7 chilli days: Gaspi (den 2)

Autor: Štěpánisko, Adam Maršál, vydáno: 2.12.2008

Včera jsme nakousli první část exkluzivního rozhovoru s Gaspim a dnes tady máme jeho pokračování. Hodilo by se říct, že se Gaspi včera vrátil z nemocnice, kde prodělal plastickou operaci křížových vazů. Zároveň při této příležitosti doktoři Richardovi vyndali šrouby z kotníku. Tenhle kluk se prostě občas musí hodit do opravny.

Zahoj se dobře, kámo!!!

A teď už slibovaná druhá část rozhovoru:

Byl jsi u nás jeden z prvních, kdo zkoušel na celeoodpruženým kole backflip. Co tě k tomu přimělo?
Byl jsem vždycky fanda freestyle motocrossu. Můj idol byl Mike Metzger, kterej jako první beko otočil. Mě se to líbilo a chtěl jsem to taky zkusit. Přes zimu mě na to Kamil Feifer připravil u něj v Monkey kempu. Pak už jsem to zkoušel rovnou na hlíně. První pokus nedopadl dobře – skončil jsem na zádech. Ono totiž otočit přes makovici 20ti kilový celoodpružený kolo není sranda. Na další pokus už to ale vyšlo a trik jsem postupně celkem vypiloval.

Kdy jsi naposled beko otočil?
Naposledy to bylo na show Libora Podmola ve Vlašimi, kde jsem backflip přetočil. Dopadl jsem až 2 metry za dopad a vymknul si kotník, kterej mi doktoři museli sešroubovat a od tý doby se to se mnou táhne.

A co barrel roll a jiný vyosený salta, zkoušel jsi i to?
Jasně, ale přijít na to, jak má jít hlava a jak tělo nebylo zrovna jednoduchý. Při jednom z pokusů jsem si docela nešťastně odšlápl ve foampitu a přetrhal si křížové vazy v koleni. Včera jsem se vrátil z nemocnice, kde mi dělali jejich plastiku a vyndavali ty železa z kotníku. Teď snad budu připravenej na příští sezónu.




Dost toho co bylo. Jaké máš plány na příští rok? Zaslechl jsem něco o nějakém rekordu, o co přesně půjde?
Na příští rok připravujeme takovej bláznivej rekord, chtěl bych se nechat na letišti roztáhnout motorkou na 200 km/h.

Hmmm, to už je celkem fofr… To asi bude vyžadovat nějakou spešl výbavu.
Přesně tak. Samozřejmostí bude karbonová moto helma a kombinéza. Dál mi Rubena (jeden z mých sponzorů) připravila a otestovala pláště, které by se na ráfcích měly udržet i při tak velké odstředivé síle. Příští rok provedeme ještě nějaké testy při nižších rychlostech, protože je nutné otestovat i chování ostatních komponentů.




Na příští rok chystáš i freeridové kempy, řekni nám víc.
Ve spolupráci se Simple Youth Agency připravuju několik bikových kempů pod názvem Simple Ride Gaspi Freeride Project. Kempy budou určeny především úplným začátečníkům, kteří nemají prostředky a chtějí zažít aktivní víkend. Dostanou od nás kolo, chrániče, oblečení a mi se jim budeme věnovat celý víkend s tím, aby se s terénem neprali, ale aby si s ním hráli. Kempy budou určeny nejen klukům, ale i dětem a holkám. Účast pokročilých riderů s vlastním vybavením tímto ale samozřejmě není vyloučena.

Je nějaké místo na světě, které bys rád navštívil a ještě se ti to stále nepodařilo?
Těch míst je dost. Hodně mě táhne Nový Zéland. Je to krásná země se zajímavou kulturou. Plánovali jsme i trip do Izraele, kterej se uskuteční snad příští rok, kde by jsme chtěli i něco natočit a nafotit.




Jak trávíš zimu?
Sem tam se věnuju snowboadingu, jezdím i na SMX. Občas zajdu do posilky zvednout nějaký ty železa, zacvičím si na gymballu, ale už neprobíhá taková zimní příprava jako když jsem jezdil sjezd. Tehdy jsem měl silničku na válcích a každý den si dal hodinu. Teď se spíš snažím dát si do kupy to zdraví.

Čemu se věnuješ ve volném čase?
Poslední dobou dělám různé designy. Naposled jsem dělal Kamilu Fieferovi design na kola Monkey Bikes. Samozřejmě si dělám designy i na svoje kola. Rozhodl jsem se, že růžový už bylo dost, takže na příští rok připravuju komplet změnu barev. Pojedu zlatou a černou, s nápisy AFG (Agenzia Funebre Gasperotti), což byl pohřební ústav mého dědy. Nedávno jsem si pořídil kameru, takže si ve volným čase sestříhám nějaký krátký video, ale sežere to dost času a nervů. Hlavně když už to mám skoro hotový a spadne mi to. Docela mě mrzí, že mi zahálej tetovací pistole, ale na to poslední dobou čas nezbývá. Jinak dost času trávím na cestách, takže všechno co se točí okolo domova a volného času je moje travel taška na kolečkách.




A co kultura? Kino, divadlo, koncerty a podobně…
Tak určitě si rád zajdu na dobrej koncert. Kino a divadlo mě moc nebere. Největší radost mám ale z toho, když můžu s dobrejma kámošema zajít na pivo a v klidu pokecat.

Na jaře ti bude dvaatřicet, neplánuješ potomka?
Tak já se furt cejtim na 20. Mám taky o deset let mladší holku, takže zakládat rodinu zatím neplánujeme. Někdy později asi jo, protože je samozřejmý, že člověk nechce zestárnout sám.

A jak dlouho by ses rád věnoval kolu na takové úrovni jako do teď?
Noo… Počítám, že tak ještě 3 – 4 roky to budu držet ve votáčkách.




Tak a máme tu konec, máš tedy poslední slovo.
Tak já jsem rád, že jsem to do těch téměř 32 přežil a doufám, že to ještě ty 3 – 4 roky vydržím. Poděkovat bych chtěl rodičům za to, že mě podrželi hlavně v začátcích. Děkovačka patří i Hanouskovic rodině a všem okolo co mi dávaj energii, bez nich bych to už asi dávno zabalil a seděl s klukama někde v hospodě. Díky patří samozřejmě i mým sponzorům, jmenovitě Specialized, Funn, Skateshop.cz, Fox Toxoholic, Dakine, DC, brýle Adidas, Rubena a Slim Grafix. Všem patří velkej dík za to, že se mnou držej a za ty peníze co mi dávaj. Konečně si můžu postavit bazén před barákem :-)

Nakonec bych všem nadějnem riderům, kteří se chtějí kolem živit, chtěl vzkázat, ať jdou do freeridu. Tam jsou totiž největší peníze! Sice mi to už nenese 4,5 milionu korun jako tehdy a letos to byly už jen miliony dva, ale i tak je to furt dobrý :-)




Tolik tedy exkluzivní rozhovor s tímhle nezničitelným freeriderem. Zítra přijdou na řadu hned dvě videa z Gaspiho dílny – exhibice JATAKY riders a video z tripu do Kanady. Ve čtvrtek zde najdete další dvě videa – USA trip a video z Bouřňáku. Na pátek, sobotu a neděli pro vás připravujeme výběr nejlepších fotek s Gaspiho komentářem.


Fotil: Adam Maršál
Ptal se: Štěpánisko



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pepe 2.12.2008 v 9:03

    je to týpek... já když s sebou lísknu o zem, tak fňukám, jak malý usmrkanec, co má bebi... fandím mu a ať vydrží víc jak čtyři roky...

  • anonymní uživatel Ric1 (496469323 RiciBikes (a) seznam.cz) 2.12.2008 v 9:14

    je to hvezda,bude tu este dyl nec si mysli

  • anonymní uživatel Peca 2.12.2008 v 9:17

    gaspi rulez! hlavne ta jeho posledni veta:)))

  • anonymní uživatel Flash 2.12.2008 v 13:29

    myslím,že nemusím nic psát...Gaspi 4ever

  • anonymní uživatel semi_rds street team 2.12.2008 v 13:32

    jen technicka: "In 2000, Carey Hart attempted the first ever backflip on a full size motocross bike" Metzz je strelec a godfather fmx, ale prvni asi nebyl:) teda byl ten kdo prvni vyslal dve beka za sebou a svyho casu vlastnil nejdelsi beko. ale tak to jsou jen drobnosti:)

  • anonymní uživatel teepek 2.12.2008 v 13:54

    dalsia technicka: myslim, ze je to myslene tak, ze ako prvy to Metzger predviedol na ofiko sutazi... boli to Xgames

  • anonymní uživatel KureBiker 2.12.2008 v 14:27

    Gaspi přeju ti brzke uzdraveni ja jsem 3a pul měsice po te same operaci a ještě pul roku nesmim jezdit.Maš vyhodu v tom, že jsi hvězda!

  • anonymní uživatel buchna (užjennálev(zavináče).nejsou) 2.12.2008 v 14:34

    king kong v zeleném =)

  • anonymní uživatel peepa 2.12.2008 v 15:01

    přesně tak metzger to dal první na závodech, jinak o to uplný prvenství se vedou celkem velký dohady

  • anonymní uživatel semi_rds street team 2.12.2008 v 15:33

    no prvni byl prave hart na gravity games

  • anonymní uživatel semi_rds street team 2.12.2008 v 15:33

    ale to je celkem jedno:) ale zdravim fmx fanousky:D

  • anonymní uživatel el kloko 2.12.2008 v 16:12

    On má i tu ortézu růžovou:-D

  • anonymní uživatel __.KaRlosS.__ (__lluxXxusní_Pozer__) 2.12.2008 v 17:22

    Přísto rok ruzova uz ne :D frajer :D

  • anonymní uživatel tady Mrázek 2.12.2008 v 18:29

    ještě jedna technická: tohle není Gaspi, ale Márošák přece!

  • anonymní uživatel Kubik [Drink Milk][IP:193.165.208.98] ([Transition bike,yamat-sport,bb ,evo-bike.eu]) 2.12.2008 v 18:55

    chtel bych si na chvili snim ten zivot vymenit ale kazdopadne sesvojim zdravim protoze to jeho neni moc fajn :) hehe je to fajn typek :)

  • anonymní uživatel Kubas 2.12.2008 v 21:12

    je to rebel :pila:

  • anonymní uživatel marek (markoos (a) email.cz) 2.12.2008 v 23:08

    plastika vazu, kolikata uz??

  • anonymní uživatel Yan (hombrez (a) seznam.cz) 3.12.2008 v 19:09

    Hej ta fotka toho taaabelu u toho wallu to je nekde ve whistleru ne? :)

  • anonymní uživatel michal 5.1.2009 v 20:25

    ssswww

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí