MojeKolo

Mistrovství Evropy ve sjezdu: Milan Suchomel informuje o české výpravě

Autor: Milan Suchomel, kategorie: Report, vydáno: 15.8.2024

Uplynulý víkend se reprezentace horských kol ve sjezdu za podpory ČSC zúčastnila mistrovství Evropy ve švýcarském Champéry. Že se jedná o nejprudší trať na světě se seznámil každý hned ve čtvrtek při pěší prohlídce tratě, kde byly potřeba mimo dobrých bot i horolezecké doplňky. Výprava byla v sestavě kadeti Štěpán Hurta a Matyáš Povolný. Juniorky Karolína Kadlecová, Nikola a Natálie Volejníkovi. Junioři Martin Horák, Sebastian Kerl a Kryštov Húšť. Ženy elita Sabina Košárková a elite muži Ondřej Kolečík. O zábavu opravy deseti kol měl postaráno mechanik Tomáš Vosyka a doplňování stravy Petra Suchomelová.

Brutálnost tratě nejprve pocítil junior Sebastian Kerl, který se proletěl po startu na třetím skoku s dopadem na záda a se štěstím neměl potřebu se proletět vrtulníkem zavěšeným na laně jako desítka ostatní jezdců, nicméně závody pro něho skončily. Dalším zraněným byla Sabina Košárková, kdy po pádu měla kotník nateklý jako papuč. Po ledování a dalších sjezdových fint dále jezdila. Sobotní kvalifikace byla velkým průšvihem organizátora, protože celkem 600 závodníků všech kategorií měla zvládnou od 13 do 18 hodin. Po desítkách zásahů horské služby s vrtulníkem, protože na trať se záchranáři jinak nedostali musela být kvalifikace z časových důvodů pro juniory a elitní muže zrušena. V nedělním dnu závodu bohužel měla pád Sabina Košárková, která si poranila palec na ruce. Tejpy, ledování a léky pomohly, že tvrďák Sabina závod odjela.

Ve finálové jízdě se nejlépe z celé výpravy umístila juniorka Nikola Volejníková na 6. místě se ztrátou 1,7 s na medaili. Je potřeba upozornit, že Nikola jela na endurovém kole, což ji asi připravilo o medaili. Karolína Kadlecová a Natalie Volejníková obsadily solidní 12. a 13. místo.
Další výborný výsledek se podařil kadetovi Štěpánu Hurtovi, který obsadil 14. místo se ztrátou jen 10 s. na vítěze . Za podotknutí stojí i smůla kadeta Matyáše Povolného 32. místo, kterého před startem popíchaly vosy jako alergika žádná výhra a na trati dostal červenou vlajku a musel ve vedru, které panovalo po celé tři dny, čekat na restart až dojede poslední kategorie mastrů.
V juniorské kategorii mužů obsadil v nabité konkurenci solidní 32. místo Kryštof Húšť a 44. místo Martin Horák.

V elitní kategorii žen zajela Sabina Košárková 19. místo, která jak se doma ukázalo jela se zlomeným palcem a to značně ovlivnilo její výkon, protože po dojetí do cíle ronila slzy bolestí.
V elitní kategorii mužů zvítězil Rakušan Andreas Kolb a český zástupce prvoročák v elitní kategorii Ondřej Kolečík 62. místo se ztrátou 21 s na vítěze. Výborný výsledek v mužské kategorii zajel s českou licencí Matyáš Hromádka 52. místo, který žije a závodí ve Francii.
Za další zmínku stojí v kategorii U15 2. místo mladičké Veroniky Kocourkové a 3. místo v kategorii Masters 55 + Jirku Čílu.
Jinak jsou výsledky na stránce UEC.

Celkově lze shrnout vystoupení českých mladých závodníků na nejprudší trati světových pohárů za velice solidní, odpovídající realitě, možnostem a úrovni českého sjezdu. Všichni obstáli i v rovině mentální, kdy se téměř všichni účastnili poprvé na velkém závodě a ustáli tlak, který na každého chtě nechtě působí. Je nutno taky podotknout, že vzhledem ke startu téměř 600 závodníků bylo v každé kategorii velká účast a jezdci se ve většině výsledků umístili v první třetině výsledků.

Brutálnost tratě pocítili i největší hvězdy světového sjezdu Lois Bruni a Loris Greenland, kteří po pádech závod nejeli.

   

Autor: Milan Suchomel
Foto: Jurgen Westermeyer @whoisjurgen

Diskuze

  • anonymní uživatel Padouch (Padouch (a) gmail.com) 15.8.2024 - 12:09

    Díky za článek, je super vidět, že sjezd neni mrtvý! Lois Bruni a Loris greenland, super pro pobavení :)!

    • profilová fotka karel 15.8.2024 - 22:21

      Lockheed Bruno a Laurel Grónsko

  • anonymní uživatel Koza (vkonapwr (a) seznam.cz) 15.8.2024 - 21:06

    Každý by měl dostat medailí za účast

  • anonymní uživatel inženýr Polesný (antiTH (a) navždy.cz) 15.8.2024 - 22:21

    Lois Bruni a Loris Greenland, to jsou nejspíš nějací neznámí mlaďasové. Ale mám pocit, že z nich jednou budou hvězdy, že nám kucí něco předvedou a ještě o nich uslyšíme...

  • anonymní uživatel PTBack 15.8.2024 - 22:40

    Jsem moc rád za tenhle článek. Od nynějška si Svá závodní umístění obhajim tím, že v jsem však uspěl v rovině mentální :)

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 16.8.2024 - 9:27

      Tak jednoduché to není, to musí zkonstatovat MS... :-D

  • anonymní uživatel M 16.8.2024 - 9:56

    Když čtu jako jsou všichni dorantaný, tak jsem rád že moje dítě dělá atletiku ;-)

    • anonymní uživatel Gabosh 16.8.2024 - 12:03

      Sice jsem obyčejný endurový a nezávodní trotl. Ale teď po Špičáku drop s gapem - dislokace zápěstí mě můj táta 72 sporťák řekl: "jste všichni pakoši, děsný sport, co si tím dokazujete a ještě v tvém věku:).?. Je to max. pro dvacetileté kluky....a ještě do toho uvrtáváš i synka, který byl zrakvený obdobně loni.:( " Jakože jsem mu to odkývala, ale proč se i po zraněních 85% bikeru vrací zpět? Protože ten adrenalín a ta chvíle přítomného okamžiku je BOŽÍ, nejlepší droga:). A pochopí to jen ti, co jezdí dolekopcom /skáčou. Ale je fakt, že nebýt teď rodiny, kdy čekám na operaci a i když si levou i tu prdel utřu:), umím levou i psát, ale jsem na nich v mnohých věcech závislá a to je jistým způsobem SOBECKÉ.. takže slova o "pakošském sportu" tatika i mamky asi i chápu;).

      • anonymní uživatel M 16.8.2024 - 12:34

        A to ti řikám, že jsi ještě mladá na to , aby se ti všechny ty úrazy i s úrokama vracely. A to je pak pořád ,, proč mě furt bolej kolena, lokty...! Noo ale jak říkáš ,,nedají si říct a nedají"...a proto už mám z letoška odřený i řidítka se zhora :-)) No nic, o děti se ale bojim víc než o sebe. téé asi normál, néé? ;-) P.S. jinak atleti s těma úrazama taky nic moc

        • anonymní uživatel Gabosh 16.8.2024 - 13:17

          Jasně. O děti více. To už jsem tu psala loni, že jeho dislokace byla částečně má chyba. Atletika asi též. Ale DH závody to je masark, sleduji ty mladé české a slovenské DH holky a protože tu není to zázemí, peníze jako v cizině, většina jich je rok co rok zlomená:(....

      • anonymní uživatel M 16.8.2024 - 13:05

        Joo a když jsme u těch intimností, tak kdysi dávno po zlomený pravý kličce a 7týdení ortéze, jsem to taky naučil levou. A už mi to zůstalo :-) : zakládám vlákno: POÚRAZOVÉ ZLOZVYKY

      • anonymní uživatel PTBack 17.8.2024 - 20:25

        Mno..., tak jsem tak v Pondělí seděl na ambulanci na kontrole se zlomeným kotníkem. Protahuju si kýváním krk a ejhle, co mne to tam bolí? Jo, to je to, jak přede mnou před měsícem neuhnul strom, když jsem metal docela slušný sudy z kopce, když jsem neukopíroval hlubokou, úzkou strouhu po bouřce a zrušil jsem helmu. Přemejšlím si tak dál... hm, hm, před rokem na operaci s kolenem..., hm, hm,...Včera jsem se ocitl v Trutnově a kam si bajker zajede, když má čas... Tak si to valím "Trubkou" na "opravdový" ježdění, ještě teď se slyším jak si v jedný spodnější vracečce říkám "tyjo, to je slušný přetížení", no a dole už jsem pro "hnutý záda" skoro neslezl z kola. Protože jsem charakter, ještě jsem to dovalil nahoru a dal si alespoň utěšovacího floutka. Nahoru do "kempu" jsem kolo už regulerně dotlačil a na zbytek osazenstva nejspíš působil, že musím bejt sjetej, jaký jsem dělal divný pohyby, nemohouce se skoro pohnout, ohnout. Říkám si, nejsem na to už skoro starej?? Ale jsou tu jiný bombarďáci, který to furt valej dál. Já uvažuju o návratu k vodním sportům :D

        • anonymní uživatel Gabosh 17.8.2024 - 21:58

          Heh. To jsi mě tím sjetej pobavil :). To jsem si hned vzpomněla na ""kamaráda"" teď 45 vypadá na 70, jak v mládí vykroucený v dlouhém koženém plášti si hrával na Batmana a skákal ze střechy baru. A nebyl jediný skokan, další z 2. patra a další z 6. patra .. žijí všichni :).. = větší letci než DH závodníci...:):):) Já už se těším příští sezónu na tu jedinou drogu=KOLO ;). Avšak s mustrem: ego dát do prdele, vnímat momentální rozpoložení těla! Což jsem teď přesně všechno porušila...;)

          • anonymní uživatel PTBack 17.8.2024 - 22:25

            Asi tenhle sport dělaj nejvíc lidi, co daj spíš na momentální rozpoložení duše :) To s tím egem už si říkám pár let. Jenže jezdit na půl plynu ták strááášně nebaví :) Batman aka J.A. Komenský-dobrý! Ať je zápěstí brzo dobrý! Jednou jsem si takhle při dopadu nějak podělal obě zápěstí najednou. Jelikož jsem byl tehdy "single", měl jsem tehdá docela problém :D

          • anonymní uživatel M 19.8.2024 - 7:53

            Pěkný čtení , vy dva ;-) Ke Gabosh- jen že kdybych měl začít vnímat ,,momentální rozpoložení těla" , tak už mi nezbývá než si tu s vámi jen dopisovat a i toho mě bolí loket :-) Myslim že to dole CajkMee shrnul ve dvou větách pěkně.

          • anonymní uživatel Gabosh 19.8.2024 - 8:59

            Já to tu právě nechtěla vypisovat víc. Ale to rozpoložení je myšleno: po týdenní viroze, 3 kg dole, slabá, s cela novým rámem, po nočních pivech:) Jít skákat nové věci pro mě už techničtější = je to jasný:) a u mě 80% pádů a zranění probíhalo vždy obdobně. Jen 20% je jakýsi alegoritmus blbý náhody.... Podotýkám jsem hobik, žádný závody, tam ten alegoritmus funguje samozřejmě jinak;).

          • anonymní uživatel Gabosh 19.8.2024 - 9:13

            *algoritmus

          • anonymní uživatel CajkMee 19.8.2024 - 13:11

            Pro M:...chybí mi ta"nebezpečná meditace". Sedím doma s deckama ..a jeden loket tenisový jede golfový..bohužel ne z ježdění ale z kopani trailu...no nic ..přeji všem dojebanym brzké uzdravení...jo a osvícení se dá dosáhnout prý i doma ve sklepě. Tak vlastně o nic nejde!

          • anonymní uživatel Gabosh 19.8.2024 - 13:34

            Jenže já se zapomněla zeptat, jestli máte sklep;)
            youtu.be/...

          • anonymní uživatel PTBack 19.8.2024 - 15:16

            No dobrý a pro Ty, co už to fakt chtěj zahodit, je tu jiný bezpečný sport:
            www.youtube.com/...

          • anonymní uživatel M 21.8.2024 - 7:39

            Hledám si tak ubytování v České Třebové, projíždím ulice a ejhle: mapy.cz/...

          • anonymní uživatel PTBack 21.8.2024 - 10:01

            Ti vyloženě jedou "na zahradu" :D

          • anonymní uživatel M 21.8.2024 - 10:07

            To jsou ti tři, co vykopali Peklák ;-)

          • anonymní uživatel M 19.8.2024 - 14:14

            CajkMee: ve sklepě mám něco málo destilátu, tak na tom osvícení asi něco bude ;-) P.S. ta meditace jednoho tak ovlivňuje, že už ho pak nebaví běžnej cyklovýlet a furt jen čumí jak, kde a kudy....no magoří :-)

  • anonymní uživatel CajkMee 16.8.2024 - 18:00

    Je to tak. Jde o jednobodovou meditaci + adrenalin. Síla okamžiku je mocná , má ovšem v pripade tohoto sportu svou cenu.

  • anonymní uživatel Shu Lin ((tyvogo (a) lepra.cz)) 27.8.2024 - 13:14

    Tvl nevim kdo je Milan Suchomel, ale radej by se mel venovat necemu jinemu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí