MojeKolo

Report: Moravsko Slovenský DH cup - Kálnica

Autor: Deathdog, kategorie: Report, vydáno: 5.4.2010

Prodloužený velikonoční víkend byl ve znamení premiéry Moravsko Slovenské DH cupu. Tahle alternativa k národním pohárům, kde ale není potřeba licence se konala v lyžařským centru Kálnica, nedaleko Nového mesta nad Váhom. A premiéra to byla podle mýho názoru víc než vydařená.

Po sobotním beercountry jsem se v noci vrátil domů a s tím že nemám žádnej program na neděli jsem sjížděl net. Narazil jsem na výsledky z Kálnice a bylo rozhodnuto. Po dlouhé zimní pauze jsem dal dohromady závodní kabelu a po čtyřech hodinkách spánku jsem velmi těžce vstal, nakopl svůj rzí poznamenanej dodge české výroby a vyrazil směr SK.





Na místo jsem dorazil kolem deváté. Po rychlé registraci, jsem za 410 kč obdržel energeťák, tyčinku, číslo, časopis Biker a pernamentku na vlek v podobě nálepky. A hurá na trať. Po sobotním závodu na supercrossové trati bývalýho SP, na kterou nemám nejlepší vzpomínky a na památku jizvu na předloktí, přišla na řadu trať pojmenovaná Austrálie. Krátká rychlá trať, na které nechybí skoky, zrádné horizonty a i menší uphill byla hodně rozbitá a pod koly víc než 150ti příhlášených riderů se tu a tam vyjížděly zrádný korýtka. Ale jinak se prášilo a počasí vyšlo na jedničku.





Co se týče organizace, tak byl celej race bezchybně zvládnutej, dostatek fungujících pískačů, kvalitní lékařský zajištění, žádný prostoje, dobrý a levný občerstvení a zázemí areálu lze hodnotit jen kladně. Časomíru obstarávala osvědčená parta z VOS TPK, takže rychlej a přesnej výsledkovej servis byl samozřejmost. Sluníčko a atraktivní místa na trati přilákaly slušnej počet diváků, kteří se nebáli fandit.





A na jezdcích bylo vidět, že si tyhle první větší závody fakt užívají. Jezdilo se ostošest a někteří jedinci byli víc na trati než v depu. Fronta na vlek byla chvilkama fakt velká, ale v průběhu závodu nebyl problém se včas dostat na start. Dopolední semifinále ovládl v elitní kategorii Dodo Javorník společně s Martinem Mikulenkou, kdy dosáhli na chlup stejnýho času 1:05,05. Na paty jim dýchal s rozdílem 53 setin nestárnoucí Hynča.
Co se týče ostatních kategoríí tak v nejmladších, tzv nadějích suverénně kraloval Dominik Lošák, který potvrdil svou formu i ve finále, kdy za sebou nechal Oskara Masaryka a Martina Palyzu.
V kategorii odvážných žen se v semi nejvíc dařilo Míše Lípové, která byla těsně následovaná Katarínou Pialovou a skoro brňandou Jančou Smržovou. Ve finále se ale karty zamíchaly a holky si pořadí na prvních dvou místech prohodily. Jako třetí zvládla zrádnou Austrálii taky Jana, ale Krajčovičová. A tak na naši Janu Smržovou zbyla bohužel brambora.





Kategorii vetošů ovládl v semi Viktor Michálek před polskou návštěvou Bartekem Jaskiewiczem, který stíhal vítěz sobotního 1. kola Tomáš Grzych. Ten si nenechal ale zkazit chuť a ve fajnlu všem ukázal záda a zaslouženě vyhrál. Na druhej flek pak dolítl kaktusáckej nestor Marek Jurčík a tak pro Polsko zbyl bronz.
Škatule se hejbaly i v hardtailech. Vítěz semi Jakub Turza se musel odpoledne spokojit s třetím místem, kdy ho pojel Patrik Wachal a nejrychleji se bez vymoženosti zadního tlumiče dokodrcal do cíle Peter Galbička.
Další z mnoha kategoríí MS cupu je kategorie Hobby. Tam semi ukázalo, jak to asi dopadne, když v obou jízdých kraloval Lukáš Plátek před Adamem Durdym. Na třetím místě Petra Tomšu vystřídal Pavol Medovič.
V juniorech mě unikl osud lídra ze semi, Tomáše Lišky, ale ve finále byl nejrychlejší Martin Knapec před Petrem Krejčím a Kevinem Struhárem.
Tradičně nejsledovanější elitní kategorii jsem si nechal na konec, kdy už jsem teda uháněl směrem k domovu. Jan Javorník nenechal nic náhodě a potvrdil celkovým vítězstvím a nejlepším časem dne 01:03,41 svou začínající letošní formu. Věkem veterán ale stylem jízdy rozhodně mladík Vlasta Hynčica zalítl se ztrátou necelé vteřiny druhej. Očekávanej souboj vítězů semi nevyšel Martinu Mikulenkovi, kterýmu druhá jízda nevyšla a skončil na 16. místě. Tohoto zaváhání využil Matěj Laktiš, kterej zatlačil na pilu a bral po zásluze bronz.





Víc napoví kompletní výsledky , a další spoustu materiálu můžete čekat na ofiko webu celýho seriálu. Jak už jsem psal v úvodu, tahle alternativa k lehce vyčpělýmu ČP se zatím jeví velmi dobře. Doufejme, že se organizátorům podaří udržet úroveň, tak jak tomu bylo v Kálnici.

Kompletní galerii focenou mýdlovou krabičkou najdete na punkbike.org



Text, foto: Deathdog

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel lamac 5.4.2010 v 10:03

    me to tam moc Dh nepripadlo ale sranda byla

  • anonymní uživatel Richie :D 5.4.2010 v 11:25

    Jo tak me to jako sranda prislo. Parada!

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 5.4.2010 v 11:36

    tak po zime idealni rozhejbani...taky mam rad trate vic z kopce ale zavody povedeny:-)

  • anonymní uživatel jimix 5.4.2010 v 20:46

    jen tak mimochodem, Slovensko má skratku SVK, ale jinak report pěknej

  • anonymní uživatel Ričí (RiciBikes (a) seznam.cz,icq:584243642) 5.4.2010 v 21:29

    me se ten zavod libil,prijemny nalazeni do sezony...az an to startovny

  • anonymní uživatel :) (buba234 (a) azet.sk) 5.4.2010 v 22:01

    pohodicka si myslim...na rozhybanie stacilo....dobre bolo super atmosfera pojazd...ppci

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 5.4.2010 v 23:42

    2jimix...jsem ze stary generace, tesne po rozdeleni byla zkratka SK, tak me to zustalo :-)

  • anonymní uživatel stofan 6.4.2010 v 9:22

    lamac: tak preco si to nesiel na xc stroji....frajer

  • anonymní uživatel zdenál 6.4.2010 v 21:45

    je mně jasné, že by to bylo lepší na větším kopci, ale všude se ještě lyžuje, tak jsme to udělali alespoň zde, pro ty co si chtějí zajezdit a pobavit se s přáteli po dlouhé zimě. Nikdy se nezavděčíme všem....na to už jsem si zvykl

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí