MojeKolo

X-BOX 360 SLOPESTYLE 2008

Autor: Návy, Lud@s, vydáno: 23.9.2008

Po loňské premiéře se stalo město Písek opět dějištěm jediného českého slopestyle závodu ve městě – X-BOX 360 slopestyle 2008. Oproti minulému roku ovšem tato akce doznala mnoho změn k lepšímu. Mezi jedny z těch nejzásadnějších rozhodně patří:

1) Na české poměry velice tučné prize money 6.000EUR, které se nakonec rozdělilo mezi tři nejlepší bikery.

2) Vidina velké výhry přilákala také mnoho zajímavých zahraničních bikerů v čele s mladým talentem z USA Tylerem McCaulem. Toho doplnil Marius Hoppensack (loni druhý) s několika kamarády z Německa, Christopher Hatton z Francie, polská dvojka Fuji a Bartek Obukovicz a Slovensko reprezentoval Igor Putera aka Sysel. Hvězdnou startovku potom doplnila česká špička – Leader, Kuba Vencl, Loleq, Netro, Žena, Kuba Kalina, Láďa Klauz, MT a nechyběl ani stavitel tratě MRSN.

3) Třetí nejzásadnější změnou oproti loňskému ročníku byla letos opravdu povedená trať, jejímž autorem byl, stejně jako loni, Michal Maroši a Park Pilot Ramps. Trať letos začínala na velkém náměstí obrovským rozjezdem, následoval první dirt přes jeden ze dvou OT 64 se dvěma nájezdy, step-up to step-down bedna, velká spina s kozou, první hliněný dirt, northshore lávka přes druhý OT 64, druhý hliněný dirt, radius s vysokým wallridem, malá spina, dva dropy do břehu řeky Otavy, na které trať končila dřevěným dirtem a rádiusem postaveným na speciálním pontonu. Celkově měla trať charakter spíš dirtový a různých variant na projetí taky moc nenabízela, ale i tak bych její návrh a kvalitu provedení hodnotil velice kladně.

Samotná akce začala již v pátek tréninkem na hotových částech tratě a společnou večeří pro všechny ridery a organizátory ve středověké krčmě. Tam proběhla nefalšovaná středověká žranice, na jejíž průběh zejména kluci ze zahraničí koukali s otevřenými ústy.

Sobotní ráno bylo chladné a klidné, což dávalo tušit neuvěřitelné peklo, které se mělo strhnout v odpoledních hodinách. Během ranních tréninků se stačil zranit jeden z německých riderů Martin Kieswetter (který si zabodnul brzdovou páčku do stehna a musel odjet do nemocnice na šití) a dřevorubec Netro, který nešťastnou náhodou skočil na Lolqa z dropu, narazil si žebra a zdemoloval svoje kolo.

Chvilku po poledni se všichni přeživší bikeři postavili na start dvoukolové kvalifikace. Ta se zatím nesla v klidnějším duchu, většina riderů jela své jízdy na jistotu a nikomu se zatím nechtělo nic hrotit. Čtyřčlenná porota v čele s Vikem Plasem z kvalifikace vybrala 16 nejlepších jezdců v čele s Mariusem Hoppensackem, kterého následoval Leader a Bartek Obukovicz.

Atmosféra finále byla oproti kvalifikaci o poznání někde jinde. Diváci zaplnili prostor kolem celé tratě a svým povzbuzováním vytvořili z historického centra města Písku slušný fandící kotel. Zejména první dva rideři z kvalifikace – Hoppe a Leader – se ve finále nechali pořádně vyhecovat. Leader má letos našlápnuto opravdu hodně a jeho motivace předčí i zdravý rozum. Samozřejmostí u něj jsou tailwhipy, 360, 360 barspin a další motanice všude kde je to jen trochu možné. Jediný, kdo mu mohl v Písku konkurovat byl Marius, který dával velice podobná komba. Na tailwhip z dropu přes OT 64 a double tailwhip na prvním dirtu to ovšem o jediný bod nestačilo. Ani Žena Kamidra se nenechala zahanbit a jezdila hodně kvalitní jízdy, ve kterých nechyběli supermani ani backflipy. Velice slušně jel taky Loleq, který protahoval svoje pověstné superman-seatgrab indan airy na prvním dirtu s kombem 360 na step-up a 360 oposite ze step-downu, následovaný tailwhipem na prvním hliněném dirtu a třeba 360 nosedive na pontonu.

Za zmínku stojí určitě i Kuba Kalina. Ten se do finále dostal až na divokou kartu, ale svým superflipem se dokázal vrátit do boje a o hodně příček si oproti kvalifikaci polepšil.

Stejně jako minulý rok Pól Bulva, tak si i Kuba Vencl letos dal příjemnou podzimní koupel v řece Otavě, když zavadil předním kolem o konstrukci dropu při 360. V řece nakonec skončil nejen Kuba, ale i kolo Mlaďáka a Igora Putery, který se svým strojem málem poslal do vody i zrzatou fotografku.

Po opravdu vyhroceném finále následovalo vyhlášení, předání tučných šeků, děkovačka, focení s hosteskami a afterparty. Jak asi mohla vypadat afterparty po takovém adrenalinovém zážitku si asi dokážete představit. Kulturák, ve kterém bylo větší než malé množství více či méně podnapilých jedinců, zažil další vlnu středověku. Příběhů se ten večer odehrálo mnoho… ovšem to už je jiná rozprávka…

Shrnuto a podtrženo, X-BOX Slopestyle 2008 se stal dalším mezníkem české bikové scény. Rekordní prize money, velice kvalitní startovka, skvělá trať, extrémní triky a výborná atmosféra připravili dobrou ornou půdu pro další podobné akce u nás. Uvidíme, čeho se dočkáme příští rok…

Výsledky X-BOX 360 Slopestyle 2008:
1. Tomáš Zejda – CZE, 177 bodů
2. Marius Hoppensack – GER, 176
3. Filip Kamidra – CZE, 166
4. Jan Toth – CZE, 155
5. Bartek Obukowicz – POL, 149
6. Henrik Tafel – GER, 147
7. Maciek Rinzyewicz – POL, 146
8. Ondřej Mladý – CZE, 145
9. Ladislav Klauz – CZE, 144
10. Chris Hatton – FRA, 136

Luxusní galerku od Lud@sa očekávejte v nejbližší době…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel cow 23.9.2008 v 21:11

    ten kluk ma štyl

  • anonymní uživatel holub 23.9.2008 v 21:54

    škoda že ma euro malej kurz :D ne ja vim že de hlavně o tu srandu a vpřipadě profika o sponzory

  • anonymní uživatel spankyna 24.9.2008 v 10:28

    a hlavně má leader krásný oči<3

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí