Report: WhiteStyle 2010

Autor: Navy, bikesek, kategorie: Report, vydáno: 30.1.2010

WhiteStyle presented by Kona otevřel letošní sezónu s velkou grácií a Leogang se tak na dva dny stal opět středem bikového vesmíru. Akce pořádané lidmi z Rasoulution mají mezi bikery hodně velkou prestiž, a proto si je většina evropských hvězd nenechá ujít.

Podobně velké akce vždy posunují hranice a ženou tento sport dopředu. To, co odlišuje WhiteStyle od dalších velkých závodů, je sníh. Sníh hraje na WhiteStylu jednoznačně hlavní roli. Letošní trať postavená pouze ze sněhu byla navíc oproti loňskému ročníku o dost lépe připravená, a proto se také letošní WhiteStyle nesl v duchu neskutečného množsví triků na všech překážkách.





Letošní WhiteStylová trať z dopadu posledního mega doublu.


Už během tréninku si někteří rideři začali zkoušet své trumfy na večer a během kvalifikace padali i hodně slušné série. Například Martin Söderström zakončil svou už tak nadupanou první kvalifikační jízdu double tailwhipem na posledním mega doublu, čímž pro něj ztratila druhá kvalifikační jízda smysl a tak se jí ani nezúčastnil.

Oproti tomu Loleq se s kvalifikací hodně potrápil, v obou kvalifikačních jízdách spadl a tím pádem pro něj zůsalo finále zavřené. Do finále se nakonec nedostal ani Leader, který sice obě kvalifikační jízdy dojel do konce, ovšem jeho triky na finále taky nestačili. Jediným českým finalistou závodu WhiteStyle se tak stal Kuba Vencl, který šel do finále spolu s backflip no-handerem a výjimečným lučištníkem (čti superman seatgrab) z dvanáctého místa.




Loleq – tailwhip na prvním doublu.


Jednou z největších ozdob letošního WhiteStylu byla určitě dvojice amíků Cameron McCaul a Jamie Goldman a kanaďan Darren Berecloth. Na jejich styl a triky byla radost se dívat. Ani jeden z nich se nebál vyslat backflip, 360 nebo tailwhip z velkého „velblouda“.




Cam McCaul – backflip z velkého „velblouda“.


Finále bylo stejně jako loni naplánované až na devátou hodinu večerní, svah se do té doby zaplnil velkým množstvím dětí, jejich rodičů a také místní rakouskou omladinou. Publikum upřímě řečeno trochu mimo mísu, děti závod prakticky nezajímal a raději se váleli ve sněhu, rodiče popíjeli a omladina hltala disko hudbu místního DJ Alexe. Atmosféra tak byla místy celkem vlažná, ostatně jako na drtivé většině závodů v Rakousku.




Kuba Vencl – backflip no-hander na druhém doublu.


Nicméně vraťme se k finále. Do toho z prvního místa v kvalifikaci postupoval Martin Söderström, kterého však jeho štěstí zřejmě opustilo a ve své první finálové jízdě zlomil kliku. V druhém finálovém kole jel jako vítěz kvalifikace samozřejmě poslední a na posledním mega doublu na rychlo půjčenou a namotnovanou kliku ztratil, velice ošklivě spadl a jen ztěží se dobelhal do stanu pro ridery.

Díky perfektně připravené trati padali triky na všech překážkách. Nouze nebyla o 360 tailwhip, flip-whip, backflip no-hander, Jamie Goldman vytáhnul i super-flip a Sam Pilgrim dokonce backflip barspin.




Jamie Goldman – superflip.


Úroveň riderů ve finále a tedy i triků odpovídala zvučným jménům. I když se nakonec závodu nezůčastnil jeho loňský vítěz Andreu Lacondeguy, o výtečnou bikovou podívanou nebyla nouze. Extrémní diktát nasadila již zmíněná trojice zaoceánských riderů, nejvíc však ve finále zářil Sam Pilgrim s backflip barspinem, hodně překvapil také Linus Sjöholm s flip-whipem a Yannick Granieri s jeho ukrutně vysokými backflipy.




Yannick Granieri letos dával nejvyšší backflipy.


Díky tomu, že trať byla vymyšlená a připravená o mnoho lépe než loni, většina riderů motala triky na všech skocích. V jedné jízdě tak bylo možné vidět hned několik backflipů, 360, tailwhipů a kombinací těchto triků. Zážitek ze závodu byl tedy perfektní. Důležitým faktorem bylo i lepší (avšak stále nedokonalé) osvětlení, které bylo letos vyřešeno vznášejícími se světelnými balóny oproti loňským halogenům.




Lučištník Kuba Vencl na posledním.


Shrnuto a podtrženo, letošní WhiteStyle zněl jmény ze zámoří a díky opravdu výborné trati padlo neuvěřitelné množství těch nejlepších triků na obřích skocích. Prakticky všechno ostatní bylo téměř na chlup stejné jako loni. Možná ještě v areálu přibylo navíc několik málo prodejních stánků a stage pro divného DJ z divného rádia ö3.




Sam Pilgrim – backflip na mega doublu.


Co se ale WhiteStylu musí nechat je opravdu neopakovatelná atmosféra okolních Alp, obřích sněhových překážek a obrovského množství obřích sněhových triků. WhiteStyle je prostě bikový zážitek, který je třeba zažít na vlastní kůži!




Zleva – Linus Sjöholm (druhé místo), Sam Pilgrim (první místo) a Yannick Graniery (třetí místo).


WhiteStyle 2010 – výsledky finále:

1. Sam Pilgrim (UK)
2. Linus Sjöholm (SWE)
3. Yannick Graniery (FRA)
4. Amir Kabbani (GER)
5. Darren Berecloth (CAN)
6. Cameron McCaul (USA)
7. Jamie Goldman (USA)
8. Sam Reynolds (UK)
9. Grant Fielder (UK)
10. Niki Leintner (AUT)
11. Martin Söderström (SWE)
12. Kuba Vencl (CZE)




Během týdne vám ještě přineseme kompletní galerii a ve výrobě už je i video od Štěpániska…




Text: Navy
Fotky: bikesek




Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kulohryz (tomik.manix (a) seznam.cz) 30.1.2010 v 5:45

    ukousu si s toho koule

  • anonymní uživatel mazec! 30.1.2010 v 15:27

    Kuba husteeee... RocknRollaaaaaa!!!

  • anonymní uživatel fildak (filip.kolo (a) seznam.cz) 30.1.2010 v 16:07

    coze? Martin Soderstrom 11 flek
    predtim si to daval
    a nebo hapal

  • anonymní uživatel aahaa 30.1.2010 v 17:44

    indian air znamena ze strihne nohama...

  • anonymní uživatel holub 30.1.2010 v 18:45

    ja nevim jestli ma nějaky umistovaní vubec cenu,všichni co se toho učastnili sou soliči jako prase nejvíc vyježděný,a snad se to nedá ani pořádně hodnotit,každej je tam prostě dobrej,takže,že je soderstrom 11tej nic neznamená.

  • anonymní uživatel FMTB_Agency 31.1.2010 v 11:36

    super, tesim se na video :)

  • anonymní uživatel turista (duncon.pl) 31.1.2010 v 16:45

    bude aj nějaký video???

  • anonymní uživatel thc___ vitezove 31.1.2010 v 19:56

    byly jsme tam a byla to nejvic paráda, Kuba vencl byl dobrej jak prase potom co sem mu pujčil olej do vidle :-D

  • anonymní uživatel bikesek (bikesek (a) seznam.cz) 1.2.2010 v 8:36

    fildak: ve finale, prvni jizda, na dropu pred cilovym skokem dal tailwhipa a zlomil kliku takze nedojel a v druhy jizde neustal doublebič na poslednim...

  • anonymní uživatel Thesman 1.2.2010 v 17:42

    protože mu upadla kliky

  • anonymní uživatel vyschlej Belmondo (jirkabuchacek (a) seznam.cz) 1.2.2010 v 18:21

    kuba to zas nasolil . pro mě je nejvíc on .

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí