reklama

Report: BikeHall Contest 2011

Autor: Navy, kategorie: Report, vydáno: 11.5.2011

BikeHall Contest roste každým rokem. Roste park, rostou rideři, rostou i triky a zkušenosti. Celá akce se už několik let posunuje výš a výš a právě na tom letošním ročníku záležel i její budoucí osud. Já jsem BikeHall zažil už podruhé jako speaker a spolu s d:key také jako mediální partner. Pokusím se zde tedy shrnout mé zásadní postřehy.








Vedle G-Shock BIG Airu, který čekal venku, mě překvapil i park uvnitř haly. Ten letos působil o dost větším dojmem než loni. I to se asi nakonec podepsalo na počtu startujících riderů. Hobíků bylo letos téměř o polovinu méně, eliťáků naopak lehce přibylo a MTB riderů se do Trutnova sjela jen necelá dvacítka.






Celá show začala (když nebudu počítat čtvrteční welcome párty) v pátek ráno kvalifikací MTB, po té následovali klasicky hobíci a v podvečer pak elita a večerní koncerty. Většina návštěvníků ale celý pátek spíš zevlovala po hale nebo venku a užívala si sluníčka s kamarádama.






Sobota už byla ve znamení finálových bitev. Odpolední program začal G-Shock BIG Air, do kterého nakonec nastoupila jen hrstka odvážných. I tak ale bylo o zábavu postaráno. Cca osm metrů dlouhý skok nabídnul dostatek času na předvádění všemožných triků, diváci se bavili, sluníčko svítilo a porota nadělila hned tři první místa – Dany Josa (360 double tailwhip), Nicholi Rogatkin (triple tailwhip) a Bartek Obukowicz (backflip no-hander).






Po G-Shock BIG Airu se všichni přesunuli dovnitř do haly na finále hobíků. Tahle kategorie mě osobně hodně překvapila. Z patnácti závodníků minimálně deset zajelo naprosto čistou jízdu. Jasně, nepadaly triple comba, ale ty od hobíků nikdo ani nečeká. Spíš asi většina z finalistů pochopila, že je lepší odjet jednoduchý tailwhip, než se rozbít u double tailwhipu. Navíc celkem hodně hobíků ukázalo i kreativitu, jako třeba Marek Šulc s jeho ninja dropy. Nakonec ale nejlepší jízdy předvedl mladý polák Waldemar Ivanovicz.






Ve finále MTB svedli největší souboj poláci Szymon Godziek a Bartek Obukowicz a rus Alexander Bevskiy. Za nimi se pak seřadila česká čtveřice Tom Lysý, Matěj Nepraš, Petr Havlík a Adam Lorenc. I tahle čtyřka mě hodně překvapila. Čisté jízdy, triky na dobré úrovni a hlavně triky, které bych u těchto riderů nečekal. Adam Lorenc si třeba střihnul backflip no-foot, což už není jen tak zadarmo. Klukům jsem to říkal osobně a vzkážu jim to i touhle cestou. Zkuste jet na nějaké závody za hranice, s tímhle už se tam neztratíte! (Doporučuju třeba Dirt Town Jelena Gora, 25.6., cca 50km od Trutnova!)






Vyvrcholením sobotního dne bylo samozřejmě finále kategorie BMX, které se jelo po skupinách, tedy po tzv heatech. Zejména pak poslední heat, který se jel ve složení Lesser, Figar, Rogatkin, Šléz a Beran připomínal spíš hru na herní konzoli, než reálný závod. Hlavně pak dvojice Šléz a Beran. Když oba dva z téhle dvojice vjeli do parku, diváci se mohli zbláznit. Komentovat jejich mega komba bylo naprosto zbytečné. Jednu šílenou kombinaci střídala druhá a tak to šlo celou jízdu od začátku do konce. Ondra Šléz ve své jízdě ukázal třeba frontflip flair a jako last trick zkusil i 360 to 360 downside whip (nebo chcete-li 360 to decade), nicméně tohle kombo se mu už nepovedlo.

Hodně překvapil i Erik Figar, který se nebál vyslat jako last trick a nakonec i Nutcase Best Trick Superman Seatgrab to Tailwhip.






Shrnuto a podtrženo byl sedmý ročník BikeHall Contestu o dost klidnějším, co se týče alko-problémů s policií, ale byl o dost šílenější, co se týče úrovně triků. Nabídl ale také obrovské množství otázek o budoucnosti celé akce a třeba i systému samotného závodu. Ať už ale bude BikeHall Contest no.8 jakýkoliv, já na něm chybět nebudu…

Navy



Naše video je ještě ve výrobě, zatím tady máte reportáž z letošního BHC od Dušana Mihalečka, točenou pro Trutnovinky.cz:



Foto: Kuba Konvent (bw), Bartek Wolinski

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hrusa (caambaro (a) seznam.cz) 11.5.2011 v 10:06

    BHC2011:
    mene buzerace od policie (kdyz teda zapomenu na 1000,- pokutu pro kamose co telefonoval na parkovisti pri rychlosti 3km/h), vetsi a snad pry i lepsi park to jsou jedine kladne veci oproti poslednim rocnikum... Bohuzel bylo zcela me chapani zakaz vynaseni napoju (pry aby nebyl bordel a ten stejne byl, proc? protoze venku nebyl zadnej kos pani poradatele - takze chyba bude jinde). O predrazenem vstupu ani nemluvim - pristi rok to zaokrouhlime na 200,- ne? oni totiz ty "fandove" Michala Berana (juuu to je ten z reklamy na snickers) stejne prijdou a zaplati i kdyz neuvidi to nejlepsi protoze mistr jede na daleko vymazlenejsi zavody do zahranici a potrebuje byt fit aby inkasoval. Rekl bych ze BHC se pomalu ale jiste stava jen modni prehlidkou a velkou diskotekou pro mistni lolitky a nigazz ktery nevi ani co je co za trik a tak nemuzou patricne povzbudit jezdce. Aplaus si zaslouzil vzdy jen trik Beran ale to ze kluci na MTB predvadeli veci ktery jistojiste jentak nekdo v ty hale nikdy nevidel, to uz jim nestoji ani za potlesk.. Mega odlisny pristup k BMX a MTB mi tady na BHC vzdy dokazal zkazit naladu. Ani tak poradne nevim proc tam kazdy rocnik dorazim, mozna doufam ze se to zmeni...

  • anonymní uživatel pafka (c (a) c) 11.5.2011 v 11:16

    pokud by jsi trochu sledoval dění kolem BHC, asi by jsi věděl že buzerace je zejména z města na pořadatele BHC. Vynášení alkoholu a jiných nápojů z haly máme zakázané, proto není žádný důvod se starat o to jestli jsou venku koše, to je věc města. To že se po třech letech zvedl vstup o 20kč,. . . tak si dáš o pivo míň a podpoříš akci. Ta je dost finančně náročná, jo kritizovat je jednoduché, zkus uspořádat sám lepší závod a uvidíme.

  • anonymní uživatel hrusa (caambaro (a) seznam.cz) 11.5.2011 v 11:49

    omyl, kritizovat neni jednoduche ale nutne... jasne ze je akce typu BHC finance narocna o tom nikdo nepochybuje ale taky cim dal vynosnejsi - proto se logicky opakuje ;) od poradatele bych cekal jiny pristup nez skolacke vyzvani k souboji o lepsi contest. O to tu preci nejde. Zminil jsem pouze nazor verneho navstevnika - kdyz uz se rozhoduje co a jak dal.

  • anonymní uživatel Beran má malej úd (Je to pravda :-D) 11.5.2011 v 12:02

    Souhlasim s hrusou okolo berana, BMX a MTB. Pozor jede beran všichni budeme tleskat... A ještě si bůhví co myslí že je nějaká superstar když je v reklamě a čumí na holky a myslí si že mu daj. Bože to je takovej kret*n :-D Samozřejmě inteligentní nedaj. Ale krávy daj...

  • anonymní uživatel pafka (c (a) c) 11.5.2011 v 12:26

    A nechápu kde jsi přišel na to že je BHC finančně výnosná. Nás to baví a děláme to rádi. Ale po každém ročníku poslouchat "ubohé" komentáře: proč jsem si nemohl vzít pivo ven atd.. Ale namam náladu to tady rozebírat, pravděpodobně nenáš žádnou představu co je za takovým práce a starostí. Jinak bys tohle nemohl nikdy napsat.

  • anonymní uživatel Farmer 11.5.2011 v 13:52

    Erik Figar zabil.... dupej dupej!

  • anonymní uživatel XT 11.5.2011 v 16:37

    Nechápu, proč jsou všichni vysazení na Berana, tak má peníze, má miciny a je mediálně známej. Není to jeho chyba že je takhle propagovanej a všichni ho znají z reklam tak mu všichni fandí, zatímco ostatní ač lítají dobře utřou. Spíš bychom se měli zamyslet, proč tomu tak je, kdy oproti USA to tady nemá takovou tradici a bohužel mentálně jsme trochu jinak. Jinak, Beranovi nefandím, spíš jsem chtěl vidět Šléze jak ho vydrtí, protože pak by se Beran v druhé jízdě snažil a to by teprve byla podívaná, vidět tyhle dva jak se perou o první místo (a to jsem zastánce MTB).Co se týče Hallu, nikdy jsem tam nebyl, ale odvedli jste kus pořádný práce. Ale to video už jim nikdy nedávejte, 90% BMX - zbytek MTB.... no toto :D

  • anonymní uživatel p (p) 11.5.2011 v 18:32

    musíte počkat na další videa, já vím alespoň o 4tyřech, tak uvidíme jestli se někdo věnoval MTB více, myslím že RYYS určitě bude mít MTB víc

  • anonymní uživatel trutnovinky (dusan (a) trutnovinky.cz) 11.5.2011 v 19:30

    zdravim bikery, video jsem tocil a strihal pro trutnovskej zpravodajskej server, kde byl casovej limit 4minuty. pretahli jsme to na pet a dostali vynadano ze pro beznyho divaka je to nuda. ze tam je malo mtb je vina scenare zamerenyho na beznyho divaka a ten zna proste berana a tak se video udela tak aby bylo zajimavy prave pro radovyho divaka co o tom vi prd. ale regulerni BHC video je uz na ceste, jen to neni ze 4 kamer takova sranda postrihat. tak vydrzte, zaberu je dost :-)
    a prestante furt kritizovat, furt ty stejny cechackovsky ubuleny kecy... kdyz jsme bikehall zakladali tak jsme ho nedelali pro prehlidku holcicek a debilu co se tam jdou ozrat, ale jako nejlepsi ceskej kontest pro kola. takze kritizujte uroven zavodu ale ne chlastani jasny?

  • anonymní uživatel XT 11.5.2011 v 19:52

    Vím že videí bude hodně, dělal jsem si srandu a zkoušel jsem co vydržíte, jen takovej hec, jinak bych to napsal jiným stylem :). Na RYYSe se těším, ten bude spíš vyloženě o MTB, ale na BMX se taky kouknu rád. Pro Trutnovinky: rychlej, dobrej sestřih co se dělo, nechápu proč to zkritizovali.Hlavně chci vidět ten besttrick, neumím si to představit jak to musí vypadat.

  • anonymní uživatel užaj 11.5.2011 v 23:53

    BHC je tedy prodělečná akce, nebo snad akce s vyrovnaným rozpočtem?

  • anonymní uživatel hrusa (caambaro (a) seznam.cz) 12.5.2011 v 10:01

    Jasny, takze vlastne bezva akce, ktera se castecne porada venku kde je 30° na slunicku ale nealko tam nekoupis a kdyz si pro nej dojdu dovnitr (protoze moje vlastni koupene mi typek vzal a bezeslova hodil do kose) nepusti me s nim ven a nuti me ho vypit na miste a pritom mi hodi prednasku o tom jakej delame vsude bordel - sotva jsem prisel a ucucnul jsem si zeleneho caje... Proste to postrada logiku, nezlobte se na me. Udelejte si zakazy jake chcete a svadejte to treba na mesto ale pak neporadejte akci castecne venku, protoze kdyz se chtel nejaky neochlasta venku napit, musel absolvovat nakup v nedalekem obchodaku a stejne o piti pozdeji prisel opet u vchodu.. Uroven zavodu je samozrejme super, bezesporu neni vetsiho contestu u nas. MTB tam sice pomalu zanika a urcite casem zanikne (kde jsou casy NS lavek na BHC...)ale rozhodne pokracujte.

  • anonymní uživatel Horác 17.5.2011 v 12:14

    Pro všechny příznivce BHC. Minulý ročník byl vyhlášen jako nejrizikovější akcí roku 2010 v Trutnově a to díky výtržnostem, alkoholu u mladistvých,jízdy pod vlivem alkoholu atd.. Díky cílové skupině, která navštěvuje BHC jsme pod drobnohledem a to nejen Policie, ale i úřadů. Chápu, že jisté nelogické věci se Vám nemusí úplně zdát normální, ale dnes již můžeme s pravdou ven. Stáli jsme před nelehkým úkolem a to letošní ročník BHC udělat tak, aby především zprávy od Policie nebyly negativní a to se nám až na pár maličkostí podařilo. BHC příští rok tedy bude ale opět zálaží na spoustě okolností, které ovlivňují především návštěvníci a jezdci svým chováním. Museli jsem tomu všemu dát řád a pravidla a vím, že letos byly hodně striktní - příští rok bude akce pojmutá v jiném stylu a máte se na co těšit - vice show v parku, světla, plameny atd. Nám jde především pousnout BMX a MTB jako "trendy" sport pro mladé do jiné úrovně a představit ho široké veřejnosti jako další alternativní možnost sportu pro jejich a naše děti.... věřím že většina z vás bude používat "forum" a FB ke konstruktivní kritice, která i nás inspiruje, aby to vše bylo OK. Většině normálních lidí a jezdců má stejný cíl .... Díky všem

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí