Velo 03-2011

Autor: Ruda Hronza, vydáno: 10.3.2011

Březnové vydání Vela čítá 168 stran, z čehož 45 patří jarní novince – speciální příloze…








Speciální příloha VELO TIPY PRO DOBRÝ NÁKUP: 45 stran s tipy na zajímavé produkty v různých skupinách: hardtaily karbon i hliník, fully od sportovních po sjezdové, 29“dámská kola, silničky, krosy, dětská kola, vidlice, brzdy, komponenty, zapletené sety, přilby a brýle, tretry, oblečení a doplňky.




SANKT WENDEL – DUHOVÁ MÍZA ČESKÉHO CYKLOKROSU: Na vlas stejné místo jako před lety, kdy byl nejlepším mezi jezdci do 23 let, identický okruh, stejné zatáčky, výjezdy i finiš. A Zdeněk Štybar v St. Wendelu opět našel zlatou cestu! Reportáž z mistrovství světa v cyklokrosu.




DEN V AUTOBUSU S FANKLUBEM MISTRA SVĚTA: Ojedinělá reportáž z cesty na mistrák, z mistráku i z cesty zpět. Náš redaktor uvnitř fanklubu Zdeňka Štybara.




NÁBOJE S INTEGROVANOU PŘEVODOVKOU: Zatímco převodovky v klikách vyžadují speciálně upravený rám (a mnohem více ještě převodovky umisťované do rámu), náboje s planetovými převodovkami lze umístit na každé kolo. Mají i své další přednosti, stanou se tedy v MTB náhradou za přehazovačku? Podle Vela ne, alespoň ne v blízké budoucnosti. Tvrzení je podpořeno testem, jímž prošly Rohloff Speedhub 500/14 a Shimano Alfine 11, ale také mutant Sturmey Archer CS RK3 (uvnitř náboje je třírychlostní převodovka, přitom tělo disponuje unašečem kazety).




ROZHOVOR – MARTIN VESELOVSKÝ: aneb „Abychom si rozuměli, pane ministře…“ Pokud sledujete Českou televizi nebo posloucháte Radiožurnál, jméno Martin Veselovský či jeho tvář jsou vám dobře známé. Moderátor politických diskuzí, který dokáže politiky přimět k odpovědi na položenou otázku. Profesionální a tvrdý tak, jak je v téhle disciplíně potřeba. Současně je také nadšeným cyklistou, bez kola si život nedokáže představit.




TESTY: Sportovní XC fully (zdvih 100–120 mm) v ceně 45 000–50 000 Kč – Dema Plasma, Ghost RT Actium, GT Sensor 2.0 a Rock Machine Vortex 50 hardtaily s převodovkou a řemenovým pohonem – Duratec Sonic CX4 29 a Mrazek BOH FX 29er zadní náboje s planetovou převodovkou – Rohloff Speedhub 500/14, Shimano Alfine 11 a Sturmey Archer CS RK3

ŠKOLA BIKINGU: V současné době je běžné, že si lidé platí instruktory, aby se zlepšili v různých sportech – zmiňme za všechny tenis, squash, golf či posilování. U cyklistiky, přesněji řečeno techniky jízdy na kole, to v Česku zatím není zcela obvyklé (u tréninkového vedení to samozřejmě je jinak), přitom je tu stejné opodstatnění. Velo navštívilo lekce techniky jízdy na MTB v rakouském Leogangu, aby pro čtenáře zjistilo, co vše mohou bikerovi přinést.

JAK NA TO: VÝSKOK NA TERÉNNÍ PŘEKÁŽKU, JEJÍ PŘESKOK: Třetí díl školy jízdy Kamila Tatarkoviče a Pepy Dresslera.




MOLITANOVÁ JÁMA: alias foam pit. Velmi specifická tréninková záležitost, kterou většina cyklistů nevyhledává, ale ten zbytek se bez ní neobjede. Ano, řeč je o tréninku skoků a triků.




CYKLISTIKA NA POŠTOVNÍCH ZNÁMKÁCH: První známka s motivem kola se objevila v oběhu již v roce 1887. Nejen o ní, ale i o cyklistickém Modrém Mauriciu a mnoha dalších zajímavostech hovoří článek na toto téma.




NAPŘÍČ USA NA KOLE JAKO SPLNĚNÝ SEN PŘED ČTYŘICÍTKOU: „Se srpnem se blížila i Robertova čtyřicítka. Kdysi si usmyslel, že než jí dosáhne, přejede své rodné Spojené státy od oceánu k oceánu na kole. Jenže přišla svatba, stěhování do Brd, dcera, potom dvojčata… V květnu od něj ale dostávám mail – teď, nebo nikdy! Čtyřicítka na krku a on chce uskutečnit svůj sen. A jestli bych prý nejel také. Jsa o pár let starší a maje rád pohodlí, zpočátku jsem váhal. Ale nakonec s měsíční propustkou od rodiny jedu!“ Přesně těmito slovy začíná jeden neobyčejný příběh, jehož autor vás mimo jiné seznámí s proměnami Ameriky při jejím překonávání napříč od oceánu k oceánu.




Diskuze

  • anonymní uživatel lín 10.3.2011 v 13:43

    ..opět dobrá a i lákavá obálka s fr tematikou..

  • anonymní uživatel hoffman 12.3.2011 v 12:10

    obálka

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí