MojeKolo

GT BASTR DIRT JAM

Autor: Keli, vydáno: 2.10.2007

S myšlenkou uspořádat závod v Bástru začala naše crew koketovat někdy v půlce prázdnin. Vše začalo mít ostřejší podobu,když se od hlavního sponzora podařilo zajistit finanční prostředky na většinu nákladů spojených s pořádáním akce.

Tehdy nás čekal víc než měsíční maraton s lopatou v ruce. Odstartoval první návštěvou bagru, po které se nachystalo vše co šlo a hurá na stavbu step-upu. Po té co konečně stál přišel týdenní déšť, těžká rána do rozpočtu. No nic, čas nás tlačil. Hned jak to šlo následovala druhá návštěva bagru. Poladilo se vše na max, ale bohužel promáčená půda a bagr udělali své a pohled na dirtpark připomínal spíš tankodrom. Pořád dokola mě napadala ta stejná myšlenka – to přece nemůžeme zvládnout!

Nicméně se ukázalo, že brňáci nejsou takový lemry jak se o nás říká a necelý týden před závodem se zdá, že je to skoro všechno nachystaný.

Odhazujem lopaty, sedáme na biky a s mr. Wernem natáčíme videjko. Pak už jenom jezdit a ladit.

Nyní nastává ta správná chvíle poděkovat hlavně Kubovi Vodičkovi, Korčusovi, Ondrisovi Kalwimu, Burákovi, Adamovi, Ondrovi a Dankovi a všem kteří pomohli a taky se omluvit, že jsem byl posledních pár dní před dokončením trochu nepříjemnej.

Den před závodem
Brzo ráno nasedám do dodávky, vymetená obloha naprosto bez mráčku a předpověď na další dny zní stejně, paráda, tak přece to počasí vyjde. Celej den kmitám, jedu pro stany a lavice, objíždím sponzory, ještě občerstvení a už je to. K večeru přijíždím do parku, kde už z dálky je vidět, že lidí na kolech je neobvykle mnoho, pár lidiček se nemohlo dočkat a dojeli o den dřív, mazec, takovej zájem sem nečekal. Než padne tma, tak se Zbyněm a Kubou vykládáme věci z auta, stavíme tbb stan a chystáme se ke spánku.

Den D
Ráno mě probudil budík na mobilu, fakt se mě nechtělo, všude mlha a kosa jak blázen, mozek se snaží přesvědčit tělo aby vstalo a na opak. Z tohoto stavu mě vytrhlo pravidelný plácání. Kubův mozek to zřejmě nad tělem vyhrál na celé čáře, protože měl v ruce lopatu a šejpoval dopad na čtvrtým ve velké řadě, bohužel po pátečním tréninku na tom nebyl o moc líp ani třetí skok, tak sem se do něho pustil taky. Za chvilku už byl na nohách i Zbyňa a vozil nám hlínu a nosil vodu. Je to fakt perfektní způsob jak se po ránu zahřát, za 10 min jenom tričko, pohoda.

Dopady už zase vypadali luxusně a pomalu se začali trousit další pomocníci. Koukám na čas a začíná se mě zmocňovat neklid, blížila se devátá hodina a touto dobou jsem chtěl mít rozmístěné banery a zapáskovaný lajny. Do toho začali přijíždět první rideři, zanedlouho přifrčel Tygr s aparaturou. Na to zjišťujem, že nám skauti zapomněli vytáhnout prodlužku z okna, takže není šťáva. Naštěstí jsou vždy připraveni a za 20 min po telefonátu jeden přibíhá a vytouženou prodlužku posílá z okna jejich luxusního domečku. Následuje zapojení aparatury a nafouknutí GT brány. Tygr pro začátek zvolil pomalejší rytmy a zlehounka tak probudil poslední spáče z okolních paneláků.

Většina banerů už našla svoje místo, velká lajna a prostor parku kde se bude jezdit už byl zapáskovanej. V prostoru pro jezdce přibylo 30 sedacích pytlů od firmy wegett a taky meatfly stan. Zdálo se, že do začátku závodu se bude vše odehrávat v pohodě a všechno se stihne, ale tuhle idylku přerušil první kreš. Cahyn si láme nos na druhým ve velké řadě. Vzhledem k tomu, že si ho sám postavil se nedá říct nic jinýho,než fakt smůla.

Než Tygr stihne uklidnit ridery a připomenout, že závod začíná až ve 13.00 padá další. Za druhou lavicí zůstává ležet slovenský rider po těžkém přeletu. Voláme sanitku, protože to nevypadá vůbec dobře (podle posledních zpráv šlo „naštěstí“ jen o otřes mozku a pohmožděniny). Po odjezdu sanitky Saša vyhlašuje začátek prezentace a během hodinky čítá startovka 20 lidí na bmx a 18 na mtb.

Půl hodiny před začátkem závodu Tygr hlásí stop neoficiálního tréninku, doděláváme poslední banery, ladíme nedostatky na dráze, mezitím se začínají trousit první diváci.

Přijíždí sanitka, koukám na čas – 13.15, nejvyšší čas začít.

Porota ve složení Saša Rovný, Armi a frog je na svém místě, Tygr si svolává první pětici riderů pod GT bránu a GT bastr dirt jam začíná.

Dostavuje se úleva, že jsme to všechno zvládli a nebýt dvou dopoledních pádů, pronásledoval by mě po zbytek dne i dobrý pocit.

Vzhledem k tomu, že jsem většinu dne někde pobíhal vám nemůžu vychrlit kdo co všechno dával, ale bylo by to asi stejně zbytečné, na tbb-bike.cz je galerka od Flata a Barella a videjko od Werna. Je tam vidět 720 na lavici, 360×-up ze step-upu, backflipy a tailwhipy snad všude.

Porota hrála hlavně na odjetý triky a na štýlo. O vítězi best tricku na step-upu si rozhodli sami diváci. Ten vyhrál David Fukal alias Fuk a special prize byla nachystaná pro Pahýla.

Bmx vyhrál Tomáš Korčák (místní to borec), 2.místo patřilo Frantíkovi Frenkovi z HC shopu Hodonín, 3.místo Dan Jurečka (opět domácí rider)

Mtb vyhrál Loleq (Říčany), 2.místo Žena (MaxCursor, Skateshop.cz), 3.místo Hajcek (Zlín). Kluci si rozdělili ceny od GT, Tbb, DaBomb, Maxxis, Vans a Meatfly zhruba za 40 000,–kč

Závod skončil podle předpokladů v 19.00, diváci se rozprchli, pár jezdců ještě pokoušelo štěstí a většina místních riderů se vrhla na úklid odpadků, balení stanů apod.

Nyní by se hodilo poděkovat všem co se na této akci podíleli, hlavně Zbyňkovi Jarošovi nejen za to, že nám pomohl překopat dirtpark, ale hlavně za zapůjčení dodávky a pomoc při organizaci závodu, dále Sašovi nejen za ceny pro vítěze, ale za to že pořešil kvalitní porotu a hladký půběh prezentace a závodu.

Taky bych chtěl poděkovat všem alkopartičkám za to, že si naši akci nevybrali za cíl. I když u nás by asi moc nepochodily. Vzhledem k tomu že na pozemku kde stojí dirtpark není povolen stánkový prodej, bylo občerstvení zajištěno pouze pro jezdce, organizátory a hosty. A to v páskou ohraničeném prostoru, kam by se teoreticky nikdo cizí neměl dostat.

Tím že úřad městské části Brno Bystrc nepovolil stánkový prodej, jsme sice přišli o jednoho sponzora, který byl ochoten zajistit občerstvení pro jezdce a organizátory zdarma, ale na druhou stranu se zase jedna biková akce tohoto typu nebude spojovat s alkoholem a opilými dětmi, což tomuhle sportu moc nepřispívá,viz incident v Praze na Chodovci, kde dostal starosta městské části od opilého mládence židlí po hlavě. Na konec jsem tedy rád že to takhle dopadlo a do budoucna nebudeme nic měnit. Děkuji tedy bystrckému úřadu nejen za to že máme kde jezdit, ale i za tohle rozhodnutí.

Závěrem
Byla to naše první akce nejen v dirtparku, ale náš první pořadatelský počin vůbec. Jestli bude nějaké příště, tak si z tohoto prvního ročníku vezmeme hodně ponaučení, hlavně na příště zkusíme sehnat mnohem víc finančních prostředků a závod začít např. už od 10-ti hodin oficiálním tréninkem za asistence sanitky. Nebo např. zajištění kvalitnějšího zázemí pro jezdce, včetně občerstvení zdarma.

Příští rok v Brně naschle.
Peťan Borek

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel u6e (ueeeeee (a) punkbike.org) 2.10.2007 v 11:09

    dobra prace!!

  • anonymní uživatel Jerry 2.10.2007 v 17:15

    ouuu takto už se těším na další ročník

  • anonymní uživatel vaneč 2.10.2007 v 21:47

    hrubej članek...a hruba akcička...

  • anonymní uživatel leider 3382 3.10.2007 v 11:09

    Si fakt hustej prcku tlustej

  • anonymní uživatel biker (biker (a) seznam.cz) 3.10.2007 v 13:45

    Cau, dojeli sme az z Prahy, park moc peknej!!! Jinak ty zavody moc neodsejpali byly tam prostoje a chvilema fakt nebylo na co koukat. Taky me trosku vadil speaker ze obcas nekomentoval triky. Co me zaskocilo uplne, ze tam nebyla moznost koupit burt a piti. Pripadne pivo:) - To ze nekdo nalejva detem je vec uplne jina, ale nevim proc maj dospely lidi trpet:D
    Taky me trochu prekvapilo ze nedorazilo vic lidi na koukani, treba na zavodech v Roztokach (park mensi) bylo vic lidi a vic to jelo. Nicmene hodnotim to kladne!! byl to dobrej den, a jestli jste to poradali poprvy gratuluju. Doufam ze to promenite a budete ty zavody poradat pravidelne. Park krasa :)

    Drzim palce.

  • anonymní uživatel Dejf (stanek.david (a) seznam.cz) 3.10.2007 v 23:48

    ten borec na fotce uprostřed má urutně přetaženýho wipa !!! respekt !!

  • anonymní uživatel Petan (Petanborek (a) seznam.cz) 4.10.2007 v 17:11

    2 biker:diky za kritiku,vono s tim obcerstvenim me to vadilo asi vic nez vam,protoze jak sem psal,tak jsme kvuli tomu stratili jednoho sponzora,kterej byl ochotnej dat obcerstveni pro jezdce a poradatele zdarma,ale podminka byla ze tam bude mit stanek s jidlem a pitim a nikdo jinej.Nejhorsi je to ze takhle platili jezdci kilo a nic za to nemeli.Bohuzel bez startovneho by se ten zavod nemohl realizovat.To ze tam nebyli opile deti je jen vedlejsi produkt nepovoleni obcerstveni ze strany uradu i kdyz to neni tak docela pravda,protoze tam bylo par particek co si donesli svoje a v prubehu zavodu sem pozbiral par flasek od vina,na druhou stranu to ale nemuze nikdo spojovat s nami.To ze jsou kvuli tomu na suchu divaci je tak trochu ostuda,ale my za to fakt nemuzem.

  • anonymní uživatel Dave (d.chrapek (a) seznam.cz) 6.10.2007 v 21:29

    Byljsem se mrknout na teto akcice, privezl sem Zenu a Pahyla, ale jel sem brzo pred finalkem na jizni moravu na burcak... he he Park perfektni, ale nechci park videt po zime... Vodni eroze je svine a ten spad vezme za sve. Organizacne super, weget by fajn. Super speaker z nebe nespadl. Takze co vic dodat snad jen slunce v dusi a respekt poradateli.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí