reklama

Rakouský Fernar Trail - poctivá alpská černá

Autor: Jakub Ouvín, kategorie: Spotcheck, vydáno: 5.9.2023

Když už si myslíte, že vás sousední Rakousko, coby bikera, který projel na kole svět křížem krážem, nemá čím překvapit, ukáže se klasicky pravý opak. Několikaleté přátelství mezi legendárním freeriderem Richardem Gasperottim a "rakouskou kanceláří" #VISITAUSTRIA není žádnou novinkou. No a jak bývá zvykem, přátelství se musí čas od času otestovat. Proto rakouští přátelé Gaspiho rádi vysílají z Prahy na nejrůznější průzkumné mise po Rakousku, a čekají, s jakou se zkušený mountainbiker vrátí zpět. Při té zatím nejaktuálnější misi vzali zadavatelé v potaz Gaspiho podstatu - nemá přece slovo "freeride" na zádech vytetované jen tak pro nic za nic. 

Nicméně na počátku cesty se pozvánka do Bike Republic Sölden jevila řekněme - jako další výlet do mainstream bikeparku. Na tom by samozřejmě nebylo nic špatného, ale samozřejmě s neutuchajícím přílivem nových lidí do světa horských kol, se z trailů začíná stávat cosi jako lyžařské sjezdovky. Střediska zkrátka přizpůsobují stavbu trailů tak, aby vyhovovala co nejširšímu spektru jezdců a ve své podstatě je jízda v lanovkami protkaném bikeparku "šuplíček sám o sobě." Kdežto oldschool freeriding ve své nejryzejší a nejstarší podobě naplňuje zcela jinou vizi o tom, jak a kde se na celopéru pohybovat.

Cesta z Prahy směr údolí Oetztal vám zabere v průměru kolem sedmi hodin jízdy. Připočtěte si skromné zastávky na benzinových pumpách a když budeme mít štěstí jako Gaspi, tak jste za osm hodin pod ledovcem Tiefenbach v městečku Sölden, tedy v pověstném ráji všech gravity cyklistů Bike Republic Sölden. Tenhle tyrolský spot není oblíbený jen u bikerů, ale v zimních měsících se tu pořádá i Světový pohár v alpském lyžování na ledovci Rettenbach, není se tedy co divit, že městečkem ročně projede na dva miliony turistů.

 

Kvůli Bike Republic Sölden se na rovinu vyplatí vyčlenit víc, jak prodloužený víkend, a to nejen kvůli poměrně dlouhé dojezdové vzdálenosti. Gaspi byl sám překvapený, kolik toho v bikeparku přibilo nového, za roky co zde nebyl. Ruku na srdce, nechcete celý víkend jezdit jen na oči. A 95 kilometrů skvěle "šejplých" a udržovaných trailů (i uprostřed sezony) vás postaví tak trochu před "Sofiinu volbu." Když k tomu přičtete dalších 36 kilometrů přírodních trailů, 213 kilometrů endurových okruhů, dva pumptracky a další stovky kilometrů klasických mountainbike tras, tak se zřejmě shodneme, že strávit v tomhle horském městečku aspoň týden se vyplatí. 

Ale zpět k freeridu. Gaspi dostal echo od své rakouské spojky, že by ho mohla bavit lokální chlouba, 6 kilometrů dlouhý Fernar Trail s převýšením 823 metrů. Tahle "deep black" tedy hluboká černá trailová laskomina má oficiální označení jako S5! A měli pravdu. To co Richarda čekalo od prvních pár metrů trailu začínajícího ve 2800 metrech na ledovci Tiefenbach byla změť úseků s příkrými a obtížnými balvany a sutinami. Kdo by čekal hezký flowy trail s výhledy na alpské vršky, tak na to rovnou zapomeňte. Věnovat se budete primárně tomu, kudy trail z počátku vede, protože v první třetině se stejně jako Gaspi nevyhnete tzv. slabs, tedy šikmým a plochým kamenným deskám a ve své podstatě od této chvíle už nepustíte brzdy. 

Spíš než Rampage dropy čekejte trialovou drncačku. Velkou výhodu budete mít, pokud stejně jako Gasperotti máte svůj bike nebo ebike pevně v rukou z bikrosových nebo trialových začátků. Protože na spoustě míst je potřeba 100% kontrola směru kterým se kolo terénem sune, i když jste naplno na brzdách. Odhodit do vracečky zadní kolo, nebo přiskočit si lehkým příšlapem z rozbourané komprese na protilehlý horizont ostrých kamenů? Tak přesně tenhle řemeslný MTB um je na tomto trailu nikoli výhodou, ale spíše esenciální potřebou.

Díky Gaspiho zamudrování "Ty bláho, tak endurovou přilbu a holý lokty tady u většiny lidí vidim fakt nerad, a štve mě, že nemam s sebou integrálu!" si nároky trati na bikery domyslete sami. Dyť i sami provozovatelé bikeparku na svých webových stránkách bikerepublic.soelden.com doporučují raději plnou výbavu. Nicméně pokud jezdíte na kole minimálně tak, jako náš český figurant, budete v suchu a trail si užijete. Sklouznout se dá za nějakých 20 minut vyrovnané jízdy a po zdolání první trialovější sekce a můstku s vodopádem se vám otevře neskutečný pohled na vysokohorskou scenérii s protékající říčkou, která se záhy láme do dalšího vodopádu.

    

 V této chvíli jste zhruba za první třetinou trailu a za ní vás čeká série nekonečných vraceček a odhalených kamenů v hnědé hlíně, která sice drží, ale v některých vinglech může špatné rozhodnutí nebo vachrlatá rovnováha znamenat dost fatální následky. Pokud si zde nebudete 100% jistí svou technickou zdatností, raději kruciální části trailu sejděte po svých. Ano, hádáte správně, zde to našeho ridera začínalo bavit nejvíc. Asi si vzpomněl na první ročníky RB Rampage, které byly především o technických a prudkých úsecích. 

  

Po zvládnutí náročného alpského terénu Gaspi navázal konečně na trošku rychlejší transfery po vrstevnici, dal si kafe v dřevěných srubech v Gaislachu a pokračoval na Gaislach Trail a Nene Trail, který zakončuje tuhle velmi technickou tour v Gaislachu, což ještě není finální destinace, ale zbývá zdolat další náročné černé přírodní stezky skrze Schteckler trail, který ústí u stanice lanovky Gaislachkogl, což ale už znamená, že jste zpátky v srdci Söldenu.

Na Fernar trail se stejně jako náš cyklo hrdina dostanete autobusovým shuttlem. Ten funguje od 1. července a vyveze vás za 39 Euro na začátek trailu. Tiket se rezervuje předem online prostřednictvím Adventure Shopu a v ceně máte dálniční poplatek, záchranáře, který je i tak trošku guidem a absolvuje cestu s vámi. K zakoupenému tiketu dostanete i malou pozornost. Pokud se rozhodnete jet po vlastní ose, zjistěte si, od kolika otevírá v dané měsíce a dny mýtná brána směrem na vršek ledovce a také v jaké hodiny je provoz na trailu směrem dolů. Fernar trail je totiž oboustranný a je otevřený i pro hikery. Vezměte také v potaz skutečnost, že na několika úsecích trailů nebudete mít signál, vyplatí se proto maximální obezřetnost a taky technická vybavenost (nářadí, náhradní duše atd.)

  

 Fernar trail si určitě za dobu vašeho pobytu zaslouží navštívit více, než jednou, abyste si ho jezdecky dokázaly užít. A ve chvíli, kdy vás přestane bavit, máte stejně jako Gasperotti k dispozici doslova celou bikovou republiku Sölden s jejími 30 horskými chatkami, kde se vyplatí přibrzdit na občerstvení, 5 pohodlnými lanovkami, 6 bikeshopy a nekonečnou zásobou jejich místního "bike" piva. Přízvisko "Bike Republic" nemá Sölden opravdu jen tak pro nic za nic, a ve chvíli kdy se zde vyskytnete poprvé, nebudete doslova vědět, kam dřív skočit. A jestli se naplnila Gaspiho představa a dlouhém freeridu?! Mrkněte na fotky z Fernar Trailu a zkuste hádat...

 

Více informací k možnostem trávení dovolené v Rakousku najdete na www.austria.info.

Chcete dostávat aktuální tipy pro Vaši dovolenou v Rakousku přímo do vašeho mailu? Přihlaste se k odběru newsletteru austria.info! Potvrzení přihlášení obdržíte mailem a pak už jen se můžete těšit na příjemné čtení. Přihlášení zde.

Foto: Miloš Štáfek
Video/edit: Big Buba
Text: Jakub Ouvín
Sherpa: Jan Dvořák

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Piotr 5.9.2023 - 14:37

    Jel jsem ho par let zpět, když to jeste nebyl ofiko trail. Plán byl vyjet nahoru na Ollweite trail a vrstevníci dojet k ledovci, projet tunelem a byli jsme na startu. Trail byl taková vostrejsi alpská freeride klasika :-).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí