iXS Europen Downhill Cup Špičák - aktuální info

Autor: Radek Vaniš, kategorie: Video, vydáno: 6.8.2010

Od jara 2007 se na šumavském Špičáku systematicky a velice intenzivně buduje a rozvíjí Kona Bike Park. Díky velikému organizačnímu i pracovnímu nasazení zaměstnanců bikeparku i řady brigádníků se za uplynulé čtyři roky podařilo posunout špičácký Kona Bike Park na vynikající úroveň nejen v České republice, ale i v rámci celé Evropy.









Výsledkem toho je, že šumavský Špičák jako první v Čechách bude hostit velký mezinárodní závod ve sjezdu horských kol iXS European Downhill Cup. iXS cup má díky velké zkušenosti hlavních organizátorů vysokou úroveň všech závodů. Po celé evropě se tento rok uskuteční celkem 20 závodů pod hlavičkou iXS. Závody jsou rozděleny do několika sérií. V Německu se jezdí iXS German cup, ve Švýcarsku iXS Swiss cup, pro nastupující naděje je iXS Rookie cup. Vrcholem je pak iXS European cup skládající se z 6ti jednotlivých závodů po celé Evropě. V letošním roce se jede v šesti zemích Evropy. Innerleithen (GBR), Leogang (AUT), Ilmenau (GER), Špičák (CZ), Pila(ITA), Chatel (FRA).






Všechny závody kategorie Elite, ve které jezdí evropská špička, jsou zapsány v kalendáři UCI v kategorii C1(C2). Ti nejlepší z nich se ve světovém poháru řadí mezi prvních deset. V kategorii Free/Hobby se mohou přihlásit i jezdci bez licence. Obě kategorie Elite a Free pak poměří své síly na stejné trati. Špičák je letos zapsán jako závod kategorie C2 Men a C2 Women. V této jené z nejvyšších kategorií jsou tento rok pouze 2 závody v ČR.






Jezdce kategorie Elite přitahují do závodů nejen body do žebříčku UCI, ale i pěkné prize money, které při každém ze závodů dosahuje takřka 4.000 €. Ani na Špičáku tomu nebude jinak. Body získané v jednotlivých závodech se sčítají a mezi nejlepší z celé serie iXS EDC se po posledním závodu rozdělí další prize money ve výši 7.000€. Kvalita zpracování výsledků je zaručena tím, že organizátoři na všech závodech používají vlastní časomíru a stejný systém organizace.






Závodů ze serie iXS EDC se pravidelně účastní 250–350 závodníků . Systém přihlášek je stejný u všech závodů série opět pod taktovkou hlavního organizátora na jeho webových stránkách www.ixsdowhillcup.com . Pro přihlášení do závodu je potřeba se nejprve zaregistrovat na těchto stránkách a pak se zde můžete přihlásit do jednotlivých závodů. Při takovémto množství účastníků je nezbytná registrace on-line a také platba startovného probíhá převodem.






Do českého závodu jsou již nyní přihlášena některá jezdecká esa. Jsou to např. vedoucí závodnice v kategorie Elite Women Miriam Ruchti(SUI), první v kategorii Masters Wilfred VAN DE HATERD(NED) nebo druhý v celkovém pořadí juniorů LÄNSIÖ Riku(FIN). Na Špičáku se finišuje s přípravou trati a zázemím pro závod. Trať byla pro závod v některých místech zcela změněna.






Start bude přímo na vrcholu a cíl dole u nástupní stanice lanovky. Trať je dlouhá a v horních úsecích i značně náročná. Startuje se do kamenité pasáže po níž následuje drop a na něm technická perlička v podobě obrovského balvanu. Tento kamen je zapotřebí co nejrychleji překonat, ti nejodvážnější ho přeskakují. Následuje krátký úsek přes sjezdovky, ze kterého musí závodníci zpomalit do nejnáročnějšího úseku trati. Zde sjíždějí kamenné schody v úzké stopě. Následuje klopená zatáčka a 3 skoky. Tento úsek je v letošním roce zcela nový.






Po skocích najíždějí závodníci do lesíka, kde jsou zavřené zatáčky. Poté je vystřídají krátké přejezdy po sjezdovce a technické úseky v lese. Jedním z nejatraktiv­nějších míst bude na trati určitě wallride a pak následující most přes cestu, který ti nejrychlejší přeskakují. Následuje rychlý přejezd přes sjezdovku a přímo pod lanovkou skok přes potok, ze kterého najíždějí závodníci do 2 klopených zatáček. Po průjezdu lesním úsekem, se již jezdec blíží k cíli. Před cílovou bránou, která bude takřka u nástupu na lanovku, si ještě pohraje s odkloněnými zatáčkami a pak už jen poslední skok těsně před průjezdem cílem. Uvidíme, jak se s touto tratí popere evropská elita.






Špičácký organizační tým našel při přípravách této náročné akce podporu u města Železná Ruda, okresního města Klatovy i u představitelů Plzeňského kraje. Za to jim patří veliký dík!






Důkazem toho, že iXS European Downhill Cup na Špičáku se těší velkému zájmu zahraničních jezdců budiž fakt, že momentálně je do závodu přihlášených více než sto závodníků ze zemí jako je Finsko, Španělsko, Itálie, Anglie, Německo, Polsko, Rakousko nebo třeba Holandsko. Chcete-li tedy změřit síli s evropskou konkurencí, vyražte o víkendu 14. a 15. srpna na šumavský Špičák!




K fotkám z tratě Strugle, které doplňují celý tento článek přidáme ještě headcam video přímo ze závodní trati:





A abyste si udělali ucelený obrázek o celém iXS European Downhill Cupu, jsou zde tři videa z již proběhnuvších tří závodů tohoto seriálu:





iXS European Downhill Cup 2010, #3 Ilmenau (GER):





iXS European Downhill Cup 2010, #2 Leogang (AUT):





iXS European Downhill Cup 2010, #1 Innerleithen (GBR):







Vekeré další informace o iXS European Downhill Cupu najdete na oficiálním webu seriálu ixsdownhillcup­.com a také na webu Kona Bike Parku na spicak.cz.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel premet 6.8.2010 v 17:50

    urcite se pojedu mrknout a poradne podporit!!!!

  • anonymní uživatel CanaLL (CanaLL (a) email.cz) 7.8.2010 v 14:18

    já taky!! ...škoda že není kategorie HT :D

  • anonymní uživatel Fotofotřík (jindracermak (a) seznam.cz) 8.8.2010 v 21:33

    Držím palce organizátorům a Špičák si určitě ostudu neudělá. Němečtí komisaři jsou známí svou důsledností (jak jinak) a jejich přístup by měl být vzorem a ponaučením pro všechny pořadatele v Čechách. I tím je IXS vyjímečný! ME HT se asi nikdy nepojede - takovejch "bláznů" jako Canallů se v Evropě zase tolik nerodí.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí