Roztocký pohár 2008 - report

Autor: Návy, vydáno: 29.7.2008

Město Roztoky leží na břehu Vltavy necelých 15km od velkého kruháče v Dejvicích. Prostor, kde se nachází místní park je téměř ideálním místem pro pěkné dirtoviště. Ježdění v záplavové oblasti neprovokuje radní města ani zámožné developery, takže si tady kluci můžou vesele skákat bez buzerace místních občanů. Parta lokálů, kteří se o park starají, letos velikost dirtů vzala opravdu vážně a vybudovali novou lajnu tří poměrně velkých dirtů. Celý park ovšem kluci dodělali den před závodem, takže některé skoky ostatním riderům ze začátku moc nesedli a obzvlášť kluci na BMX si stěžovali na jejich kvalitu, ovšem takovým riderům, jako je Pavel Caha nebo Štěpán Herink, se je podařilo naskákat a ve finále svojí kategorie mohli vesele motat 360 i double tailwhipy. Double tailwhipy motal ostatně i Leader, který má tenhle trik v oblibě a nestydí se ho dávat všude, kde to alespoň trochu jde.

Celý závod měl začít až okolo třetí hodiny odpolední, ovšem kvůli obavám ze špatného počasí se celý program zhruba o hodinu dopředu musel posunout. Ostatně všichni rideři měli celý park brzy naskákaný a ve velkém dusnu a vedru byla již krátce po poledni na některých vidět únava. V době oběda se tedy v riders saloonu vesele chillovalo a ve dvě hodiny začala kvalifikace MTB, po které následovalo rovnou finále BMX.

Kategorie BMX:
Tato kategorie měla svůj velký závod minulý vikend ve Hvozdnici, takže toho měli kluci asi dost a nakonec se na startovce objevilo pouze sedm jmen. Bylo zbytečné komplikovat situaci byrokracií, a proto se BMX jelo pouze na čtyři finálové jízdy. Třetí nakonec skončil Tomáš Kudrnáč, druhý Štěpán Herink za 360 s X-upem a zaslouženě vyhrál Pavel Caha za double tailwhip, 360 a nějaký ty supermuže. Tenhle kluk i tady potvrdil, že patří mezi ty nejlepší BMX ridery u nás.

Kategorie MTB:
I startovní listina velkých kol trochu zela prázdnotou. Závodů je každý víkend několik a někteří rideři jsou z tohoto tempa evidentně unaveni. Nicméně na start se nakonec postavilo šťastných řináct bikerů, kteří si to nejdřív rozdali ve kvalifikaci, která se jela na tři kola. Z oněch třinácti riderů tříčlená porota vybrala sedm, kteří postoupili do finále. Finále MTB bohužel vzhledem k počasí proběhlo v dost vyhroceném tempu. Zpoza okolních kopců se valily černé mraky a tak šlo vše stranou a všichni se snažili, aby se vše vůbec stihlo odjet. Na začátku druhé finálové jízdy dokonce začalo vidatně pršet a foukal silný vítr. Toto počasí trvalo ovšem jen několik minut, takže se nakonec finále MTB podařilo odjet. Samozřejmě ihned po odjetí finále přestal foukat vítr a vysvitlo slunce, které provokativně svítlo celý zbytek odpoledne. Tak to ovšem už bývá…

Třetí nakonec skončil Tomáš Voříšek, alias Khenzel, který zřejmě v Třebíči dostává hodnotné lekce od Leadera a jeho skills jdou prudce nahoru. Jeho zásoba triků obsahuje hodnotný frontflip, který v Roztokách sice nedával, ale tailwhipů a 360 tam nasázel poměrně dost.
Velkou lajnu měl úplně nejvíc nalítanou Daniel Frank, kterej neměl jedinej skok bez triku. Na každým dirtu mu pokaždý padnul alespoň suicide nebo X-up. Vystřídal snad všechny triky lehčí obtížnosti a navíc k nim přidával i technicky docela náročnej no-hand one-foot a no-foot can-cany.

Vyhrál opět Leader, který se svým prořídlým úsměvem letos vyhrává téměř všechny contesty, které navštíví. V Roztokách sice nedával na každém skoku trik, jako Dan Frank, ale oproti tomu náročností a provedením svých kousků byl suveréně nejlepší. Nouze nebyla can-cany, superman tailwhipy a za double tailwhip navíc vyhrál i best trick, takže opět potvrdil, že má tuhle sezónu hodně našlápnuto a to je dobře. Nutno dodat, že jako jediný v kategorii MTB otočil backflip, což na místních dirtech nebylo úplně zadarmo. Uvidíme, jak se popere s tratí a zahraniční konkurencí v Saalbachu (Adidas Slopestyle Saalbach – Hinterglemm).

Po vyhlášení výsledků a předání originálních pohárů ještě proběhl koncert punk rockové kapely Hustler State a večer afterparty v místním klubu. Atmosféra celé akce byla spíš přátelská a klidná, protože nebylo co hrotit.

 

Foto: Oskar – www.oskarbike.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Frenk*noxík* (Dirtbiker901 (a) seznam.cz) 29.7.2008 v 13:25

    Na konec to byla paráda

  • anonymní uživatel Tabo (ondrejspacil (a) seznam.cz) 29.7.2008 v 13:57

    A momentálně se úsilovně maká na druhým velůkým, takže zase bude ok :)

  • anonymní uživatel em 29.7.2008 v 16:51

    leader jede do saalu?

  • anonymní uživatel Kaše (www.dirtjumproztoky.eu) 29.7.2008 v 22:23

    tos ale frenku nebyl na after

  • anonymní uživatel el kloko 29.7.2008 v 22:38

    jo jo, after opět stála za to :-D

  • anonymní uživatel Frenk*noxík* (Dirtbiker901 (a) seznam.cz) 29.7.2008 v 22:42

    why?

  • anonymní uživatel MaRthA 30.7.2008 v 13:04

    super akce... :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí