Čtvrtá řada seriálu Po trailech přes hory začíná 27.4.

Autor: Jirka Hoelzel, vydáno: 18.4.2024

Cyklistická sezóna je tu. Ve startovních blocích je připravena i čtvrtá řada seriálu Po trailech přes hory.

Česká kotlina je pro cyklistiku jako stvořená, nicméně proč si nerozšířit obzory a neomrknout to i za hranicemi směrem na západ? Takže jsme naložili kola, techniku a vyrazili jsme na průzkum někdy blíž, někdy o kousek dál "za čáru". Ve finále jsme dali do kupy zajímavý mix lokalit: Španělsko, Německo, Rakousko, Slovensko a samozřejmě, že na seznamu nemůže chybět ani ta naše česká zahrádka. Kostra pořadu zůstává neměnná. V každém z osmi dílů proběhne standardně důkladná recenze bikeparku nebo trail centra a svůj prostor má vyjížďka v okolí. 

Znáte to: podzim, zima, z okna vyhlížíte záblesk příhodného počasí, abyste mohli protočit kliky na biku. Jenomže to není zrovna pastva pro cyklistickou duši, a ještě navíc po každém svezení mýt kolo a sebe naložit do pračky... Rozhodli jsme, že na jarní rozjezd vyrazíme do Španělska. Do cyklistické Mekky na Mallorcu. Trailovovou zábavu jsme škrtli a největší ostrov Španělska jsem křižovali na gravelech a pochopitelně na silničkách.

 

Ve druhém dílu už se vracíme k naší klasice - park a cyklovýlet. Konkrétně Bikecentrum Smrčiny a vyhlídková jízda napříč Lázeňskými lesy Karlových Varů. Smrčiny patří do kategorie malých bikových center, žádný turistický průmysl s lanovkami. Všechno hezky za svoje. A kromě trailů si můžete projet XC okruh s parametry tratě určené pro závod Českého poháru MTB. 

A když už jsme byli tak blízko Německu, přehoupli jsme se přes hranice a za obsahem třetího dílu jsme popojeli k Drážďanům do Blackmountain Bikeparku Elstra. Cestou jsme vyložili kola na německé straně Krušných hor a střihli jsme si jednu část cyklistických tras označených Blockline. No a v Elstře ukázal Richard Gasperotti, že bikeři spadající do skupiny Husákových dětí to mají pořád v ruce.

  

Dolní Morava. Lokalita, která se rok, co rok rozrůstá. Naposledy jsme tu jezdili před třemi lety, jenomže za tu dobu se tady toho dost změnilo. "DMko" je bikepark evropských parametrů a patří mezi nejlepší V České republice. Nová Selská airline a nový Sjezdový trail. Dva přírůstky, kde se vyřádí ti, co to na bajku opravdu umí. A že se jich na Dolní Moravě vyskytuje hodně. Včetně našeho parťáka ve čtvrtém pokračování, mladého nadějného enduristy Adama Maxy.  

       

Méně komerčně provařený, ovšem velmi malebný - to je Trail & Enduro Park Kraličák. Od Dolní Moravy ho dělí autem půlhodina jízdy, která vás hodí do úplně jiného světa. Prostředím i charakterem parku. Rodinné vyhlídkové traily, 5 enduro trailů, a červeně laděné flow traily se skoky a lavicemi pro milovníky dalekých letů - celkem 22 kilometrů tratí namotaných v nádherné přírodě kolem kopce Štvanice. Rychlá, pohodlná moderní lanovka a v letních měsících možnost svlažit vydrncanou tělesnou schránku z kvalitních endurových tras v rybníčku Úžas dělá z Kraličáku bikerskou oázu. Podrobnosti v dílu číslo 5. 

Jedinou letošní slovenskou zastávkou je Bike Park Kubínska hoľa. Rozlohou patří sice k těm menším, ale reliéfem k náročnějším trailovým centrům. Jsou tu celkem čtyři tratě, dohromady mají 13 kilometrů a důležitá je tabulka obtížnosti jednotlivých trailů: velmi vysoká, vysoká a dvakrát střední. Na vyjížďku jsme pozvali lyžařku - českou slalomářskou jedničku Martinu Dubovskou. Společně jsme si dali velmi členitou trasu oravskou nádherou. Slovensko je v seriálu šesté v pořadí.

Sedmičku má Innsbruck, konkrétně Bikepark Innsbruck Muttereralm Park.  Zázemí a spodní stanice lanovky - nedílné součásti bikeparku - stojí kousek za Innsbruckem, ve vesničce Muttereralm. Při příjezdu na parkoviště přímo pod lanovkou upoutaly okamžitě naši pozornost slopestylová trať a pumptrack, na kterých se každoročně prohánějí světoví rideři při divácky velmi atraktivním bikovém festivalu Crankworx. Celkové převýšení bikeparku - úctyhodných 700m - zajišťuje spoustu zábavy. Můžete vybírat z devíti trailů, které se různě propojují, kříží, dělí, chvíli trvá, než se člověk zorientuje. Ale i to k ježdění prostě patří - objevování nových a nových možností, které zaručují, že vás jeden kopec hned tak neomrzí. A konkrétně tenhle kopec vás dřív dokonale unaví, než omrzí. To se vsaďte. Vyjížďka byla spíš takovou cyklistickou ferratou. Dupali jsme po zadním úbočí hory k horní stanici lanovky. A celou dobu jsme si drbali hlavu, že jsme neosedlali éčka...

Na závěr jsme se vrátili zpátky do Česka. Čeká nás Trail of Life. Není to místo, kde budete kroužit jen po kilometrech nových singltreků. Tady se vrátíte ke kořenům bajkování. K putování krajinou a objevování nových koutů neporušené přírody. Takže jsme si dali takový malý čundr na gravelech. První den se mlha ani rozkrájet nedala, tudíž výhledy na krajinu Bílých Karpat jsme si museli schovat až na druhý den, kdy jsme se zakladatelem Trail of Life Petrem Miškem profrčeli pár MTB okruhy s trailovými úseky.

Jak pečovat o kolo jsme v minulých sériích probrali do posledního šroubku, letos budeme věnovat pozornost péči o bajkera samotného. Postupně představíme všechny fígle, které vás při jízdě na kole posunou zase o kus dopředu. Servisní okénko tak vystřídala rubrika s názvem Dej se do kupy!

Posádka zůstává už čtvrtý rok neměnná. Průvodci jsou cyklistický všeuměl Teodor Kováč a sportovní komentátor České televize Jiří Hölzel. O atraktivní obrazovou stránku se za kamerami a ve střižně opět postaral tým Fullface Productions, produkci má pod palcem společnost ABOND s.r.o. reprezentovaná Igorem Jíchou.

Po trailech přes hory vyrážíme poprvé 27.4.2024 na ČT SPORT. A pak každý týden znovu.

Diskuze

  • anonymní uživatel Strejda 18.4.2024 - 11:37

    ..dobrý tipy na dovolenou...k nevíře jak to stále roste...před 2 roky jsme byli na kolech na Háji nad Aší a ještě tam nic krom kamenné rozhledny nebylo...jen kde na to na všechno vzít čas ? ...;

  • anonymní uživatel Horsefuckeatherfil 18.4.2024 - 13:11

    Aaaa stoker kaťata v akci... jsem zvědavej na materiál, reverby mě moc nenadchly.

  • anonymní uživatel MTBFic 20.4.2024 - 9:26

    Bude tady clanek o tech novych fox teleskopchach co ted vysly? Budou konecne konkurovat jinym propracovanejsim modelum od jinych znacek?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí