MČR v DH Pec pod Sněžkou

Autor: Keli, vydáno: 13.7.2009

Trať v Peci zažila svoji závodní premiéru při snad nejlépe utajeném mistrovství republiky, které se doposavad jelo. Zjistit něco o samotném závodě dříve než o závodním víkendu byl nadlidský úkol.

Dráha v Peci je velmi dobrá, virtulní prohlídku jste si mohli udělat ve videu. Na kterém je dráha vidět za sucha, o uplynulém víkendu ji v tomto stavu nikdo neviděl, díky deštivému počasí se z horní třetiny trati staly bahenní lázně, zbytek trati postupně vysychal. Příjezd do lázní začal zhruba po sto metrech od startu, zde bylo neuvěřitelně hluboké bláto, místy až po náboje, bláto v kombinaci s nepříliš prudkým kopcem mělo za výsledek, že tento úsek opravdu velmi důkladně prověřily fyzickou připravenost jednotlivých účastníků. V dalším, velmi pěkném a technickém úseku trati vylezlo velké množství kořenů a mnoho z jezdců zde mělo velké problémy ukočírovat svůj stroj. Po projetí tohoto úseku následoval asi jediný úsek, mírně nakloněný traverz přes sjezdovku, kde si človek na trati mohl aspoň trochu odpočinout a po krátkém průjezdu lesem přijíždíme k nejhezčímu úseku dráhy vedoucím přímo pod lanovkou. Několik dropíků a hlavně dvojitá velmi prudká šikmina byla neustále v obležení diváků a ti dokázali, škodlibě, ocenit především pády, kterých zde bylo nepočítaně. Po průjezdu cca sto metrového blátivého úseku se dostáváme ke skoku, kde se dalo lítat až 25 metrů, ano čtete správně. Skočené vzdálenosti byly označeny značkami tak jak to známe z rally či skoků na lyžích. A v tomto místě jsme již na dohled cíli, ještě zbývá poskákat pár paleťáčků na spodní části sjezdovky Bramberk a jsme na konci.
Jak již bylo napsáno, trať je opravdu pěkná, technická i rychlá, ale bohužel díky tomu, že nebyla pořádně vyježděná mohly vzniknout bahenní lázně v horní části.



Tyto závody byly poměrně specifické, všechny kategorie mimo Expert jeli o mistrovský titul, hobíci jeli jen normální pohárový závod, protože mistr republiky se v kategorii hobby nevyhlašuje. Zajímavostí je, že v tomto závodě nebyl povinný trenink, jen semi a finále. V finále dokázal Luděk Šubrt (Bikestuff.cz) stlačit svůj čas pod 3:18 a více jak osmisekundovým náskokem vyhrál před Richardem Jozou (Koloshop Team) a třetím Honzou Králíčkem (Haro Katmar).

A jdeme na kategorie kde se jelo o mistra. První na řadu přišly ženy, zde nejrychleji zajela Polka Anna Sojka, která ovšem titul získat nemohla, přestože Helena Kurandová (TJ Rumburk) dojela až na druhém místě, stala se i tak mistryní ČR a na třetím pak dojíždí Terounos Votavová (Shaman Racing).



V kategorii pevných rámů se očekával souboj Červase a Heňdi a skutečně se tak stalo. Svoje splašené lešení v podobě rámu GT do cíle dokázal o pět sekund dostat dříve Michal Červenka (GT Czech team), druhý dojíždí Zdeněk Hendrich (Haven Extreme), bronz z mistrovství si odváží Hynek Strouha (Can Bums team).

Masters je již dlouho nuda, Martin Srba (Fun B Tachov) vládne pevnou rukou a i letos nedovolil nikomu se ani přiblížit. Stříbro si do Olomouce odváží Mira Křížek (Kona team), bronz získal Tomáš Vopálenský (Krabcycles).



V juniorské kategorii dvě třetiny stupňů vítězů ovládl team Cyklomax-BRS Technology-4Ever v pořadí Dominik Kvapil první, Petr Třešňák druhý. Na třetím místě dojel Tomáš Weiss (SK Grafobal).

A dostáváme se na elitní kategorii, zde se rideři dokázali přiblížit k hranici tří minut, nejblíže se přiblížil Majkl Maroši (RSP Racing), s dvou a půl vteřinovou ztrátou dojel stavitel trati Adam Vágner (Cyklomax-BRS Technology-4Ever). Na třetím, aspoň pro mě pro mě velké překvapení, dojel Filip Matuš (F.A.S.T. DH team).

Kompletní výsledky jsou na poharmtb.cz.



Výsledky vyhlášeny, ceny rozdány – trať v Peci je opravdu dobrá, těžká technická, opravdu prověří kdo jak umí. Nevýhodou je opravdu tragická lanovka, při větším množství lidí vzniká frontička, v sobotu byla snad hodinová. Dalším oříškem bylo to, kde postavit depo, v okolí spodní stanice lanovky je jen minimum míst, kde se dá najít rovina.

Diskuze

  • anonymní uživatel PIKI 13.7.2009 v 8:45

    Trat by byla pekna ,kdyby organizatori se postaralo o trat.Proste se na to vysrali a radsi chlastali.

  • anonymní uživatel prochajda (pata.prochajda (a) seznam.cz) 13.7.2009 v 10:26

    galerka: prochajda.rajce.idnes.cz/...

  • anonymní uživatel bedna 13.7.2009 v 10:54

    PIKI: ja jsem tam nebyl, ale chtel bych poradit, jak se stara o trat, kdyz chcije?

  • anonymní uživatel PECA 13.7.2009 v 11:46

    ty odměny by mohli být větší!

  • anonymní uživatel Potok 13.7.2009 v 12:21

    hlavně že tu nebylo žádný info a o MSR to tu je hezky a s předstihem. Já jsem kvůli tomu, že byla rigistrace v sobotu nemohl jet, to mě štve.

  • anonymní uživatel DD 13.7.2009 v 12:24

    bude tim ze lidi z komise neznaji DK :-)

  • anonymní uživatel Čárys (seven20 (a) volny.cz) 13.7.2009 v 12:29

    Dle mě byla trať připravené dobře. Minulý víkend tam byl Petr Heiníků, prokonzultovali s Adamem místa, kde to moc nejelo a na nich již tento víkend byly vybudované lávky. Tudíž o trať se pánové postarali dobře. Mlíko nikde nechybělo, a na kritickejch místech bylo na lávkách pletivo. Vnitřní kolíky na trati byly plastový, takže i bezpečnosti bylo učiněno zadost.

    To že 3 dny s pár přestávkama lilo, nemohl nikdo ovlivnit, nehledě na to, že v celý ČR už leje asi měsíc, pokud jste si nevšimli.

    A celý bych to zakončil už sice optřepaným, nicméně stále pravdivým klišé : trať byla pro všechny stejná, kdo chtěl, jel, kdo nechtěl, jet nemusel. A kdo uměl, je vidět na výsledkách.


    Dobrá práce stavitelé. A držím palce, ať vás KRNAP všechny nepopraví, až ten MX národů přijdou zkontrolovat...

  • anonymní uživatel BANAN (dusanporubsky (a) atlas.cz) 13.7.2009 v 12:53

    Díky !!!
    Čáris...

  • anonymní uživatel rejpal 13.7.2009 v 13:02

    jakožto nemilovník desek bych jen upozornil že pletivo na zabahnených deskách bylo ztrhane už v pátek, spousta lidí na nich šlo. Co se týče zázemí tak se chlámu tý opiový myšlence světovýho poháru, vapka jedna je taky výsměch. ale jinak pravda, pro všechny to bylo stejný, já se docela pobavil a nasmál a aj si zajezdil-zakoloběžkoval :-)

  • anonymní uživatel Keli (info (a) dolekop.com) 13.7.2009 v 13:02

    Potok: info o MR CR zde nebylo, protoze poradatele zadne info neposlali.
    Jak pise DD, pan Marek z komise mtb skutecne o webu Dolekop.com nikdy neslysel :)

    Jinak naprosty souhlas s Carysem.

  • anonymní uživatel Fofík 13.7.2009 v 13:45

    podmínky byly pro všechny stejný, ale jenom v tom že nahoře to byla hrozná loterie a spíš než downhill to byl cyklokros.. bylo to dost o náhodě než o nějakym jezdeckym umění,závod začínal až pod tim bahnem, to že to takle dopadne bylo jasný už víkend před závodem a asi se s tim dalo i něco dělat... a představa že by se tu jel světák je jenom kuli zázemí a lanovce utopická.. nadruhou stranu je třeba ocenit plastový kolíky na vnitřcích což se na závodech čp a mčr jen tak nevidí, lanovku v sobotu i v neděli zadarmo a spoustu pískačů s mávátkama na trati, trénink po pomalý lanovce narušilo třeba to že ve stopách stálo spoustu lidí s kolama a čuměli, když někdo jel tak neuhnuli, tzn musel zastavit další člověk a zasekávala se trat což uplně znemožnilo vyzkoušet si project někerý místa v kuse, takže vy k*koti co ste překáželi si napřed dráhu projděte at nejste za č*ráky!

  • anonymní uživatel Kubik ( www.gravityracing.cz) 13.7.2009 v 14:14

    Fofík nevím jak ty... ale za sobotu jsem dával 500 Kč za 10 jízd.

  • anonymní uživatel Matty 13.7.2009 v 14:56

    Čau, byl jsem v Peci jenom jako divák a na trati jsem našel nějaký ovládání odskoku (asi) … je to takový červený kolečko, nejspíš z MZ, pokud by to někomu chybělo tak se ozvěte na mata.89@seznam.cz;)

  • anonymní uživatel BANAN (dusanporubsky (a) atlas.cz) 13.7.2009 v 15:11

    Jízda v bahně není moc o náhodě pane...
    Tam se právě ukázalo kdo v bahně umí jezdit A to MRSN fakt umí. S tratí se fakt nedalo nic dělat když celej měsíc co jsme to stavěli tak chcalo dokonce i jednou sněžilo. Celej vršek byl totálně promáčenej tak bylo jasný že když přijede 300 jezdců že se to rozjezdí,a fakt nevim co by se stim dalo jinýho dělat?? Maximálně postavit přez celej usek jednu dřevěnou lávku.
    Jediná vec co se dala udělat bylo opravit pletivo na první klopně tam to dost střílelo to je fakt, ale to byl už problém pořadatelů závodu.

  • anonymní uživatel Fofík 13.7.2009 v 15:16

    jízda na mokru neni o náhodě, ne v takovej sračkách, vést trat po rovině přez potok je blbost, je předem jasný jak to dopadne...po poslední lávce to bylo už hodně pěkný, hořejšek se dal vést jinudy

  • anonymní uživatel jm_ 13.7.2009 v 15:24

    add pan Marek z komise mtb
    jm: fotky jsou ale vase propagace a zviditelneni. p.Marek: vite abych pravdu rekl, nejaka propagace nas ani nezajima...

    trat moc pekna, bezpeci celkem taky ok az na mega kladu u tretiho prejezdu, vedeli o ni uz v sobotu rano a do konce zavodu sni nikdo nehl, odtahnout nesla, ale mohla se riznout nebo na ni dat jednu dve madrace, dostl lidi u ni melo na male, nekteri ji i okusili...

  • anonymní uživatel Kert 13.7.2009 v 15:45

    Trať a závody jednoznačně super

  • anonymní uživatel € (mám) 13.7.2009 v 16:09

    co třeba vnitřní kolík v tom zlomu na traverzu? Taky nebyl nic moc. A snad poprvé souhlasím s fofíkem ...

  • anonymní uživatel sjezdar 13.7.2009 v 16:57

    počasí fakt neovlivníme a některé lidi bohužel taky ne....bahení lázně se dali přepáskovat a trať zkrátit.Nic se ovšem nedá dělat s žalostným přístupem vlekařů,nedostatečným zázemím a nezájmem pořadatelů o sjezd.Slyšel jsem,že i při lokálním závodě WBC musí před zařazením do poháru uspořádat pořadatel kandidátský závod,aby se vidělo jestli to nebude propadák. V poháru dostane nováček přímo mistrák.musela to být tučná obálka, tak se nedivte,že není na prémie.

  • anonymní uživatel uma 13.7.2009 v 17:09

    na www.funb.cz pár fotek v galerii

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 13.7.2009 v 19:10

    Asi nikdy nepřestanu žasnout nad tím, jak si někteří dokáží vytvořit názor na cokoli, o čem nic nevědí... 1) Pokud se v Peci pojede SP, cíl rozhodně nebude u spodní stanice lanovky, což znamená, že se bude spodní část trati měnit. 2) Poslat trať uprostřed závodu jinudy, protože někomu vadí bahno, samozřejmě není žádný problém, zvlášť na území KRNAPu... 3) Řešit jednotlivé kolíky teď a tady je hodně smysluplné... co předat své moudro pořadateli během závodu?. 4) Fofíku, máš pocit, že v některých částech lesa nepršelo, takže tamtudy měla trať vést? Člověk nemusí být génius, aby mu došlo, že když do nevyježděné trati plné rašeliny pár týdnů prší, bude tam bahno...

  • anonymní uživatel BANAN (dusanporubsky (a) atlas.cz) 13.7.2009 v 20:40

    Díky bohu aspoň někdo...
    Kdo ví, jak se věci mají... ;O]

  • anonymní uživatel KUbajsz.com (kubajsz (a) gmail.com) 13.7.2009 v 20:45

    poldo my tě nemít ... :)
    je to komedie, spousta žvanilů, kteří furt jen remcaj a nic nedělaj. Klasika, bohužel.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 13.7.2009 v 20:56

    KUbajsz, nechceš nám v neděli dělat maskota při Canberra Foucross Qualifiers? Více zde... dolekop.com/... :) Jo a DD, jsi si až tak jistý...?

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 14.7.2009 v 5:30

    sk8

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 14.7.2009 v 5:32

    2zp...jsem

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 14.7.2009 v 7:59

    DD, tak to vidíš jak jsi mimo mísu...

  • anonymní uživatel rejpal 14.7.2009 v 9:49

    zdeněk: ano člověk nemusí bejt genius aby věděl že když měcíc chčije do rašeliny s pramenama tak by tudy trat táhnout neměl.....už kuli sobě, protože by mě zajímalo co na ten vrch řeknou krnapáci.....jinak se tu ale melou fakt kraviny. Myslím že všechno bylo zvládnutý klasickým českým standartem.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 14.7.2009 v 11:03

    Rejpale, pokud vím, přes potůčky pořadatelé postavili lávky. Nemyslím, že je až tak snadné změnit trať poté, co už ji jednou KRNAP schválil. Každopádně by se jednou ta dráha musela vyjezdit, možná ne zrovna při MČR, ale i kdyby to byla Velká cena všech DK chytrolínů", bláta by tam bylo pořád stejně. Docela by mě zajímalo, proč tolik lidí trápí "co na to KRNAP"... to asi není vaše věc, ne?

  • anonymní uživatel rejpal 14.7.2009 v 11:47

    zdeněk: Nechci se nijak hádat s tebou protože v čr asi není člověka co by pro technický disciplýny MTB udělal víc ,ale natahnou trat rašeliništěm s tím že tři potučky přemostíme je prostě kravina, voda v rašeliništi jde vždy tudy kudy je to pro ní nejednoduší. A kdyby tam nebyl závod tak by to takle dopadlo jen o nějakej týden později. Ten vrch už nikdy uplně nevyschne, ty prameny se do něj naopak stáhnou.
    Jinak mi je upřímně uplně jedno co pořadatelé dostanou za to peklo co jsme nahoře vytvořili, až nato že z toho bude pro krnapáky exemplární případ jak dopadne DH trat. Tudíš zase další překážka pro budoucnost....nechci tady ale třepat kraviny jako ostatní, trat byla jaká byla, reagoval jsem jen na tu rašelinu že to bylo jasné že se z toho stane peklo.

  • anonymní uživatel filipmat.us (ne (a) ne.cz) 14.7.2009 v 11:59

    Bláto projet šlo, pokud si člověk našel stopu a trefil jí. Šlapat se nijak extra nemuselo. Lanovka mi přišla v pohodě. Míra Křížek dal v sobotu 9 jízd a to jsme začali jezdit tak v 10. O kládě u tratě jsem nevěděl, kdo o ni věděl, měl informovat organizátora nebo rozhodčí Neprašovi, určitě by s tím něco udělali. Co ještě bylo špatně? Promo? Na Bouřňáku byla brožurka, kde jsem se vše dočetl. Prizemoney myslím adekvátní show, co předvádíme. Areál má potenciál, pokud se trať natáhne až dolu, tak proč ne SP bo MS. Co Vám na tom vadí? To je snad pro ČR DH dobře, ne? Uff...

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 14.7.2009 v 12:11

    Rejpale, já bych tomu dal čas a pak se uvidí, jestli bude třeba něco měnit. Nejsem zrovna "lesní muž", ale procházel jsem celou trať s člověkem z areálu, který myslím, ví co dělá.

  • anonymní uživatel štěpánisko (stepanizko (a) dolekop.com) 14.7.2009 v 13:47

    to filipmat.us: az na to promo bych souhlasil, ale to co tady predvedli organizatori to nema obdoby. I kdejakej sranda zavod tamhle nekde ve vidlakove ma vetsi promo nez mcr. A hlavne kdyz jde o novou trat a clovek pomalu ani nevi jak se tam dostat. Je pravda, ze neco malo se objevilo na mtbs.cz, ale 3 dny predem, coz neni taky uplne vcas. Jinak vsude a to i na strankach poharu bylo k nalezeni jen "12.7.09 mcr pec p. snezkou", trochu malo, nemyslite? Mozna by se organizatori meli obratit na Kubajsze, aby jim vysvetli jak se dela promo na pohar (mcr).

  • anonymní uživatel filipmat.us (ne (a) ne.cz) 14.7.2009 v 14:44

    Štěpánisko: To máš pravdu. Promo nedostatečné. Ale jezdců bylo nakonec spousta. Takže udělali organizátoři chybu? Nebo upřednostnili jinou aktivitu ( budování lávek atd. )... záleží na úhlu pohledu.

  • anonymní uživatel Petr Heinik (rb (a) racebike.cz) 14.7.2009 v 15:08

    TO ZP a Filip - No tak bud jsem byl ve stejnou dobu na jinem miste nebo uz asi definitivne starnu a blbnu.

  • anonymní uživatel KUbajsz.com (kubajsz (a) gmail.com) 14.7.2009 v 15:29

    PH: ti to říkám furt :D

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 14.7.2009 v 17:42

    Se stářím prý měkne mozek, takže já už začínám mít nárok:) Ale že by měknul i PH faktor, o to jsem ještě neslyšel:)

  • anonymní uživatel DD 14.7.2009 v 17:48

    2zp...neni komise jako komise, ty samo dk znas :-)

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 14.7.2009 v 19:23

    DD, ale ona je tu jen jedna komise MTB, víš? Nebo jsi snad myslel komisi pro květinovou výzdobu smutečních síní?:)

  • anonymní uživatel sjezdar 14.7.2009 v 19:48

    zajímavé že když někdo zajede na bednu tak vychválí i posraný hajzl.

  • anonymní uživatel filipmat.us (ne (a) ne.cz) 14.7.2009 v 23:01

    PH: Neblbneš. A viděl jsem tě tam. Jenom to každej vidí trochu jinak...

  • anonymní uživatel filipmat.us (info (a) engrambikes.cz) 19.7.2009 v 12:07

    sjezdar: ou jé. přesně tak to je. to vypadá na 100% sjezdaře;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí