Kompletní info o Českém poháru ROCK MACHINE pumptrack cup 2024

Autor: Shotek Tiskarz, vydáno: 29.3.2024

Ahoj všichni příznivci pumptracku. V letošním roce jsem já (Michael Rok) a klub No respect racing team Kraslice pořadatelé ČP a MČR u nás. 

Co mě vedlo k pořádání seriálu ČP u nás? Závodům v pumptracku jsem se začal věnovat někdy v roce 2014. V tomto roce jsme v našem areálu k dráze 4x postavili hliněný pumptrack, který měl povrch z odvalu. První závod byla hojná účast bikerů 58 jezdců.
Do roku 2021 jsme pořádali pouze jednotlivé závody v pumptracku. V roce 2021 začala vznikat myšlenka pořádat seriál v pumptracku v ČR.

V roce 2022 se jel první seriál v pumptracku Re.pump.cz. Jelikož na seriál začalo jezdit čím dál víc jezdců. Začal jsem přemýšlet posunout ještě dál na ČP. Začal jsem jednat s partnery o této možnosti a byli pro. Také jsem veděl, že ke grantům začne být potřeba NSA a ČSC. Věděl jsem, že to má své úskalí pro jezdce pumptracku (nutnost licence). Proto jsem začal s ČSC jednat o ČP snažil se vyjednat podmínky vhodné pro pumptrack, aby licence nebyly povinné pro všechny kategorie. Nakonec se mi podařilo vyjednat výjimku u Juniorů, v této kategorii být nemusí. Od 13 let musí mít licenci každý dle ČSC.
Původně jsem chtěl, aby jezdci byli motivováni k zakoupení licence, ale aby jí nemusel mít každý. Bohužel se nepodařilo, ale respektuji to. Chápu, proč to chtějí. Za mě je to nový sport a chtělo by to spíš motivačně, aby to jezdce neodradilo doufám a věřím, že i přes licence dorazí dost závodníků. Ne kvůli licencím, ale proto, že mají tento sport rádi :)

Na co se na závodech ČP těšit? Určitě na skvělou atmosféru závodů. Na dobrou partu lidí co závody pořádá i co je jezdí. Na krásné ceny na akcích od Rock Machine a dalších partnerů. Na celkové ceny v Juniorech na prvního čéká pumptrack kolo od Rock Machine, Expert zde taktéž kolo, Elit 10000 Kč plus věci na kolo, Dívky13+/ženy na hodnotné věci na kolo oblečení, Master se můžou těšit na pěkné věci na kolo.

Zajet závody ČP si může každý od 7 let, pokud dovrší 8 let tento rok. Proč nejedeme pod 8 let? Jelikož děti zvládnou jezdit bez šlapání až cca kolem 7 až 8 let. Původně loni v Tošovicích se jelo 13+. Ale za mě to chce, aby mohli i mladší jezdci. Z toho důvodu jsem si tuto kategorii prosadil. Pro odrážedla a mladší 8 let mám v plánu letos pořádat dva závody Re.pump.cz kategorie zde jsou od 1 roku až do cca 50 let. Jak se jezdec cítí. Celý seriál ČP je kvalifikační na MČR, v Otrokovicích je kvalifikace i na mistrovství světa. Na celém seriále spolupracuji s Michalem Maroši, kterého asi nemusím představovat Legenda MTB, která se snaží udělat pro pumptrack taky dost a spolupráce s ním si vážím, ale i kluků jako Lukáš Černý či Dalibor Silný.

Poděkování patří také týmům lidí kolem nás. Všem nadšencům bych chtěl poděkovat za vaše úsilí. Také děkuji Jirkovi Gergelovi za spolupráci a pořádání kvalifikace na mistrovství světa i spolupráci s ČP, které si vážím. Také velké díky klukům z Bikecore OE, kterým jsem tuto myšlenku vnukl a začala se realizivat. Jsem rád, že se to podařilo. Díky Velosolutions Czech Republic za umožnění kvalifikace na MS v rámci ČP. Rád bych zmínil kolegu ze Slovenska Branislava Repinského, s kterým jsem začal spolupracovat na myšlence společných závodů. V roce 2025 se tedy bude na co těšit. Takže určitě všichni příznivci pumptracku doražte na závody ČP. Na všechny se těšíme a přijeďte zapumpovat na akce co jsme pro vás připravili:) 

Nové nápady na závody v pumptracku budu rád přijímat, s pozdravem Michael Rok.

Děkuji všem partnerům, sponzorům, díky kterým se pumptrack u nás může jet. 
Pro více informací koukněte na náš web norespectracingteamkraslice.cz nebo instagram pumptrack profil cz_pumptrack_official. Odkaz pro kvalifikaci na MS pumptrackworldchampionships.com.

       

Specifikace k jednotlivým drahám

Rotava, termín konaní akce 13.4.2024.

Zdejší pumptrack postavila firma TRAIL SYSTEM MTB S.R.O
Délka tratě: 248 m
Město Rotava podporuje sport nejek cyklistiku ale i pořadá Rotavské pahorky pro běžce, kde mají každý rok hojnou účast.
Nová trat´byla vystavena u bývalé kotelny, kde dříve stály dirty. Trat´na Rotavě patří k těm nejdelším u nás. Start zde bude na levé straně lavice. Zdejší trat´ je fyzicky náročnější a má tobogán zatáček a dlouhou pumpovací rovinku boulí. Tento tobogán zatáček je kuriozitou, která v republice nemá obdoby! Všichni nadšenci jsou srdečně zváni

Tanvald, termín akce 15.6.2024.

Pumptrack v Tanvaldě postavila firma dirty-parks.cz
Nový asfaltový pumptrack se nachází v poklidné části horského města Tanvald, které je branou do Jizerských hor. Pumptrack nabízí velký okruh (cca 200 m) s deseti klopenkami, 14- narychlovacími boulemi a lavicí. K němu je napojený ještě jeden malý okruh pro nejmenší bikery. Hned vedle se v přilehlém lesíku nachází spleť tří luxusních trailů a nedaleký Bikepark Bobobvka a Bikepark Tanvaldský Špičák. Přímo k němu přiléhá Kemp Tanvaldský Špičák, který nabízí veškeré služby spojené s kempováním ve stanu, karavanu, chatkách a teepee. Součástí je veškeré sociální zázemí, občerstvení, WI-FI a možnosti dobíjení e-biků.
Zážitek z ježdění v této lokalitě umocní to, že je usazena v tvz. tanvaldské kotlině, která se nachází nad údolím řeky Kamenice a přímo pod Malým a Tanvaldským Špičákem. Vše co se zde děje kolem bajků, pořádání akcí pro bikery (Bobovka Cup, BIKEnWALD fest...), údržby, brigád a výstavby se stará parta kolem DH-FR racing Tanvald a jejich přátelé.

Otrokovice, termín akce 14.7.2024.

Pumptrack v Otrokovicích postavila firma Velosolutions Czech Republic
Rychlý 218m dlouhý pumptrack, který zahrnuje část s 5 skoky, které se postupně zvětšují. Strmé a vysoké vlny jsou skvělým místem pro milovníky rychlosti. Vedle pumptracku najdete i betonový skatepark.
Celý víkend je naplánován na ukázku dynamického sportu PUMPTRACK na nově postavené trati v Otrokovicích. Vzrušení vzbudí závody šité na míru pro všechny úrovně - amatéry, profesionály i úplné začátečníky. Vrcholem je kvalifikační závod na mistrovství světa. Zároveň se mohou účastníci zapojit do bodovací soutěže o Český pohár Pumptrack a užít si temperamentní klání určené pro amatéry i začínající jezdce. Připravte se na víkend plný adrenalinu a zábavy!

Kraslice, finále ČP 17.8.2024

Pumptrack v Kraslicích Marosana firma Schneestern action sport engineered
Délka dráhy: 110 metrů
Kraslice jsou město v okrese Sokolov v Karlovarském kraji, 29 km severozápadně od Karlových Varů a 3 km od německých hranic, na řece Svatavě, v západní části Krušných hor. Město je známé výrobou hudebních nástrojů a také díky velikonoční Kraslice ručně vyráběné vejce. Nový Kraslický pumptrack byl postaven teprve nedávno v ulici Lipová za ŽŠ1 Havlíčkova. Je postaven na okraji lesa u Sříbrného potoka, v srdci Krušných hor. Nedaleko zřícenina hradu Hausberg. Zdejší pumptrack je hodně technický rychlý a zábavný. Tento pumptrack se vyznačuje vysokými zatáčkami a boulemi naskládanými za sebou. K velkému okruhu je i menší ovál pro ty nejmeší jezdce. Zábavu zde najdou jak nejmenší děti tak i starší bikeři, amatéři i profi jezdci. Zdejší závod je finálem celé serie. Zde proběhne závěrečné předávání cen.

Benátky nad Jizerou, Mistrovství České Republiky 7.9.2024

Pumptracková dráha zde chyběla, jelikož velkou odnož má město i v kolébce BMX a právě pro tyto sportovce je částečně dráha šitá na míru. Jedná se o technicky náročnější stavbu, popisuje jeden ze strůjců tratě Michal Maroši společně s firmou Schneestern(www.marosana.cz). Okruh měří 172 metrů a je v něm osm různých zatáček a nespočet různorodých boulí. Nezapomnělo se však ani na méně zdatné jedince a pro ně tu vznikl dětský okruh o délce 35 metrů. Zde se mohou učit přenášení vlastní váhy i balancu děti na odstrkovadlech i koloběžkách. Na Pumptracku se mohou pohybovat lidé všech věkových kategorií na různých typech kol nebo třeba longboardů. Právě Pumptrack se stává stále oblíbenějším sportovištěm po celém světě a dokonce se z něj stala nová disciplína, ve které se každoročně koná Mistrovství republiky či světa.
A právě Mistrovství republiky se zde letos bude konat a to 7.9! Roli organizátora bude mít na starosti společně s Michael Rok ředitel závodu a tým NO RESPECT RACING TEAM KRASLICE.

Investice bezmála šesti milionů se městu jistě vyplatí. Je třeba také zmínit, že nadační fond Škoda Auto přispěl na tuto stavbu pět set tisíc korun. To jistě dokazuje i fakt, že během slavnostního otevření Pumptrack doslova praskal ve švech. Zájem o tuto atrakci je obrovský a prakticky každý Pumptrack, který jsme postavili, je maximálně využitý, konstatuje hlavní stavbyvedoucí zhotovitelské firmy Schneestern Filip Majkus.

Nově otevřené sportoviště v benáteckém parku je otevřeno pro širokou veřejnost a do budoucna se zde plánují i další akce. V souladu s krásným parkem s odpočinkovým koutem, fontánou, dětskou cyklostezkou či restaurací Bílý Páv tak dělá město zase o něco atraktivnějším. Kdokoliv je vítán a může si přijet dráhu vyzkoušet!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí