Report: DM Bikefest

Autor: Keli, Kesáň, kategorie: Report, vydáno: 4.8.2010

ikonaDolní Morava resp. areál Větrný vrch je notoricky známý všem snowboardistům, ale poslední léta je již velmi dobře zaveden i u bajkerů. Důkazem toho je hojná účast na letošním, již čtvrtém, ročníku DM Bikefestu. V UMF bikeparku se v rámci této akce mohli potkat jak slopestyle rideři, tak i sjezdaři společně s HC kapelama.

My za d:key jsme na akci nemohli chybět a tak jsme se v páteční podvečer vydali na cestu, kousek od cíle cesty jsme měli menší zdržení při eliminaci přemnožené srnčí zvěře v místních lesích, Volkswagen Transporter se ukázal jako poměrně vhodná zbraň, ale poměr cena a výkon není až tak dobrý jako u pušky…





Bajkeři se nešetřili a již při páteční párty ukazovali, že pivo značky Holba chutná, stejně tak jako i rum, zelená a ostatní tekuté pochutiny. Na mnohých účastnících sobotního ranního dh závodu bylo velmi dobře poznat, že šli spát až hodně nad ránem.





Parta lidí starající o park neusla na vavřínech a v parku jsou vidět neustále změny. K dispozici jsou mimo pravděpodobně u nás nejdelší fourcrossové trati, dvě sjezdové (jedna jednodušší, částečně využívající fourcrossku a jedoucí z velké části po loukách a druhá trať, o poznání těžší a techničtější dráha vedoucí úplně vlevo v lese). Kopec na DM není nejprudší, takže nelze očekávat drsné DH jako je například ve Špindlu, ale i zde se zarytý daunhilák vyřádí do sytosti.





Slopestylová trať je kapitolou sama o sobě, mimo obřích skoků (Velká Máma a Táta), jsou zde i lávky opět mající rozměry, ze kterých se točí hlava. To vše je doplněno novými dirty, s parádními dřevěnými odpaly. Díky stavbě nedalekého penzionu bylo hlíny opravdu dostatek. Počasí sice organizátorům házel klacky pod nohy, ale ředitel slopestylové trať Damjan Sirišky spolu s ostatními dokázali poručit větru i dešti a trať byla na sobotní závod velmi dobře vyladěná.





Trénink sjezdu byl již o brzkého rána, 8:30 se rozjelo lano a 45 jezdců a tři slečny začali brousit místní hlínu a kamení, mnozí to hrotili až hrůza a při závodních jízdách nebyla nouze o pády, i Horská služba byla několikrát zapojena do akce. Závod se jel na obou sjezdových a fourcrossové trati, systém závodu byl jasný, kdo má nejnižší součet časů bere vše. Na jízdách bylo patrné kdo má jak tratě naježděné, kdo v pátek kalil a kdo je na DM již po několikáté. Výsledky to jen potvrdily, nejlépe zajel všechny tři dráhy loňský vítěz Martin „Tesák“ Tesař a zaslouženě vyhrál před Jardou Peškarem a Craigem Lewisem. V ženách nejlépe zalétla Petra Doulíková.
Kompletní výsledky DH: muži, ženy.





Po skončení downhillu začal trénink slopestylu a bylo jasné, že to bude opravdu ostré. Partička obsahující jména jako Damjan Siriški, Kuba Kalina, Tomáš Zejda, Kuba Vencl, Honza Tóth, Martin Voříšek a další ukazovala, že se na DM nejeli rekreovat, ale závodit a poprat se pricemoney ve výši dvaceti klacků. Popis triků ode mě nečekejte, kvalita byla opravdu velká a snad jen bych vypíchl 360 z velkého dropu, double tailwhip na dirtu, one-foot landing z dropu, underflip, no-hand flip…





Jelo se na tři jízdy a počítali se dvě nejlepší, takže byl i prostor pro taktiku, ale trojice nejlepším to tam rvala do plných v každé jízdě. Tříčlenná porota ve složení FilipMat.us, Vločka a někdo (koho jméno jsem díky sobotní párty zapoměl, sorry) nakonec po odjetí sečetla výsledky a dopadlo to následovně: first place Kuba Vencl, second Jan „Loleq“ Tóth, third Tomáš „Leader“ Zejda.
Kompletní výsledky slopestyle.





Tak a bylo odježděno, vyhlásily se výsledky, nacpali jsme si břicha parádním masem na grilu, mňam ještě ted se olizuji. A poté již následovala jen kulturní část fesťáku, složení kapel napovídalo, že před pódiem bude do skoku a také tak bylo. Celý večer vygradoval vystoupením olomouckých Hazydecay, při jejich vystoupení se strhlo takové pogo, že mě ještě teď při vzpomínce bolí za krkem :).





 


Foto: Keli, Tomáš Sekanina – www.kesan.cz

Diskuze

  • anonymní uživatel holan 4.8.2010 v 8:42

    supr report, zavody byly taky skvely! diky

  • anonymní uživatel milan (KnapekMilan (a) seznam.cz) 4.8.2010 v 9:38

    já taky děkuju bylo to super brutálně super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • anonymní uživatel neasy 4.8.2010 v 16:51

    next photos
    arip09.rajce.idnes.cz/...

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 5.8.2010 v 1:05

    ela svino srnkos...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí