Novinky RockShox: nový Vivid Coil Ultimate, inovovaný Charger 3.1 a další

Autor: Keli, vydáno: 13.6.2024

Výrobce odpružení RockShox představuje své novinky, které rozšiřují nabídku a posouvají systém pružení zase o kousek dál. Co je nového? Například pružinový tlumič Vivid Coil Ultimate, inovovaná tlumící patrona Charger 3.1, ZEB Ultimate v barvě Electric Red a nebo třeba upgradovaný tlumič SuperDeluxe Air.

 

Patrona Charger 3.1

Není tomu tak dávno, co Rockshox přišel s tlumící patronou Charger 3. V čem byla tak revoluční? Nabídla vzájemně se neovlivňující, plně nezávislé nastavení rychlé i pomalé komprese. Nyní přichází s inovací, s upravenou verzí označenou 3.1. Ta se od své předchůdkyně liší především ve zmenšení celkového tlumení uvnitř systému a v rozšíření rozsahu nastavení HSC a LSC kompresí. V otevřeném low speed compression okruhu nyní proudí olej o 68% více. Méně útlumu v plně otevřené pomalé kompresi budou kvitovat s povděkem především lehčí jezdci.

Co se dál změnilo? Při testování přišli závodníci jezdící s vidlicemi Rockshox s požadavkem na větší vysokorychlostní kompresi. Z toho důvodu došlo k zvětšení velikosti HSC pyramidy a navýšení tak vysokorychlostní komprese. Ano, více komprese v uzavřené HSC ocení těžší a agresivnější jezdci.

        

Kromě toho došlo k zvětšení rozsahu nastavení, ale komu by to bylo málo, tak může svoji vidlici ladit dál. V nabídce jsou dva kompresní kity (Standard a Heavy) a tři odskokové kity (Light, Medium/Standard a Heavy). Vyladit si vidlici RockShox k absolutní dokonalosti nikdy nebylo snazší. 

Nová pouzdra

Patronu Charger 3.1 bude Rockshox osazovat do vidlic ZEB, Lyrik a Pike. K dispozici bude i přestavbová sada z verze Charger 3 RC2.
Stejné vidlice mají nově i upravená kluzná pouzdra, se kterými RockShox přišel u poslední verze Boxxeru, důvod je nasnadě, cílem bylo minimalizovat tření. 

ZEB v Electric Red

Jestli je nějaká barva spojená s odpružením, tak to je bledě modrá v případě Rockshox Sid a červená v případě Boxxera. Barva Electric Red je nově k dispozici i u modelu ZEB Ultimate.

Vyladěný SuperDeluxe Air

Populární tlumič SuperDeluxe Air doznal změn v podobě vyladění kompresního útlumu a úpravy hlavního pístu. 
Přepracovaná byla jak vysokorychlostní HSC, tak i nízkorychlostní LSC komprese pro více responzivní a lépe kontrolovatelné pružení. Úprav doznal také hlavní píst a vylepšen byl také průtok oleje přes LSC okruh, který stále nabízí pět možností nastavení (-2 až +2). 
Kdo by chtěl ladit více a připodobnit chování SuperDeluxe Air více k projevu pružinových tlumičů má možnost. Nově je v nabídce zvětšená pozitivní vzduchová komora DebonAir+ Linear XL, která pojme až 8 bottom less tokenů.

Pružinový Vivid Coil Ultimate

Nejlepší sjezdaři světa po něm volali, nejtvrdší tratě si ho žádaly. Nabízí špičkový výkon a jednoduché nastavení díky tlumící patroně TouchDown RC2T. Ta reaguje na hodnotu zasunutí pístnice a dle toho upravuje velikost kompresního tlumení. Prvních 10% zdvihu není tlumeno, následných 70% funguje klasicky a na poslední pětinu zdvihu se připojuje Hydraulic Bottom Out, nastavetelný hydraulický "doraz". Díky tomu lze využít maximum zdvihu bez rizika tvrdého dorazu.

 

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí