reklama

Report: Specialized DownMall 2011

Autor: Navy, kategorie: Report, vydáno: 14.2.2011

Specialized DownMall 2011 – téma, které ovládlo celou bikovou komunitu a zasáhlo i daleko za její hranice. Téma, které právě teď hýbe bikovým světem a nejen jím. Třetí ročník tohoto unikátního závodu se přestěhoval z Liberce do Prahy, konkrétně do Paláce Flóra. Už jen tato změna vzbudila obrovský zájem všech riderů, diváků i massmédií. Tento zájem vygradoval v sobotu odpoledne, kdy se všechna čtyři patra Flóry zaplnila neskutečným množstvím diváků. Dostat se z jednoho patra do druhého bylo prakticky nemožné, protože davy diváků obestoupily celou trať od začátku až do konce. Už jen tenhle fakt je důkazem toho, že se letošní Specialized DownMall opravdu povedl…



Loni se startovalo na diskotéce, letos v luxusním multikině IMAX…


Třetí ročník s sebou ale nesl i pln o novinek. Kromě změny města se také poprvé v historii startovní pole rozdělilo na tři „teamy“, proti sobě tak stáli fourcrossaři, sjezdaři a letos poprvé i zástupci freestyle scény. Diváci tak dostali daleko větší přehled o tom, jaké jsou mezi jednotlivými disciplínami rozdíly.



Vestibul multikina IMAX nabídl ideální podmínky pro předstartovní depo, navíc s vůní popcornu…


FReestyle team měl na Specialized DownMallu svou premiéru a kdybychom měli hodnotit časové výkony, museli bychom použít slova jako „propadák“ nabo „nejhorší“. Ani jeden z FReestyle riderů totiž nepostoupil z kvalifikace a Netro byl dokonce úplně poslední (30 místo), Leader dojel kvalifikaci na 28. místě, Damjan byl 25. a Láďa Klauz 24. I přes tuto drtivou časovou porážku si ovšem dokázala tahle čtveřice získat srdce a absolutní podporu diváků díky trikům, které padaly na cílovém dropu. Leader vyslal do boje 360, tailwhip a barspin, Damjan hned z fleku v první jízdě 360 a Láďa Klauz dokonce pendulum. Největší peklo ale z dropu poslal Netro, jeho double tailwhip rozbouřil všechny čtyři patra plná diváků do nepříčetnosti. Časy tedy absolutně nejhorší, ale před vyhlášením výsledků získal FReestyle team cenu diváků, tedy ten největší potlesk ze všech tří kategorií. Díky kluci, přesně tohle byl váš úkol!!!



FReestyle team vytáhnul do boje o přízeň diváků ostré triky. Vyplatilo se…


DH a 4X teamy mezi sebou ovšem svedly již regulérní bitvu o celkové prize money 30.000Kč. Jednoduchý systém tří kol, ze kterých postupuje vždy jen určitý počet nejrychlejších gradoval až do finálové desítky nejlepších. Trojice fourcrossařů Guido Tschugg (GER), Milan Myšík a Tomáš Slavík patřila již od kvalifikace k jasným favoritům. Finálové kolo ovšem velice nečekaně zamíchalo kartami. Jediný z této trojice se do přízemí Paláce Flóra dostal bez problémů Tomáš Slavík. Guido nepochopitelně ztrácí necelé čtyři vteřiny a Milan Myšík dochází do cíle pěšky a vede kolo se spadlým řetězem.



Flóra takovouhle show už asi jen tak nezažije…


Vítězem se tak nakonec stává i přes svůj vlastní podnět k překontrolování výsledných časů Tomáš Slavík. Na druhém místě pak skončil Přemek Tejchman a třetí místo vybojoval pro zástupce DH scény Michal Červenka. Výsledky finálové desítky vzhledem k disciplínám hrají do karet fourcrossařům v poměru 6:4 oproti DH riderům.



DownMall dává eskalátorům úplně jiný rozměr…


Jak tedy nějak ve stručnosti letošní Specialized DownMall zhodnotit? Divácky určitě nejúspěšnější ze všech tří ročníků, určitě také ale nejnáročnější na přípravu, poprvé v čechách se povedlo zrealizovat přímý přenos na freecaster.tv a xman.cz, letos se závodu zůčastnilo nejvíce zahraničních jezdců, poprvé se také povedlo zpestřit čistě časový závod o triky…



Novotňák v jedné ze zrádných zatáček o 180°. Bartek Giemza z Polska naskakuje na drop.


Nej letošního ročníku je hodně, to nejdůležitější ale je, že se všichni dobře bavili a na Specialized DownMall 2011 jen tak někdo nezapomene…



Láďa Klauz dostal divokou kartu a nakonec na dropu nasadil pendulum. O výbornou atmosféru se postaral i DJ Hellsmith. Luskus jako vždy!!!


A co vy, byli jste na Specialized DownMallu osobně? A fotili jste? A chcete dostat nějakou cenu od sponzorů závodu? Třeba batoh Dakine, sluchátka Skull Candy, hadry Meatfly nebo třeba nákupy na Swis-shop.cz a Mustwear.cz? Vkládejte fotky z letošního DownMallu tady na d:key do připravené kategorie „DownMall 2011“ a pokud bude vaše fotka mezi nejlépe hodnocenými, nějaká z mnoha cen může být vaše!!!

A nezapomínejte na sekci Race Foto, kam můžete vložit odkaz na vaši galerii, video či report!






Specialized DownMall 2011 – výsledky finále:

Tomáš Slavík – 4X – 30:717
Přemek Tejchman – 4X – 31:531
Michal Červenka – DH – 32:630
4 Jakub Hnídák – 4X – 32:982
5 Matěj Charvát – DH – 33:017
6 Martin Mikulenka – DH – 33:446
7 Rostislav Štencel – DH – 33:560
8 Guido Tschugg – 4X – (GER) – 34:075
9 Lukáš Měchura – 4X – 34:688
10 Milan Myšík – 4X – 45:631



Kompletní výsledky najdete na sport-base.cz.



Rosťa Štencel a Matěj Charvát za DH versus Tomáš Slavík a Lukáš Měchura za 4X…


Jako hlavní mediální partner celého závodu máme také oficiální vyjádření k námitce Tomáše Slavíka proti výsledkům finále. Tomáš, v rámci fair play, ihned po oznámení výsledných časů finálového kola požádal o jejich překontrolování. Důvodem byl relativně špatný čas Guido Tschugga, který byl o cca 3,7 vteřiny horší, než ten Tomášův. Po několika kontrolách videozáznamu, kterým Tomáš Slavík i Guido Tschugg osobně asistovali, ovšem nebylo shledáno jakékoliv pochybení ze strany časomíry. Videozáznam prošel také kontrolou časoměřičů i organizátorů závodu a ani při těchto kontrolách nebyla shledána žádná chyba ve výsledných časech. Výsledky finále Specialized DownMall 2011 jsou tedy tímto definitivně uznány jako platné a správné. Tomáš Slavík se tímto za vzniklé zdržení vyhlášení vítězů omlouvá. My naopak Tomášovi děkujeme za jeho fair play přístup, když sám zpochybnil své vlastní vítězství!



Asi jen málokdo ví, že Guido Tschugg jako jediný přeskakoval kopnu na dropu bunny hopem…


Abychom vysvětlili všechny nejasnosti, zmíníme zde i důvod toho, proč jsou časy v kvalifikaci rychlejší než časy ve finále. V kvalifikaci byl cíl posunut o cca čtyři metry blíže k nájezdu na drop, trať tak byla o zmíněné čtyři metry kratší. Ve druhém kole a ve finále byl pak cíl posunut téměř až na hranu odrazu dropu. Toto posunutí bylo zvoleno pro případ, že by si některý ze „slabších“ jezdců v kvalifikaci na drop netroufl, pokud by takovýto jezdec drop neskočil, nebylo by možné jeho čas změřit. Z tohoto důvodu byl cíl v prvním kole posunut. Do dalších kol se toto řešení ukázalo jako zbytečné a cíl byl tak posunut na původně plánované místo. Ani toto opatření však na výsledcích závodu nic nemění.



Dva dny před závodem měl Netro horečky a bral antibiotika. Asi i díky tomu skončil v závodě s nejhorším časem. Souboj o diváky ale zaslouženě vyhrál…


V zásobě máme několik videoreportáží, tady je první ochutnávka toho, na co se v průběhu týdne můžete těšit. Kromě videí na webu můžete sledovat i téměř půlhodinoý záznam na ČT4 v premiéře v pondělí 21.2.2011 ve 14:10 a potom ve dvou reprízách ve středu 23.2.2011 v 05:25 a v úterý 1.3.2011 v 04:15. Samozřejmě se budeme snažit vám zde tento záznam nabídout i my…

Pro zobrazení videa je třeba mít prohlížeč s podporou JavaScriptu a Flash.
Link na stažení



Těšte se na další přísun materiálu ze Specialized DownMall 2011!!!




Text: Navy
Foto: bikesek (RasekFoto.cz), David Vepřek (DavidVeprek.com)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jakub (kubiczech (a) email.cz) 14.2.2011 v 19:12

    Video: www.facebook.com/...

  • anonymní uživatel vyschlej Belmondo (jirkabuchacek (a) seznam.cz) 14.2.2011 v 19:38

    dobrý videjko kubo

  • anonymní uživatel Séma (seema13 (a) seznam.cz) 14.2.2011 v 21:07

    co to je za song?? :) Díky

  • anonymní uživatel užaj 14.2.2011 v 21:57

    "Dostat se z jednoho patra do druhého bylo prakticky nemožné", možná tak teoreticky pro slepce o holi. Ale jo pěkný to bylo a diváků dost.

  • anonymní uživatel Lucase (lucase (a) email.cz) 14.2.2011 v 22:11

    Séma: Weekend Warrior, Monkey Business

  • anonymní uživatel MARTIN 14.2.2011 v 23:12

    CÍL BYL JEŠTĚ PŘED DROPEM? HM TO JSEM NETUŠIL... MĚL BÝT AŽ DOLE PO DROPU...

  • anonymní uživatel Maverick (maverick (a) oakleycz.cz) 15.2.2011 v 0:25

    cíl byl na odpalu dropu kvuli tomu že se muselo brzdit už na dopadu což by se nikomu z jezdcu nechtelo kdyby to mělo zhoršit jejich čas! ukol od palace flora zněl neomezit provoz obchodu což se nakonec i docela povedlo!

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 15.2.2011 v 6:37

    všechna čest organizátorům pěkná akce

  • anonymní uživatel Shawi 15.2.2011 v 6:46

    a kdo tam zasek tu hranu do dropi :D

  • anonymní uživatel qp 15.2.2011 v 9:11

    Čau, dobrá akce, jen svaté vytržení moderátora mohlo být sníženo cca na polovinu.

  • anonymní uživatel mrkevvzime 15.2.2011 v 9:13

    ty vysílací časy na ČT4 jsou fakt vtipné

  • anonymní uživatel MARTIN 15.2.2011 v 10:47

    Maverick: jasně chápu.. i tak fajn akce. Možná víc skoků, ale ono není moc kde.

  • anonymní uživatel Whilerproduction (whiler (a) seznam.cz) 15.2.2011 v 14:44

    videjko vimeo.com/...

  • anonymní uživatel séma 15.2.2011 v 18:12

    Lucase..to neníí ona....

  • anonymní uživatel Dave 15.2.2011 v 20:59

    Hranu sekl Cervenka..pekne ho to nakoplo.

  • anonymní uživatel mates (matysix (a) seznam.cz) 16.2.2011 v 8:10

    no nevim no mě to přijde takoví dost o hovně prostě les nic nenahradí víhodu v tomhle vidim akorat když s se poserete při pádu ze schodů mužete si rovnou koupit new trencle tod asi vše :D

  • anonymní uživatel Čárys (seven20 (a) volny.cz) 16.2.2011 v 12:36

    teda, když člověk vidí, co všechno jste kolem dokázali zařídit, tak klobouk dolů celýmu realizačnímu teamu.
    Když to vezmeš z celkového pohledu tak : VELICE DOBRÁ KOMPLETNÍ PRÁCE.

  • anonymní uživatel Rasty (rastydh (a) bajker.cz) 16.2.2011 v 14:21

    co to bylo za mutujícího komentátora.... hrůza :D

  • anonymní uživatel PD 16.2.2011 v 17:45

    co to je za song??

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí