Tech news - co je nového

Autor: Keli, vydáno: 7.3.2008

Elitní výrobce tlumičů a vůbec všeho co se tlumení týče francouzský BOS Engineering se opět pustil do produkce produktů pro horská kola. Na tomto poli jim nepomáhá nikdo jiný než jejich starý známý Nico Vouilloz, nespočetněnásobný mistr světa v sjezdu, který má v současné době na starosti testování.

Prvním kouskem je tlumič BOS Stoy (Stoy je zkratkou Sex Toy), podobnost se svým předchůdcem DH07 je veliká, rozdíl je až na maličkosti v designu jako je kratší expanzka. Tlumič má stavitelnou kompresi (dokonce ve dvou stupních slow a fast), regulace odskoku je samozřejmostí. Pro snížení váhy bylo jako materiál nejvíce použito hliníkové slitiny, průměr pístníce 12mm.
O tom, kam se má tlumič zařadit napovídá i to, že jej lze kompletně celý rozložit, zeservisovat a zase složit – toto si nebude dělat každý, ale především závodnící resp. jejich mechanici.
Největší vychytávkou jsou ovšem jehlová ložiska u čepů pro uchycení do rámu, jejich přínos je sice otázkou, ale cílem je snížení tření v čepech a zvýšení životnosti ve srovnání s klasickými lisovanými čepy.
Pružiny se budou dodávat odstupňovány po 25lbs pro optimální naladění.

Další podrobnosti přímo na webu BOSu

Dalším představeným kouskem byla vidlice BOS Idylle, informací bylo podáno minimum, snad největší zajímovostí je externí expanzka, důvod jejího použití mě osobně není zcela jasný, o tom že by se expanzka nevešla dovnitř vnitřních nohou pochybuji, možná je tím správným důvodem je použito několik shodných dílů jako u výše zmíněného tlumiče Stoy

Stejně jako Stoy má vidlice stavitelnou kompresi ve dvou stupních i odskok. Materiál korunek slitina 6061, vnější nohy z magnézia, vnitřní nohy jsou průměru 36mm. Vidlice funguje s maximálním zdvihem 200mm, osa je klasická 20mm

Další podrobnosti přímo na webu BOSu



Kazeta SRAM PG-970 DH
SRAM vyrobil kazetu určenou přímo pro sjezdaře, hlavní výhodou je, že jednotlivé pastorky jsou snadno rozebíratelné a je možnost poskládat kazetu tak aby odpovídala přesně potřebám jezdce. Kazeta je složena z devíti pastorků od 11 do 26 zubů (11,12,13,15,­17,19,21,23,26), snadnějšímu řazení má napomáhat jak technologie Powerglide II, tak i profilace zubů.

Pastorky nejsou připevněny na pavouka, tak jak je to u obvyklé u vyšších řad SRAMu i Shimana. Vzdálenosti mezi jednotlivými kolečky jsou vymezeny červeně eloxovanými hliníkovými podložkami. Největší dva pastorky jsou z plného profilu bez jakýchkoliv výřezů pro zvýšení tuhosti.



e.thirteen LG-1 Limited Colorways
Výrobce napínáků e.thirteen představil novou barevnou edici s názvem Limited Colorways. Nejnovětší barevnou kombinací je „RPM Orange“, na trh byla uvolněna 29. února. Bohužel se jedná o limitovanou edici a každý z vybraných distributorů dostal určité množství, které až vyprodá, tak další nedostane.

Varianta RPM Orange bude k dispozici pouze u napínáku LG-1, pro zvýraznění klasického vzhledu byla použita stříbrná barva pro bumerang.

A pro ty z vás, kdo by měl o tento custom napínák zájem pro úplnost doplním seznam distributorů: BTI (USA), Quality Bicycle Products (USA) Norco Australia (Australia), Cycles Lambert (Canada), Eastern Solar (China), Tarmin Oy (Finland), Race Company (France), Fritz Wittich Gmbh (Germany), Wun Pang (Hong Kong), Fun Fancy (Japan), Speed Products (Norway), Bike Comp (Spain), Indian Summer Ltd. (Switzerland), Silverfish UK (United Kingdom)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel xD-Judo-xD 7.3.2008 v 13:38

    ty woe... pěkné! aspoň tu vidličku bych chtěl :)

  • anonymní uživatel Pikis (theblbec (a) centrum.cz) 7.3.2008 v 13:53

    Hodně zajímavý

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 7.3.2008 v 14:00

    pocitam ze vse za draho :-(

  • anonymní uživatel Frankq (www.frankq.estranky.cz) 7.3.2008 v 14:06

    jo ta vidlice je celkem zajimava ta expantzni nadobka venku zase neco new do sveta :D

  • anonymní uživatel matus (amikos1 (a) azet.sk) 7.3.2008 v 14:11

    ti piiico

  • anonymní uživatel blabla 7.3.2008 v 14:27

    trosku zbytocne tahat expanzku von...akurat to kdesi uvalis, pripomina mi to supersportove vidlice z motogp

  • anonymní uživatel soudce (hovnoS. (a) kone) 7.3.2008 v 16:24

    si myslim že tu expanzku člověk musí hned urazit

  • anonymní uživatel ble 7.3.2008 v 16:50

    ze by ta expanzka byla venku schvalne, aby si to kazdej mohl expresne stelovat (pripadne cely sundat) jak chce? moc se mi to nezda, ale buh vi

  • anonymní uživatel Deathor 7.3.2008 v 16:51

    nater

  • anonymní uživatel Luk-ass (icq:347-683-307) 7.3.2008 v 17:45

    Jo tu kazetu mam a husty jako zatim v klidu:)

  • anonymní uživatel halo 7.3.2008 v 18:55

    ohladne tej expanzky mimo vidlice, chlapci hovori vam nieco chladenie oleja?

  • anonymní uživatel lolqo 7.3.2008 v 21:00

    cena bude asi trosku luxusna :D

  • anonymní uživatel mummo (mummo44 (a) gmail.com) 7.3.2008 v 21:41

    ta kazeta nema chybu..

  • anonymní uživatel KITT (Barton34 (a) seznam.cz) 7.3.2008 v 22:44

    fakt bych se u te vidlice bal že tu expanzku o něco ulomim...ae zase to vypada dobře...takže vůbec nvm co si o tom mam myslet

  • anonymní uživatel lala 7.3.2008 v 23:15

    ja nevim, proc furt melete o ty expanzce a jejim urazeni? kolikrat jte urazili brzdu, a kolikrat jsi trefil to misto vidle zezadu necim? hm...

  • anonymní uživatel Kyssi (Kyssi2005 (a) azet.sk) 8.3.2008 v 8:12

    skoda ze neuviedli vahu vidlicky ...hmm 36mm nohy :P bude co tahat!!!

  • anonymní uživatel T-1000 (T-1000 (a) azet.sk) 8.3.2008 v 9:33

    tazko povedat ci je dobre mat tu expanzku vonku alebo dnuka Koly chladeniu oleja je to super vec otazne vsak je ci ten olej potrebuje az take chladenie aby expanzka bola mimo vidlice mohli ju namontovat na opacny koniec -hore tam bi tiez splnila svoj ucel ale tak vedia co robia cas ukaze ako sa vsetko osvedcsi

  • anonymní uživatel The Skreth (jktb (a) seznam.cz) 8.3.2008 v 10:58

    Vidlice otřesná. Jediný, co jí muže zachránit bude sametový chod a váha. Ale myslím, že současné produkce ostatních značek oboje výše zmíněné již nabízejí. Jinak o uražení bych se nebál, ale není to ani trochu hezké.
    to Frankq: Expanzka venku není nic nového. Používá to již delší dobu více menších firem. Třeba White Brothers
    to halo: Neslyšel jsem, že by jakákoliv z dnešních vidlic měla problém s chlazením oleje.
    to Kyssi: Fox dělá 40 vnitřní nohy a s váhou to není tak strašné.

    Jinak napínák pěknej, ale trochu bych se bál, že když chytnu pořádně o spodek, tak ten chránič převodníku ohnu v těch šroubech, nebo tak něco..

  • anonymní uživatel finch 8.3.2008 v 20:43

    no já třeba brzdu ze předku urazil ale o to nejde, stačí jakýkoliv pády na bok a ty objímky vypadaj doocela křehce, určitě křehčejc než úchyt na brzdu na vidlici

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí