Gaspi and Biking Morocco

Autor: Adam Maršál, kategorie: Video, vydáno: 24.5.2011

Chcete zažít opravdový freeride? Vykašlete se na bikeparky, zapomeňte na tisíckrát omleté tipy na nejlepší traily a udělejte to jako my. Vydejte se do Maroka, kde se můžete z vrcholů hor pustit do údolí stejně volně jako na lyžích nebo snowboardech v Britské Columbii. Do Maroka jsem se před začátkem sezóny vydali s trojnásobným účastníkem závodu Red Bull Rampage Richardem ‚Gaspi’ Gasperottim, který v Maroku pořádá bikové kempy.






Vysoký Atlas je fakt vysoký. Nejvyšší hora Džabal Tubkal měří přes čtyři tisíce metrů a třítisícovek je tu přes čtyři sta. Krajina je neuvěřitelně pestrá. Skály mění barvy od hnědé, přes rudou, okrovou, žlutou až po šedou.






Zatímco v bikeparku se musíte držet jednoho trailu, v Maroku vás průvodce vyveze do výšky 3000 metrů, odkud můžete sjíždět podle volně jako v Pembertonu při heliskiingu. Každého pak čeká ničím neomezený freeride. Při jízdě si jenom vybíráte, jestli se budete držet při zemi, nebo si skočíte z nějaké skály. Podle lokality a délky freeridu se to dá stihnout až pět krát za den.






Jindy vás kluci vytáhnou na dvacetikilometrový trail s převýšením skoro 2000 metrů. Během Gaspiho kempů se každý den jezdí do jiné lokality, takže nehrozí, že byste se nudili.






Jak vypadá den podle Gaspiho plánu? Ráno v osm vás Gaspi s Pierre–Alainem naberou před hotelem a každý den vás vyvezou na nějaké jiné místo v horách, kam je to z Marrákeše jednu až dvě hodiny autem.






Pierre má velké terénní pajero, s nímž zdolá každou horskou cestu a na jehož střechu se v pohodě vejdou čtyři kola. Spolu se svým řidičem Rašídem vás vyveze na začátek trailu, nechá Rašída, ať sveze auto do údolí a vydá se s vámi na patnácti nebo klidně dvaceti kilometrový sjezd. Ve Vysokém Atlasu to není problém.






Jako hlavní jídlo dostanete v Maroku mistrně připravený kus kus (se zeleninou nebo jehněčím), ale opravdovým vrcholem je tradiční jídlo ‚tajine’. Pierre Alain nás za ním vytáhl do berberské vesnice vysoko v horách. Tajine je směs masa, zeleniny a brambor, které se připravují pomalým dušením v keramických nádobách s vysokou kuželovitou pokličkou, které se šoupnou do pece.






Čaj se v Maroku pije při každé příležitosti. V berberských vesnicích vám ukáží jeho tradiční přípravu v tepaných konvicích. Majitel restaurace do jedné připraví zelený a do druhé mátový čaj. Všechno několikrát promíchá v další nádobě a do výsledku pak přidá tolik cukru, kolik kanadská rodina nespotřebuje ani za dva měsíce. Pro čtyři lidi ho padlo asi kilo. Čaj je megasladký, ale výborný.






Najmout si v Maroku průvodce něco stojí, ale bez nich budete v horách tápat, pak se ztratíte a vůbec si nezajezdíte. Hory jsou neuvěřitelně rozlehlé a traily nejsou nijak vyznačené. Bez skutečného offroadu jako je Nissan Patrol, Toyota Land Cruiser nebo Mitsubishi Pajero nemáte na vymletých horských cestách šanci a takové auto vám v Maroku půjčí výhradně s řidičem, který si řekne o další bakšiš.






Týdenní výlet do Maroka stojí 1620 eur. V ceně je sedmidenní ubytování ve *** hotelech, jídlo, veškerá doprava kromě letenky a průvodci. Gaspi s Pierrem připravují další ekonomičtější balíčky i výlety na méně dní. Všechny informace najdete na www.bikingmorocco.com.









Gaspi and Biking Morocco:

Pro zobrazení videa je třeba mít prohlížeč s podporou JavaScriptu a Flash.
Link na stažení



Text a foto: Adam MARŠÁL (Executive Editor MAXIM)

Diskuze

  • anonymní uživatel stofan 24.5.2011 v 11:43

    hahahah vykaslite sa nabajkparky na spominane trajli spravte to ako mi a pojte do maroka tak ty si jakiiii kkd, samozrejme kazdi rozbije prasatko pripadne si to necha zaplatit sponzormi.... demence maximalneho zrna

  • anonymní uživatel Durchy (mbaierl (a) seznam.cz) 24.5.2011 v 11:44

    20km trail? Že bych jel? :-D

  • anonymní uživatel Jordy 24.5.2011 v 11:55

    No, za tu cenu si to užiju jinde a mnohem víc. Ale jinak pěkný.

  • anonymní uživatel he he 24.5.2011 v 11:59

    stofan, dement si ty. Si zabudol precitat ze pokial chces zazit OPRAVDOVEJ FREERIDE, ty dement maximalniho zrna

  • anonymní uživatel stofan 24.5.2011 v 12:08

    he he? teras som s teba trochu mimo? pokial chcem zazit opravdovi freeride tak sa budem valit do maroka?? ked sa ti to tak pozdava nechs a paci odkaz na kontakt v texte mas kludne chod, za tie prachy zazijem omnojho lebsi freeride bez toho abi som sa musel dovalit do maroka.....sak 162e su uplne drobne zvlast bez letenki.......ktora stoji dalsich 400+-

  • anonymní uživatel Manas TL 24.5.2011 v 12:46

    Jo, Maroko je nadherny, na Toubkal jsem vylez, okoli projel a stoji to za to. Ale jist tajine priborem, no toto! :-D Zasadne pravou rukou v niz drzime kus marockeho chleba! :-)

  • anonymní uživatel Kome 24.5.2011 v 12:53

    Slušná pálka

  • anonymní uživatel Čárys ze 72O.cz (seven20 (a) volny.cz) 24.5.2011 v 13:17

    + Krásný hory, nádherná příroda, pěkný video.
    - týdení cena, za kterou objedu dvě sezony v Evropě.

    Výsledek rovnice nechám na každém z vás...

  • anonymní uživatel Mario 24.5.2011 v 14:06

    Pekny video...ale cekal sem vic od Gaspiho...nez jeden prescestak, wallride a pak ten skok jeden...jinak takovy spis vezeni se :)
    Ale urcite jako zkusenost to muze byt dobra :)

  • anonymní uživatel PEtu 24.5.2011 v 14:11

    Stofan: Kámo asi si nepochopil, že freeride je o hledání možností... Ale pálka to je no. Každopádně nice!

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 24.5.2011 v 15:04

    já jedu...Ať to stojí,co to stojí!!!

  • anonymní uživatel he he 24.5.2011 v 17:06

    nehovorim ze to je lacne ale moze to byt hooooooodne luxune tam

  • anonymní uživatel pedro 24.5.2011 v 18:45

    nikdy nepochopim, kdo a proc do gaspiho ty prachy rve...

  • anonymní uživatel užaj 24.5.2011 v 20:54

    radši zajedu do Morroca na kapří, na kolo jinám... jináč pěkný, to zas jako jó

  • anonymní uživatel xpivan (xpivan (a) seznam.cz) 24.5.2011 v 21:50

    kdyby kdokoliv z českých bikerů projel jen desetinu všemožných lokalit co projel gaspi, byl by ten nejšťastnější biker.... .hlavně že většina jen remcá a nemá pořádně projetý kopce ani v česku.a že je kde jezdit.

  • anonymní uživatel radolh 25.5.2011 v 21:12

    potrbujem nove auto,-)a nie maroko... či ?

  • anonymní uživatel ToXiC BiKeR 26.5.2011 v 19:43

    souhlasim se stefanem no vsichni tady maji na to aby si mohly jezdit jako kazdy mesic gaspi nekam do sveta vetsina lidi se tam podiva treba jen jednou a jeste vic nikdy

  • anonymní uživatel filip 30.6.2011 v 13:35

    je to brutalita není co dodat kéž by u mýho baráku bylo taky něco takovýho

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí