MojeKolo

5 Gondel Tour - freeriderův sen

Autor: Oskar, vydáno: 15.8.2008

Leogang a Saalbach nejsou jenom profláknutý bikepark a dějiště Adidas Slopestylu.
Pokud se pořádně podíváte na weby obou zmiňovaných středisek, nemůžete si nevšimnout, že mimo dh a fr tratí se zde nabízí i „freeride touren“. Nejslavnější z nich je právě 5 Gondel Tour.

Tato trasa, jak napovídá název, propojuje pomocí pěti lanovek Leogang, Saaalbach a Hinterglemm. Měří celkem 57 km a celkové převýšení je úctyhodných 4900m. Nemusíte se ale bát, většinu nastoupaných metrů si odsedíte v lanovkách.

5 Gondel Tour je trasa, kterou vytyčili kluci z Bike‚n‘Soul shopu. Je možné ji zahájit buďto v Saalbachu (lanovka Kohlmais Bergbahn), nebo v Leogangu (bikepark-lanovka Asitz Bergbahn).

Pokud začínáte v Saalbachu, nejdříve si zajedete do Leogangu a zpět a potom už nemusíte nikam spěchat a máte zbytek dne na obkroužení Saalbachu a Hinterglemmu, aniž byste se museli stresovat, že nestihnete poslední lanovku do Leogangu.

Pokud začínáte jako my v Leogangu, musíte si dát pozor na to, abyste stihli poslední výjezd lanovky Kohlmais Bergbahn (v 16:30), která Vás vyveze zpět na hřeben vedoucí krásným singlem k vrcholové stanici nad bikeparkem Leogang.

Protože jsme celou akci zvolili jako víkendový výlet (sobota 5 Gondel Tour, neděle dh ježdění v Leogangu), začínáme právě tam. Je dobré vyrazit včas, 5 Gondel Tour zabere celý den. Ranní déšť způsobený konáním Adidas Slopestylu v Saalbachu nás trochu zdržel, a tak vyrážíme později. Známou lanovkou Asitz vyjedeme až do horní stanice. Tady ve výšce 1752 m si můžete buďto vystoupat na Grosser Asitz (1870m) po šotolině, nebo radši odbočit vpravo po single trailu vedoucím k Schőnleitenhűtte (1804m). Po celou dobu je opravdu potřeba sledovat značení, bílá kruhová samolepka s číslem 5 o velikosti asi 7cm v průměru umístěná na rozcestnících pro pěší turisty je tím jediným značením. Je to možná i tím, že místní bikeshopy nabízí za 15 euro na osobu "guided tours”. Single k Schőnleitenhűtte je velice příjemný začátek, prostě pravé horské ježdění. Bohužel je mlha jako v parní lázni, výhledy se nekonají. Tak hlavně aby nebylo hůř. Eroze a fakt, že se o údržbu trailu nikdo nestará, bohužel znamená, že se občas musí sesednout. Od Schőnleitenhűtte potom pokračujeme mírným klesáním po šotolině směr Panoramaalm a dále až ke Spielberghaus. Diky tomu, že se mlha roztrhala a drží se už jen vrcholků hor, od Panoramaalmu je vidět v údolí Saalbach. Zahlídli jsme i trať Adidas Slopestyle.

5 Gondel ale pokračuje dál ke Spielberghausu, tady to stojí za to. Těsně pod chatou Spielberghaus je kratší lávkový Hőllentrail. Je po dešti a lávky jsou pořádně oslizlé, přesto se některé dají. Zapomenutá lopata svědčí o probíhající stavební činnosti.

Po asfaltu potom dojíždíme až do Saalbachu, přímo naproti je Schattberg X Press lanovka a pod ní trať Adidas Slopestyle. Trať pod lanovkou láká (X trail), samozřejmě ne ta slopestylová, ale říkáme si, že pokud by zbyl čas, budeme se tudy vracet. Čas nezbyde, leda bychom bydleli v Saalbachu a celou trasu jeli naopak. Počasí se naštěstí umoudřilo.

Po výjezdu na Schattberg nastává to nejhezčí, teda, pokud z paměti vymažu to strašlivý stoupání na Schattberg West Gipfel (2096 m). Je to po šotolině a stojí to za to, zvláště pokud jako já máte na kole 30tku představec. Odměna je ale tady. Nádhera v podobě skoro 10 km klesání. Celou dobu překrásný single. Tady taky pravděpodobně potkáte nějaké lidi, minimálně na zahrádce u chaty Hackelbergalm. Za další chatou, Bergstadl se trail mění v regulerní déháčko, znovu bych řekl, že hlavně kvůli absenci jakékoli údržby. Vystajlovaní lokálové v bílých oblečkách mě přesvědčují, že jsem to se 6inch kolem neseběhl zas tak nejhůř…

Po asfaltu pak následuje dojezd do Hinterglemmu k lanovce Zwőlferkogelbahn. Pozor, tady je prostřední stanice skutečně přestupní, takže je potřeba přesednout do druhé kabiny. Tady zase trochu zmatené značení, je potřeba obkroužit Ellmau-Hochalm přes chatu Ellmaualm se potom dostanete zpět do Hinterglemmu. V Hinterglemmu doprava směrem Saalbach a podle vlajek a směrovek k lanovce Reiterkogelbahn. To je lanovka v Adidas Freeride parku. Není dlouhá a nabízí několik možností svezení. Mimo jiné i slavný Evil Eye Trail. My volíme Blueline, což je přátelský freeride trail sem tam easy lávka, dá se jet rychle. Odtud po asfaltce zpět do Saalbachu dojíždíme k Schattberg X Pressu, kde asi právě vrcholí Adidas Slopestyle. Chvíli se díváme jen tak od silnice, na to abychom hledali hezký výhled, není čas, za 20 minut odjíždí poslední lanovka Kohlmais Bergbahn. Ještě z lanovky máme poslední pohled na slopestyle.
Od Kohlmaisu potom jedeme přes Mardeckopf (1817 m) na druhé straně hřebenu a o něco výše než ráno. U Schőnletenhűtte se potom napojíme na známý trail z dopoledne. Ten ústí nad horní stanicí Asitz. Tady je možné pokračovat po Hang Man single trail. Protože jsem byl v Leogangu naposledy v roce 2006, je pro mě Hang Man novinkou, ale velkým zklamáním. Asi tu proběhly nějaké dh závody, protože trať má asi tisíc různých stop a je dost vyježděná. Rozhodně vzdálená pojmu single trail. Něco si taky bere únava. Kolem půl sedmé jsme konečně dole na parkovišti u lanovky Asitz Bergbahn v Leogangu.

Akci jsem absolvoval na Mongoose Teocali, trailbiku 150 mm vpředu, vzadu. Velkou službu odvedla teleskopická sedlovka Kind Shock Cobra. Dá se objet i na lehčím enduru, ideální se jeví lehký freeride typu Mongoose Khyber, GT Sanction.

Pro koho je 5 Gondel Tour, řekl bych, že pro každého. Ortodoxní DH jezdiči by mohli být zklamaní, pokud by doufali v 57km downhillu. 5 Gondel Tour nabízí krásné celodenní svezení a rozhodně je vítanou alternativou, pokud jste v Leogangu nebo Saalbachu na více dní.

Vzdálenost Brno – Leogang změřil tachometr na 493km. Lístek na lanovku pro 5 Gondel Tour stojí 25 euro, klasický denní do Leogangu potom 29 euro. Na parkovišti v Leogangu se dá velmi luxusně kempovat, za poplatek 5 Euro plus 1,10 na osobu je k dispozici sprcha (od 8:00–17:30). Záchody a teplá voda nonstop.

Níže je k dispozici přehledná mapa, dá se samozřejmě snadno stáhnout po zaregistrování na stránkách www.bike-circus.at. Použitelná je i mapka na zadní straně leafletu Leogang bikeparku.

Galerie:

Diskuze

  • anonymní uživatel wladeq 15.8.2008 v 6:52

    az dokoncim onanii neco napisu :)

  • anonymní uživatel wejzin (wejzin.freerider (a) seznam.cz) 15.8.2008 v 10:06

    LUXUS!!!!!!

  • anonymní uživatel ICE (Kokotí král 62.177.71.242 (a) myIP.cz) 15.8.2008 v 10:28

    nasrat na Geiss, priste jedu dál

  • anonymní uživatel Evo 15.8.2008 v 10:59

    kua vyzera to krasne, mozno naozaj zvazim ci si nenechat radsej toho freeridaka ako kupovat DHcko :-)

  • anonymní uživatel tosho (harpunahuhaha (a) ubapadu.sk) 15.8.2008 v 11:48

    KDE TO JE?

  • anonymní uživatel peto{dude} 15.8.2008 v 12:50

    kto ide so mnou?

  • anonymní uživatel EVo 15.8.2008 v 13:10

    Tosho ty si debil? Sak to je pisane v kazdej druhej vete kde to je. Saalbach - Rakusko.

  • anonymní uživatel praotec bystřického downhillu 15.8.2008 v 14:31

    dík za článek

  • anonymní uživatel Wandal-Tommy (tomasfu (a) seznam.cz) 15.8.2008 v 20:23

    Kde to je ...to je paráda

  • anonymní uživatel lukash (lsmida (a) gmail.com) 15.8.2008 v 22:38

    kurwa to ste nemohli říct dřív než sem se od tama vrátil:).. ale leogang super až na ty cikány na parkovišti;-)

  • anonymní uživatel Čerm! (shotgun (a) seznam.cz) 16.8.2008 v 9:34

    Celou dobu na to nadáváš. Popisuješ svý kolo, že se to na něm dá, ale slečna podle fotky jela na něčem slabšim a dala to taky..

  • anonymní uživatel DD (PBlivestyleMX (a) kozy.com) 16.8.2008 v 9:41

    tyjo, osky spisovatel...de ti to skoro jako liti piv :-) kde to je?

  • anonymní uživatel Scurf (scurf (a) centrum.cz) 25.8.2008 v 10:39

    For peto: ... jel bych, taky nemam s kym:) pisni na iCQ - 209-735-292

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí