategorii U19 Karolína Kadlecová, která i přes pád v tréninku bojovala a skončila na 9. místě.
Jediné pódiové umístění nakonec získal nejstarší zástupce českého sjezdu Milan Suchomel, který i přes spadlý řetěz vybojoval 3. místo v kategorii 55-59.

Touto cestou patří velký dík mechanikovi Tomáši Vosykovi za odvedenou práci v depu a Tomáši Slavíkovi za zapůjčení stanů.

Kompletní výsledky zde
Foto: UEC - Union Européenne de Cyclisme

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára 22.8.2023 - 19:57

    Proč je úvodní fotka z MS?

    • profilová fotka Keli 23.8.2023 000 8:10

      Chyba, díky za upozornění!

    • profilová fotka Suchomel Milan 23.8.2023 - 8:11

      Dobrý postřeh. Protože fotky UEC Sehnala nebyly použitelné :-(((

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 23.8.2023 - 7:40

    Super výsledky, gratuluji!

  • anonymní uživatel Roman 23.8.2023 - 13:27

    10. TOP!!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí