reklama

Report: Oskar ochutnal hero dirt v La Clusaz - chutnala mu?

Autor: Oskar Jančík, kategorie: Report, vydáno: 30.9.2024

Tenhle příběh vlastně začal už někdy v roce 2019, kdy jsme s klukama z Holandsbourg Bike Association seděli u Juliena na terase a večer po ježdění probírali důležitá témata jako je specifická hlína, kterou mají ve Vogézách. Kluci tehdy mluvili o "hero dirt", a že ten, je jenom v La Clusaz. A že až tam zas někdy bude frenčkap (French Cup, francouzský pohár v enduru), že tam rozhodně nesmíme chybět.
Tak to trvalo trochu déle, než bych čekal. Ale dočkali jsme se. 

V pátek prosedíme dvě tři zácpy a ve 21:55, 5 minut před koncem registrace si vyzvedáváme čísla. Samozřejmě tomu předcházela vesnická rallye. Výsledek? Kaluž piva v ledničce. Úklid a půlnoční rozcvička při usazování nového Michelin Wild Grip Enduro. Na frenčkap přece musím mít ostrou francouzskou gumu. Ráno předek vzduch drží, netoliko zadek. 

      

Podle propozic nás čeká v sobotu 39km, 4250 metrů sjezdování, 800 výškových metrů nahoru. Na 3 tratích, 4 měřené jízdy. Celkové 7krát zkopce. Něco tedy pojedeme s časomírou dvakrát. Nejdřív S1 a S2 reco. Pak obě pod časomírou, pak S3 reco. Znovu na čas dvoječku a závěrečná troječka. V neděli potom odpočinkové jen 28 km, 2300 m dh, 550 m do kopce. 3 tratě, ale opět perfektně nakombinované. Na zahřátí SP5 reco, jenom od půlky, protože část trati je nová. Pak na oči SP4, znovu na čas SP 5 a repete včerejší závěrečné jako SP6. 

  

Za víkend je to pak krásných 67km, 6550m - a 1250m+. 
Ingo si stěžuje, že se v EDR teď málo jezdí do kopce a že se z EDR se staly wellness pobyty, kde se jenom jezdí lanovkou. No jo, nic už není jako to bývalo. Však oni mu to papaláši z Lausanne na příští rok osladí, aby neremcal. 
Mě lanovka nevadí.

 

Závodění v kategorii MA45 má svůj půvab. Ráno se všichni pozdravíme potřesením ruky. Prostě jako když přijdeš ve Francii ráno do práce. Nejdřív se musíš pozdravit se všemi kolegy, než začneš makat. 

Tratě jsou dlouhé a výživné. Mix bikeparku, alpských luk i hrabanky. Sobota je tvrdá hokna, jak někde v kolbence. Nástup v paddocku byl před devátou. V devět už sedíme na laně a poslední start dne máme ve čtvrt na šest. Prostě 9to5 job. Transfery jsou dobře naplánované a tak skoro nikde nečekáme více než 10-15 minut. 

Ingo byl minulý týden "u Jeroma" (Clementze pozn. red.) v Saint Die na bedně, a tak má trochu roupy. Já jen čekám jestli po šestitýdenní nucené pauze vydržím to tempo.
Je to letos můj první i poslední frenčkap zároveň, takže nemám vyjetou pozici. A tak v každé jízdě předjíždím dva závodníky před sebou. V jedné se mi podaří jednoho předskočit, když on objíždí skok. To je radosti. 

Na konci dne sledujeme powerstage šalinářů. Suprová show. Trať je namotaná hned vedle skoků s airbagem pro lyžaře. Candide Thovex tu ma hodně dorostu, co přes léto trénuje beka, bedny a raily. Děcka se v lyžákách motají ve vzduchu a potom i v depu, no krása.

V neděli závod uzavíráme na trati kterou jsme končili i v sobotu. Trochu znervózním když dopadne pár kapek deště. Pláštěnku jsem lehkovážně zahodil do auta. S Ingem téhle trati říkáme Jura. Protože je jako ježdění v Juře, klouzavé kameny, koberce z kořenů a strašně zkopce. Na tomhle bych v dešti závodit nechtěl. Všichni máme dnes štěstí, začne pršet, až když máme zabalené auto.

  

Výsledky: Hugo Pigeon to všem nakládal neskutečně a celý víkend vedl. Za ním je Albín Cambos, třetí Martin Morvan z pořádajícího klubu Annecy CC. Na čtvrtém a pátém místě celkově jsou dva kluci z U19, Kentin Baldeyrou a Melvin Almueis. Respekt. Kentin a Melvin, že by něco jako Loris a Luic v DH? Každopádně o nich ještě uslyšíme.
V holkách si první místo vyjela Estelle Charles. Mistryně světa v šalinách, jak je vidět umí i bez motoru. Druhá Laura Simonin a třetí Clarissa Venier s rozdílem patnácti setin za celý víkend...

Ve třídě Master 35 zvítězil Pierre Thevenard, dvojnásobný mistr světa na snowbiku. Master 45 vyhrává William Balaud (bratr Alexe Balauda), Ingo na 11. fleku je nejrychlejším Němcem, já dojíždím v MA45 na 17. 
Na šalinách byl nejrychlejší Levy Batista, druhý Mathieu Ruffray, třetí Diego Giordanengo.

Pokud Vám, tak jako mě léto uteklo pod řídítky a ještě byste si chtěli zazávodit v teple, tak poslední říjnový víkend se jede závěrečný závod frenčkapu na Korzice. 

Foto: Richard Bord

Diskuze

  • anonymní uživatel Schimanski (simon.mandys (a) seznam.cz) 15.10.2024 - 16:17

    Jezdil jsem v tom bikeparku a je to katastrofa. Na místní poměry velice slabý.

  • anonymní uživatel Schimanski (simon.mandys (a) seznam.cz) 15.10.2024 - 16:20

    A máte chybu v nadpisu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí