reklama

Kellys představil novinky na sezónu 2025

Autor: Keli, vydáno: 26.9.2024

To, že se cyklistika v průběhu času vyvíjí je logické. A pokud jednotlivé firmy chtějí uspět, musí trendy tvořit a nebo se jim přizpůsobit. Slovenský výrobce Kellys nestojí stranou a důkazem, že se mění, je podtitul v jeho logu. Do současnosti jím byl Bike company, nyní přibylo písmenko E, které vše vysvětluje. Kellys Ebike company. Výrazná orientace na elektrokola je znatelná ve všech ohledech. Kellys jako ostatně každá strana firma má vše podložené čísly. Správnost zaměření na elektrokola potvrzuje i obří růst prodejů v tomto segmentu. 

 

Klasická kola téměř beze změn

Než se dostaneme k samotným elektrokolům, tak krátce zmíním klasická kola. Celoodpružená kola určená pro adrenalinové disciplíny, sjezdový Noid, enduro Swag i trailový Thorx, zůstávají víceméně beze změn. 
U trailového hardtailu Gibon přichází nová verze s označením 05 která bude postavena s náboji s rychloupínáky a míří cenově ještě níže.

Dirťák Whip má nový rám

Největší změn doznal rám na modelech Whip. U něj si konstruktéři dali za cíl zlepšit pevnost a tuhost při zachování hmotnosti.
Mimo to došlo k rozdělení modelů Whip na dvě kategorie, k mání budou 4 modely na 2 platformách. Platforma DJ má být určena především pro dirtjump a streetové či skateparkové ježdění, druhá varianta DX, znamenající dirtcross poslouží ideálně pro pumptrack a fourcross. Jednotlivé kategorie lze od sebe odlišit pomocí jednoduchého parametru, kolo s single speedem je DJ, pokud kolo má přehazovačku patří do DX.

Theos F100 - plnotučný ebike s hmotností 20,6 kg

Hlavní novinkou v ebike sekci byl model Theos F100. Dalo by se říct, že se jedná o odpověď Kellysu na light ebike kola konkurence. Zatímco jiní výrobci pro snížení hmotnosti elektrokol snižují velikost a kapacitu baterie, případně dávají menší motor s menším krouticím momentem, Kellys hmotnost šetří na rámu a komponentech při zachování plně výkonného motoru i vysoké kapacity baterie.

Jedná se pravděpodobně o nejlehčí sériové elektrokolo s velkou baterií a velkým motorem na trhu. 
Celá serie F směřuje ke zvýšení dojezdu a snížení hmotnosti. Prostě, co se dá odlehčit, to je odlehčeno i včetně použití užších (lehčích) plášťů.
Theos F100 v nejlepší specifikaci s baterií s kapacitou 820 Wh váží pouhých 20,6 kg. 

      

Ačkoliv rám vypadá vizuálně shodně se svými staršími soukmenovci z řady F, rozdíl je v použitém materiálu. Kellys se spojil s firmou co vyrábí šasi a karbonové dily pro supersportovní auta Koenigsegg a v její továrně vyrábí rámy F100 z materiálu pojmenovaného jako karbon aramid.
U celé řady F je použit pohon Shimano Ep801 s novým software, který by se měl přiblížit motorům Bosch. U většiny modelů řady s 820 Wh baterií bude motor spolupracovat s elektronickým řazení Shimano Di2 a to včetně automatického řazení AutoShift či přeřazení bez nutnosti šlapání FreeShift. 

Doplňky 

Kellys měl vždy silnou pozici i v doplňcích. Na příští rok svojí nabídku ještě vylepšil.
Helma Outrage z vnějšku vypadá stále stejně, ale hlavní změny se udály uvnitř. Nově je osazena NFC čipem TwiceMe, který lze spárovat s mobilním aplikací a následně na něj lze nahrát a uložit informace o jezdci, bezpečnostní kontakty, alergie, které pak v případě úrazu usnadní práci záchranářům. 
Největší novinkou je nový stahovací systém AGS Air Grip System. Stahovací systém je do přilby uchycen na několika místech a zároveň nese i výstelky. Výsledkem je, že mezi hlavou a prilbou vzniká mezera a zlepšuje odvětrání a také umožní drobný rotační pohyb při případném pádu, takže zároveň funguje podobně jako MIPS.

Dalším zajímavým výrobkem je integrální přilba Crux, bez jakýchkoliv bližších informací mohu jen říci že jde o lehkou, relativně odvětranou přilbu pro enduro či sjezd. Jedná se o spíše entry level kategorii bez jakýchkoliv výraznějších vychytávek jako je MiPS atd., zapínání na klasickou sponu.

Pokud si nechcete nafukovat kola ručně, ale rádi byste využili přenosnou akumulátorovou pumpičku, tak Kellys přichází s produktem e-Flow, který zvládne nafouknout na jedno nabití baterie až 4 duše, maximální tlak 150 psi/10 bar, nabíjení přes USB-C konektor.
Pomocí tlačítek lze na displeji nastavit požadovaný tlak, po jehož dosažení se pumpa automatický vypne.
Vzhledem k velikosti bych asi neočekával, že se bude jednat o náhradu za klasický kompresor, nahození bezdušového pláště pomocí této pumpy asi nebude úplně jednoduché.

Mezi další novinky patří například pedály Stealth 2 otáčející se na CrMo ose s kombinací průmyslového a kluzného ložiska. 
Zajímavým řešením je i set světýlek, přičemž přední světlo Luxio slouží jako ovládání pro světlo zadní Visic.

  

To nejzajímavější nechávám nakonec, nářadí do řídítek BarTool. Dvoudílné nářadíčko, které se umísťuje do konců řídítek. Jeden díl obsahuje všechno potřebné nářadí (11 bitů - 2 až 8 mm inbus, Torx T10 a T25, plochý a křížový šloubovák). Druhý díl nabídne nýtovač řetězu, aplikátor knotů včetně zásoby 5 knotů a centrklíč pro tři rozměry niplů.
BarTool je kompatibilní s řídítky s vnitřní průměrem od 18,5 do 20,7 milimetrů, vymezení v řídítkách je řešeno pomocí výměnných o-kroužků různých průměrů. 

Diskuze

  • anonymní uživatel Filip 2.10.2024 - 15:02

    jak koukam tak koukam, ten Noid ma uplne jinou horni ramovou trubku. To by urcite nedelali bezduvodne. Tipuji novou geo. A kdyz to neni skresleni fotografie,tak taky vypada ze to je uz mullet. To by bylo supr.

  • anonymní uživatel Filip 2.10.2024 - 15:03

    Mullet kellysbike.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí