Adidas Slopestyle 2008 - report

Autor: Návy, vydáno: 8.8.2008

Rakouské vesničky Saalbach a Hinterglemm hostili po čtyři dny jednu z největších slopestylových akcí na světě – adidas Slopestyle 2008. Po loňských problémech s počasím se organizátoři letos pojistili a závodní park měli dokončený téměř měsíc před samotnou akcí. Ta začala již ve čtvrtek 31.7. závodem Ticket2Style, který funguje jako kvalifikace do velkého slopestyle contestu. Do toho postupuje nejlepších 10 bikerů z celkového počtu téměř 100 kousků. Do Ticket2Style byla přihlášená i početná česká partička ve složení Leader, Loleq, Kuba Vencl, Láďa Klauz a Martin Voříšek aka Khenzel.

Díky dešti a nevlídnému počasí byl trénink na Tiket2Style dost poznamenaný a většina riderů si celou trať sjela v kuse až ve své první ostré jízdě. I přes to však do finálové kvalifikace, která byla v případě dobrého počasí naplánovaná na sobotu, postupuje z druhého místa Loleq, z pátého Kuba Vencl a ze šestého pak ještě Leader. Tahle trojka se tak přidala ke Gaspimu a Damjanovi, kteří do sobotní finálové kvalifikace nastupovali z pozice pozvaných PRO riderů.

Celé peklo mělo podle původních plánů vypuknout v sobotu. Ranní déšť se sice snažil tyto plány překazit, ale nakonec se díky plachtám, kterými početná parta pomocníků celé dopoledne zakrývala a odkrývala téměř celou trať, podařilo park uchránit a závod se s časovým posunem nakonec přeci jen mohl odjet.

Zde bych se trochu pozastavil nad tratí, kterou měli letos na starosti členové teamu adiridas – Joscha Forstreuter, Niels Peter Jensen a Niki Leitner. Bez debat stoprocentní technická dokonalost dávala celému dílu jedinečnou tvář. Ovšem směr, kterým se tenhle závod ubírá, se vzdaluje podstatě disciplíny, ze které sám vzešel. Jednoduše řečeno, ONE BIG PARK závodu adidas Slopestyle 2008 už není o freeridu. Zvolit si vlastní lajnu a nějak se odlišit od ostatních bylo takřka nemožné. Lišit se šlo pouze extrémními triky, kterých na druhou stranu padalo požehnaně. Toliko tedy k trati, která i přes tuto malou výtku vzbuzovala megalomanské pocity a snad všem návštěvníkům tlačila brady směrem k nohám.

Jak již bylo řečeno, hlavním závodním dnem byla sobota. Na řadě byla nejdřív dvoukolová kvalifikace, do které nastupovalo 36 pozvaných PRO a 10 postupujících riderů z Ticket2Style. Postup do superfinále a možnost uloupnout kousek z tučného prize money 30.000USD byl jistě dobrým lákadlem pro všechny zůčastněné bikery. Kvalifikace se sice díky velkému množství závodníků trochu vlekla, ale díky zajímavé startovní listině se bylo pořád na co koukat. Třeba takový Lance McDermott předvedl svůj signature frontflip, který sklidil obrovské ohlasy u celkem málo početného publika. V obou jízdách padala spousta 360, tailwhipů a backflipů na dirtech i z dropů, ovšem bylo vidět, že to nejlepší teprve přijde.

Z finálové kvalifikace postupovalo 15 nejlepších bikerů. Mezi ty se nakonec probojovala i trojice Loleq, Leader a Kuba Vencl, kteří si cestu do finále prošlápli pěkně od začátku a jako tři neznámí Češi se chvílemi stávali středem pozornosti. Do finále překvapivě nepostoupili Ben Boyko, kterému se v Saalbachu moc nedařilo, stavitel tratě Niels Peter Jensen ani náš Damjan Siriški, kterému kvalifikace taky moc nevyšla.

Superfinále se jelo, stejně jako kvalifikace, na dvě kola, ve kterých už se začalo hrotit. Lance McDermott otočil backflip z menšího a Timo Pritzel hned z většího desetimetrového gapu. Na první pokus jim tyhle triky sice nevyšli úplně stoprocentně, ale ve druhé jízdě už bylo vše v pořádku. Lance navíc ve své druhé finálové jízdě předvedl na svém celopéru combo backflip na prvním a frontflip na druhým dirtu, což dostalo všechny diváky do varu a vypískali i hodnocení rozhodčích. Celé finále se trikovalo snad na všech překážkách. Hned na první překážce nebyla nouze o backflipy, tailwhipy ani 360, přičemž z tohoto velblouda pár riderů odjíždělo i s 360 ven. Dalším velice zajímavým místem byly již zmiňované gapy. Na menším si například Sam Pilgrim švihnul tailwhip a několik dalšíh riderů na této překážce vyslalo i 360.

Další hodně trikově zajímavou překážkou byl step-up/step-down, ze kterého se 360, tailwhipy a cancany posílali jako o život. Po wallridech následovali ještě dva obří dirty, na kterých se motalo samozřejmě všechno.

Na „hot seat“ mezi „hot babes“ si dlouhou dobu pohodlně seděl Sam Pilgrim, kterého v posledním momentě vystrnadil Matrin Soederstroem. Sam se ovšem nenechal zahanbit a úplně poslední jízdou celého závodu to zabil nejvíc a právem vyhrál. Jeho jízda, ve které dal one-footed x-up backflip na roll-in jumpu, ze kterého dal ještě 360 ven, barspin na tree-gap, již zmiňovaný tailwhip na Nacho gapu, 360 ze step-up/step-down boxu, backflip na prvním a double tailwhip na druhým dirtu prostě neměla chybu a Sam právem celý contest vyhrál a odvezl si 10.000USD.

Z našich se nejlíp umístil Kuba Vencl, který skončil na šestém místě s 1.000USD v kapse, což je až neuvěřitelný úspěch. Leader a Loleq nakonec skončili na 11 a 12 místě. Ovšem i toto umístění je v tak nabité konkurenci velice slušný výsledek.

Výsledky adidas Slopestyle 2008:

1 Sam Pilgrim (GBR) – 23.00
2 Martin Söderström (SWE) – 22.30
3 Pierre Edouard Ferry (FRA) – 21.80
4 Lance McDermott (GBR) – 19.90
5 Christopher Hatton (FRA) – 19.10
6 Kuba Vencl (CZE) – 18.90
7 Amir Kabbani (GER) – 18.20
8 Niki Leitner (AUT) – 18.10
9 Marius Hoppensack (GER) – 17.70
10 Philip Sundbaum (USA) – 16.80
11 Tomáš Zejda (CZE) – 15.90
12 Jan Toth (CZE) – 11.00
Grant Fielder (GBR)
Timo Pritzel (GER)
Andi Wittmann (GER)

Na závěr ještě dodám, že celá akce měla díky velice profesionální produkci hodně vysokou úroveň. Ovšem i přes tuto profesionalitu dle mého názoru závod navštívilo velice málo lidí. Je taky škoda, že zahraniční produkce jsou jen velice málo pružné a pokud jejich plány překazí byť i sebemenší detail, jen těžko jej řeší. Důvodem k zamyšlení je určitě i směr, kterým se tato scéna ubírá. Budeme příští rok na Kozzách budovat trať s milimetrovou přesností, nebo rovnou celý kopec vyasfaltujeme a postavíme na něm skatepark? Já doufám že ne…

Na místě jsme s El Kloko natočili i několik rozhovorů se zahraničními celebritami, takže se můžete těšit ještě na video…

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Lucasow (info (a) illegal.cz) 8.8.2008 v 10:43

    Skoda pro Kubu Vencla, ze dolar neni 20CZK jako pred rokem:)

  • anonymní uživatel cRopP^kubiszon 8.8.2008 v 11:43

    :applause:

  • anonymní uživatel markétka (406-635-085) 8.8.2008 v 12:05

    gratulace všem třem... škoda leadera, že ve druhý finálový jízdě přetrh ten řetěz, vypadalo to hodně hezky rozjetý... // a jinak.. závod nás moc nebavil, po první kvaldě sme jeli domů, nemělo to takovou štávu, jak to vypadalo z minulejch ročníků... bohužel...

  • anonymní uživatel simon 8.8.2008 v 12:32

    nikdo tam nebyl zadny star typu bereclaw nebo mccaul

  • anonymní uživatel riči (ricirider (a) seznam.cz) 8.8.2008 v 13:35

    Obrovská gratulace.

  • anonymní uživatel krisak 1F (kriske (a) email.cz) 8.8.2008 v 14:44

    Gratulace velká.
    Další galerka na
    slopestyle.oneframe.cz/...

  • anonymní uživatel dejna 8.8.2008 v 20:15

    skoda ze to bylo ve stejny datum jako colorado crankworx a nebyli zde zadny zamorsky star az na boyka a taky trat byla takova o nicem nedalo se kombinovat takze nuda prekazky hezky celkova trat nuda chce to vratit zpet ty freeride akce kam s pevnakem nemas sanci

  • anonymní uživatel Kuba V. 10.8.2008 v 22:54

    Do skateparku to mělo hodně daleko a o milimetrový přesnosti určitě nemohla bejt řeč. Na videu a fotkach tohle docela zkresluje.

  • anonymní uživatel bass 16.8.2008 v 9:27

    nebo 40 jako pred 8 lety :)

  • anonymní uživatel holub 16.8.2008 v 10:05

    hmm ja na to koukal na freecaster.tv a fakt ty komentáře na leadera jak si šel sednou k adidas babes :D a vubec speaking se mi libil ale trat podle mě hrozna,tim ale nechci řic že by lidi od nas nedavali nahodou se snažli musim gratulovat a fakt respekt !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí