Děti na kolech 2023: Jak si děti užily den v sedle v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi

Autor: Adam Maršál, vydáno: 10.10.2023

O společné ježdění byl nečekaný zájem. Akci podpořilo město i místní školy, a tak na svá kola usedla víc jak stovka dětí. Cílem bylo zvýšit zájem o cyklistiku, rozšířit jejich znalosti o pravidlech silničního provozu, zlepšit jejich technické dovednosti a představit jim kolo jako možný dopravní prostředek na cestu do školy i jinam.

Po registraci na obou náměstích a převzetí startovních čísel na řidítka účastníci přejeli na pumptrack v lesoparku Hluchov, kde na ně čekal bohatý program. Hned na začátku je přivítal profesionální biker a ambasador Bosch eBike Systems Richard Gasperotti, který jim na svém elektrokole ukázal, jak to vypadá, když to někdo opravdu umí. 

Hned pak si malé cyklisty vzala na starost Katarína Tóthová - bývalá závodnice, lektorka, autorka knihy o ježdění na horském kole a hlavně maminka tří dětí. Pod jejím vedením a s jejími radami se dětem na pumptrackové dráze otevřely úplně nové možnosti. Malí cyklisté zjistili, jak si nastavit sedlo, řidítka a brzdové páčky, a hlavně, jak využít své těžiště ke správnému projetí boulí. Získané technické dovednosti se jim budou hodit nejen na speciálních dráhách, ale i na silnicích a cyklostezkách.

          

Velký zájem byl o interaktivní výuku bezpečného pohybu v silničním provozu. Co patří do základní výbavy cyklisty nebo jak se chovat na křižovatkách, dětem ve společném stánku BESIP a Městské policie Brandýs nad Labem - Stará Boleslav ukázal krajský koordinátor Miroslav Polách, který dětem vštěpoval jak dopravní předpisy, tak základy vzájemného respektu a tolerance.

  

V nabitém programu se střídaly aktivity tak, aby děti neměly ani chvíli příležitost se nudit. Extrémní sportovec Petr Manďák účastníkům předvedl odvážnou show na slackline a pak děti pozval na svůj workshop, kde je naučil, jak zacházet s rovnováhou a jak posílit střed těla, což je nesmírně důležité pro všechny sporty včetně cyklistiky.

Freestyle jezdci ze Shibák bikeparku děti bavili exhibicí plnou skoků a triků, a v řadách malých diváků zaseli semínko odhodlání posunout své ježdění zas o kousek dál. Kdo chtěl, mohl si na místě vypůjčit krásné elektrokolo s nákladní korbou, nechat si seřídit či opravit kolo od profíků zdarma nebo se nechat ozdobit malováním na obličej.

Protože bezpečnost na kole je na prvním místě, všichni dětští účastníci dostali přední a zadní světýlko i s baterií, takže si mohly rozsvítit už na podzimní cestu domů. Během celého dne se rozdávalo něco k snědku. Jako sladkou odměnu za sportovní výkony si děti rozebraly stovky koblížků, koláčů a ovocných šťáv a džusů. Vrcholem bylo slosování startovních čísel o krásné ceny sponzorů akce, kteří dětem darovali cyklistické helmy, skateboardy, rozkládací koloběžky, školní batohy, kšiltovky a další krásné ceny. 

Všichni si tak kromě dárků odvezli spoustu zážitků, užitečných dovedností a motivaci využívat kolo nejen pro zábavu, ale i jako rychlý a čistý dopravní prostředek.

Foto: Miloš Štáfek
Video: Bagel Productions

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí