Report: iXS European Downhill Cup Špičák

Autor: Navy, kategorie: Report, vydáno: 19.8.2010

Dostat do Čech závod seriálu iXS European Downhill Cup stálo vedení Kona Bikeparku na Špičáku velké úsilí. Odměnou za tuto snahu a nemalé finanční prostředky jim byl ovšem jen triskní zájem domácí sjezdové scény. Je mi to líto, ale tenhle report prostě nemůže být o ničem jiném, než o nepochopitelném nezájmu celé české bikové scény, protože všechno ostatní bylo na Špičáku dokonalé.

Pouze třicet českých jmen na startovní listině čítající téměř dvě stě startujících z celé Evropy je totiž opravdu vše vypovídající skóre o naší DH scéně.



Vítěz kategorie juniorů Jakub Kliment (číslo 438) v dresu s logem d:key na hrudi. Díky za kvalitní reprezentaci!


Přitom organizace a zajištění celé akce bylo nejen podle mého soudu, ale i podle soudu hrstky startujících Čechů, naprosto na jiné úrovni než například na českém poháru ve sjezdu. A přitom na pohár jezdí, resp. ještě nedávno jezdilo, i desetkrát víc domácích závodníků, než přijelo na Špičák.


To se Češi opravdu tolik bojí pořádné konkurence? Nebo je to na Špičák pro všechny tak daleko? Nebo je startovné 45EUR (v němž je zahrnuta třídenní pernamentka) tak drahá záležitost? Nebo se snad všichni báli fronty u lanovky (která se mimochodem ani na moment nekonala)? Proč k nám tedy mohli přijet rideři z Finska, Bulharska, Lichtenštejnska, Anglie, Slovinska, nebo víc než šedesát Švýcarů a téměř osmdesát Němců? Vždyť kolikrát v historii se v Čechách jel takhle obsazený závod? Nestartovat v takové konkurenci bych možná pochopil u hobíků, ale u elity?






Bohužel si nemůžu pomoct, ale tohle byla prostě obrovská ostuda pro českou sjezdovou scénu! Její čest zachraňovala třicítka odvážných tuzemských bikerů, kteří se nabáli tvrdé mezinárodní konkurence a snažili se využít nabídnuté možnosti utkat se v takto prestižním závodě. Situaci alespoň lehce zmírnili domácí junioři, kteří obě dvě své kategorie ovládli a nenechali tak všechny ceny Němcům a Švýcarům…






V nejobsazenější kategorii Men Elite to na špici bylo hodně našlapané. První tři příčky od sebe dělili pouze setiny vteřiny a všechny tři časy se vešli do jediné vteřiny! I tento fakt hovoří o obrovské konkurenci. Nejlepším Čechem v nejprestižnější kategorii byl Adam Stašek se ztrátou devíti vteřin na vítězného Marcela Beera. Do první pětadvacítky se pak probojovali už jen Martin Votoupal (21) a s lehce nepovedenou finálovou jízdou i Martin Hanák (24).


Abych ale nechrlil jen samou kritiku na ridery, musím naopak vyzdvihnout organizaci, která myslela úplně na všechno a celý víkend tak běžel přesně podle plánu. V sobotu se odjelo rozřazovací kolo, podle jehož výsledků se seřadila startovka na nedělní finále. Mezi oběma dny pak byla na programu tradičně divoká Jägermeister párty, na které se po chvíli začaly bořit jazykové bariéry a vzniklo i mnoho nových přátelství…



Alespoň jako divák přijel podpořit české barvy i Michal Maroši.


Připravenost parku si chválili nejen zástupci a organizátoři celého poháru, ale také rideři. Snad jen jedinou kritiku na závodní trať jsem slyšel vůči většímu množství lávek, ovšem to je dáno proporcemi a možnostmi parku a také vůlú ochranářů přírody. A když vezmete v potaz to, že Kona Bikepark Špičák zasahuje i do první zóny národního parku, je spíš s podivem, že zde nějaký bikepark vůbec je.


Doprovodný program si pak vzal na starosti cirkusový umělec a iluzionista Gaspi spolu se svým panoptikem Simpleride. Na kolech jste tak mohli vidět jezdit medvěda, několik větších a menších opic a dokonce i žirafu! Gaspi nabízel své skill centrum k vyzkoušení i náhodným kolemjdoucím, kterým pak rozdával i nějaké ty drobnosti na památku.






Hodně velkou porcí bylo také speakrování celého závodu. Tento úkol jsem dostal na starosti já. Už od začátku jsem věděl, že bude třeba mluvit celý víkend anglicky, s tím jsem ale počítal a nebál jsem se toho. Přeci jen do zahraničí jezdím celkem často a angličtinu tak nějak zvládám. Ovšem kámen úrazu byla jména zahraničních riderů. Minimálně polovina startovního pole má podle mě pro Čecha bez základních znalostí němčiny nečitelné jméno. Schválně si zkuste otevřít startovku a nějaká jména si přečíst. Tímto bych se tedy chtěl všem, kterým jsem jejich jméno nechtěně zkomolil, veřejně omluvit.


Shrnuto a podtrženo byl iXS European Downhill Cup na Špičáku výborná akce, která i bez velké účasti českých riderů posunula českou sjezdovou scénu. Doposud se u nás totiž závod s takovou mezinárodní účastí nekonal. Takže velký dík patří všem ze Špičáku, kteří se snaží pro českou DH scénu něco udělat!



Kategorie juniorů a U17 ovládli české naděje. Všechny ostatní kategorie patřily cizincům. (Junioři, U17, Men Elite)


Kompletní výsledky si můžete stáhnout zde.

Oficiální tiskovou zprávu si pak můžete stáhnout zde.

Galerii plnou luxusních fotek od Fotofotříka najdete na www.skocice.net/ixs_spicak_2010




Text: Navy
Fotky: Fotofotřík a Bára Berdych (Jägermeister)

Diskuze

  • anonymní uživatel upír 19.8.2010 v 6:39

    Marcel Beer není aktuálně deváty, ale sedmdesátýčtvrtý. Jeho bratr Nick je devátý. Asi tak...

  • anonymní uživatel Salazar 19.8.2010 v 9:17

    kurňa kdybych neměl kolo na maděru tak bych určitě jel, špičák je super trať

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 19.8.2010 v 9:29

    kuba dobreeee

  • anonymní uživatel FERO 19.8.2010 v 9:48

    Dobře Kuba, gratulace

  • anonymní uživatel ZR 19.8.2010 v 10:16

    Kubas dobre si to tam nasral

  • anonymní uživatel mrkevvzime 19.8.2010 v 10:29

    jo bylo to fajne. pocasicko v nedeli nadhera, zavodnici magori, pivecko, zradylko, pekny holky no proste vsechno ;)

  • anonymní uživatel Dee 19.8.2010 v 12:53

    to nikdo (třeba autor reportu) nečumí na bikový videa nebo aspoň na přenosy ze svěťáku, že je upír jedinej kdo si všiml, že Nick Beer a Marcel Beer nejsou jedna a ta samá osoba?

  • anonymní uživatel farmer 19.8.2010 v 13:59

    unas se nikdy takovy zavod s mezinarodni ucasti nekonal? :)

    A co mistrovstvi Evropy DH ve spindlu? .)

  • anonymní uživatel strouhic (strouhic (a) seznam.cz) 19.8.2010 v 14:42

    spoustu lidi se sralo do junioru pritom meli jet elitu-nespravedlivost..maj to vice hlidat a za podvod lamat prsty.

  • anonymní uživatel Keli (info (a) dolekop.com) 19.8.2010 v 15:54

    upir, farmer: opraveno, resp. odstraneno. Chyba se vloudila.
    farmer: nevim jestli pracujes, ale autor clanku pracuje a jemu volny cas vzacny a netravi jej sledovanim bikovych videi...

  • anonymní uživatel ondra_frs 19.8.2010 v 18:15

    strouhic: a nebylo to tim, že bylo spousta lidi zmatenejch, ze junioři open jsou do 18 včetně, kdežto licencovaný jsou jen pod sedmnáct a od semnácti výš včetně musí jet elitu? nebo resp. nemusí, můžou jet juiory open ale bez UCI bodů?

  • anonymní uživatel Navy (navy (a) dolekop.com) 19.8.2010 v 18:24

    upír, Dee: Přiznám se, že sjezd téměř nesleduju, takže mi tahle informace splinula, nicméně jsem jí dostal od asistenky ředitele závodu, proto jsem jí věřil...

    Farmer: OK, ME Dh ve Spindlu před X lety... dejme tomu, že tedy iXS byl jedním ze dvou takto obsazených závodů...

    Dee: Přiznám se, že video ze svěťáku jsem neviděl ani jedno...

  • anonymní uživatel hanz_zlín 19.8.2010 v 23:07

    proč ostuda? českej pohár je sr.čka, fronty na lanovkách, přepáskovávaní tratě, organizace jak na největším karmaši ani tu přiblblou prezentaci nedokážou zvládnout aspon pruměrně...to je ostuda a důvod proč si skoro všichni češi uvědomili že ject na závod je oprus....ryba smrdí od hlavy, nenadávejte bikerům ale tem co český dh "vedou". Až budou kvalitní a kvalitně zajištěný závody bude víc závodníků, budou lepší a nebude jim třeba líto ject přes celou republiku kamsi do pr.ele protože budou očekávat kvalitu. Se zkušeností českejch bikerů očekáváš sra.ky tak tě težko něco donutí ject na závody a radši za stejnej peníz pojedeš na výkend třeba do semeringu atp.

  • anonymní uživatel jesii 20.8.2010 v 11:05

    češi se bojí konkurence radši budou dělat frajýrky na 3dh a wbs ;)

  • anonymní uživatel kassar007 20.8.2010 v 12:37

    Pro autora a hlavne spíkra - nedovolil bych si tvrdit, že to bylo po anglicke strance zvladnuto. Pokud někdo neumí množná čísla a použije slova jako "womens" a "mens" tak nevim no, ale jinak to bylo dobry a ocenuju odvahu spikra se stimhle postavit pred lidi. Aspon to melo trochu atmosferu, ale lituju anglany, ty asi nerozumneli ani slovo :-)

  • anonymní uživatel Koudela2 20.8.2010 v 17:15

    Tak si to mohl jít okomentovat ty když tu děláš machra!!!

  • anonymní uživatel kassar007 20.8.2010 v 18:50

    Koudela2: pokud nekdo uvadi mezinarodni zavod, tak by tomu mela trochu odpovidat jazykova znalost. Myslim si, ze z textu je citit trochu nadsazka a drobne rypnuti, ze si nekdo v textu pochvali jazykove znalosti a ono to tak uplne neni :-)

  • anonymní uživatel Navy (navy (a) dolekop.com) 20.8.2010 v 21:26

    kassar007: Jak jsem napsal, speakrování byl opravdu velký oříšek. Před závodem jsem si myslel, že anglicky budu mluvit spíš jen pro informovanost riderů, ale nakonec jsem okrajově mluvil česky. Upřímě řečeno jsem byl chvílema rád, že vůbec stíhám sledovat čas, nečitelná jména riderů, pořadí a další organizační věci. A tomu pak odpovídala i moje angličtina a plno chyb, o kterých samozřejmě i já sám vím...

  • anonymní uživatel Kassar007 24.8.2010 v 0:14

    Ok já to nemyslel nijak špatně. Spis jenom upozorněni. Já obdivuji kohokoli, kdo si dokáže stoupnout před plno lidi a vest ať už prednaku nebo moderování, což je ještě složitější.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí