MojeKolo

Ride Cup - Polomka - report

Autor: Keli, vydáno: 21.5.2007

Když jsem se loni chystal na Polomku poprvé, všichni kole mne říkali, že je to nejzábavnější trať na které jeli, nevěřil jsem, ale po první loňské jízdě jsem přišel na to, že měli pravdu. Trať je parádní, je na ní vše co na správné sjezdové trati má být, v horní polovině jsou technické pasáže s kameny, kořeny a podobným svinstvem a naopak spodní polovina je high speed track na louce s dojezdem do cíle jak ze svěťáku. Kdo tam nebyl, měl by to při dalším ročníku napravit.

Letošní odjezd do Polomky jsme v d:key transitu naplánovali již na pátek podvečer, protože od místa určení nás dělilo 330 km po né zrovna dálnicích, podle itineráře nás čekalo minimálně čtyři a půl hodiny v autě. Nicméně akce se trochu protáhla, protože jsem jel do Zlína prodávat Benesta, tak jsme se zasekli asi na dvě hodiny a odjížděli směr Slovensko o Benesta lehčí, doufám, že se o něj nový majitel bude pěkně starat. Jet na závody bez kola je docela špatný, mísily se ve mě smíšené pocity, na jednu stranu jsem byl rád, že jsem prodal kolo a těšil se na nové a na druhou stranu smutek, že se na super trati nezajezdím. To jsem ještě nevěděl jak se věci vyvinou.

foto

Do Polomky jsme dorazili kolem jedné v noci, proběhlo stavění stánku, piva, buzení kamarádů a podobné vylomeniny. Poté následoval odchod na kutě, v noci mě probudila neuvěřitelná kosa, spacák do +10, to nedával, ale byl jsem nejvíc navlečený jak to šlo, tak nezbývalo než to vydržet. Po probuzení mě bylo naprosto jasný, proč byla taková kosa, otevřený okýnko napovídalo, o tom, že majitel auta je asi idiot :).

Ráno nás naštěstí sluníčko rozehřálo, tatrapoma byla spuštěna a začalo se trénovat jako o život. Okamžitě vznikla u vleku fronta, zájemců o trenink bylo snad tři sta. Vzal jsem foťák a vyrazil na trať, šlapání do kopce mě moc nejde a tak jsem to zapích v půli trati, udělal pár fotek a mazal dolů. Na skoku v prostřed trati bylo vidět jak kdo je dobrý skokan, někdo se trápil a dával hrany, fróňa a podobně a někdo si lítal a trikoval jako by se nechumelilo. Trenink plynul a postupem se fronta od vleku přesunula na trať, prostě všude zácpa. V Ride Cupu je specialita, nejlepších x (x se liší podle kategorie) má vyhrazenou hodinu na trenink, kdy na trať nesmí nikdo jiný, velmi záslužná věc. Po skončení tréninku se jala obsluha tatrapomy k ladění výkonu tohoto stroje, což mělo za následek zajímavý zvukovo-obrazový efekt – prostě něco shořelo, v očích jezdců bylo vidět maximální zděšení, tlačit kolo na start by byla smrt. Naštěstí vše se podařilo opravit a poma jezdila jako divá.

foto

Bohužel jeden člen z naší posádky se zranil a tak se nabídl, že si můžu půjčit kolo na závod, srdce závodníka zaplesalo, stroj Franty Mrázka je čistokrevný závoďák a má parádní geometrii, tak jsem se rozhodl, že nabídku využiju. Díky, Adame. Menší nevýhodou byly slabší brzdy Hayes, je to docela nezvyk brzdit takovou silou oproti deoréčkám.

Sobotní večer proběhl klidně, žádná párty, alespoň z naší strany se nekonala. Pokus o zdolání komínu místních dřevařských závodů proběhl úspěšně, ikdyž pokoření celého komínu bylo odloženo na příští rok, prvolezec Jose Spáčil, tak aspoň založil první výškový tábor na prvním ochoze.

foto

V neděli ráno již kolem osmé vyrážím na trať, dávám tři tréninkové jízdy, abych nebyl moc unavený. První dvě docela šli, při třetí se již na trati zastavovali zástupy jezdců a tak jsem to zapíchl. Povinný trenink se stal nepovinným a tak jsem si dali ještě jednu jízdu a šlo se závodit.

Ride Cupu se jede na dvě jízdy, přičemž lepší čas se počítá. Další vychytávkou byl start, startovalo se jako na lyžích, v okamžiku kdy jezdec protnul startovací bránu se spustil čas, to je ideální, člověk nemá žádný stres, vyrazí až je ready, žádný pípání a tepovka na stodevadesáti. Na start se postavilo sedm kategorií od nejmladších Youngsters přes Ženy až po Masters. V nejmladších závodnících bral první flek patnáctiletý Ján Moravčík, v ženách při účasti Katky Šiškové to bylo jenom o to, kolik dá druhé v pořadí. Katka roli favoritky potvrdila a zvítězila o patnáct vteřin před Jelenou Božkovou. V Masters bylo pořadí Zemánek, Jurčík, Kubíček, hadrtail pak Musil, Krsička, Zlatoš, Sport aka Hobítci Korytko, Tomsa, Litvin, Junioři Wincenciak, Laktiš, Machýček.

foto

Elitu v prvním kole zalítl nejlíp Vlastík Hynčica, který se jako jedinný dostal pod čas 2:30. V druhé jízdě se o dvě vteřky zlepšil Dodo Javorník a dostal se tak před Vlastu, který již nedokázal zrychlit a bral tak druhý flek. Na třetí se dostal polák Mikolaj Wincenciak. Komplet výsledky jsou na http://www.downhill.sk/node/1694

Další kolo Ride Cupu hostí společně s druhým kolem Slovenského Poháru DH lyžařské středisko Donovaly a to 17. června.

Galérka z závodu přijde zítra.

Diskuze

  • anonymní uživatel jazdec 21.5.2007 v 14:08

    najlepsi bol typek vecer v sobotu sa kalilo a typek sa rozhodol vecer skocit ten spodny paletak...mal len svetielko.. to bola parada....

  • anonymní uživatel Krutor 21.5.2007 v 14:23

    Ha - buzení kamarádů - buďme konkrétní: Napivený Pepek vyřval ze spánku mně a Bolka :-) Ale proti řádění libike.sk teamu další noc to byla ukolébavka :-))

  • anonymní uživatel Lubomír 21.5.2007 v 14:25

    chcel by som sutazit

  • anonymní uživatel jazdec 21.5.2007 v 14:34

    krutor:keby len libike team :)

  • anonymní uživatel visby 21.5.2007 v 22:16

    krutor, to nebol libike team ale alieni, libike kalil v dedine...

  • anonymní uživatel noja (cykulanto (a) pobox.sk) 22.5.2007 v 9:51

    cykule dajte tam už niekto poriadnú galériu lebo tie čo sú tam napísané stoja za PRD

  • anonymní uživatel Mirko (twds (a) azet.sk) 24.5.2007 v 11:53

    Videjko k pretekom som zložil a uploadol na:
    www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel Deiky (pofreeriders (a) ic.cz) 24.5.2007 v 19:09

    Foto z polomky www.pofreeriders.ic.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí