Report: SPDH #2 Jasná

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 20.6.2011

V letošní sezóně mělo lyžařské středisko Jasná hostit Slovenský pohár dokonce dvakrát a to na dvou různých tratích, o uspořádání druhého závodu jsem hned po vypsání termínů pochyboval a dokonce jsme se s Medvedem z Bikemagazinu vsadili, že závod nebude. Po čase bylo oznámeno, že druhý závod skutečně nebude a osobně musím konstatovat, že díky bohu. Vysvětlím vzápětí.

JIž po několik sezón stejná trať v Jasné doznala pro letošek několika změn a musím říct, že toto se opravdu podařilo. Nejvíce změn bylo v horní polovině trati, louka od startu doznala spíše kosmetických změn, ale pod lanem se děli velké věci. Již nájezd z cesty je jiný, následují zatáčky, které známe z dřívějška, ale pak wallride a dvojice skoků, trocha motání se před velkými skoky a za nim jiný odjezd než bylo zvykem, pak opět kus klasický a dostáváme se k jedné z posledních změn na trati, tak kde byly dříve tři poměrně velké schody je nově naveden úsek s mnoha stopami zakončení malým skůčkem. Zbytek trati až do cíle je víceméně stejný jako dříve.

V sobotu trať držela i přes páteční večerní deštík až na nové úseky poměrně slušně, místy se vyskytly koleje. Oproti tomu v neděli byla trať volako šmýklavá, zhruba polovina sobotní noci propršela deštěm s různou intezitou od mžení po docela silné průtrže. Koleje ze soboty se zvětšily do nevídaných rozměrů a tam kde nebyly, se udělali. Prostě klasický motokros v Jasné.



Headcam z trati natočeno pomocí HD Sports Cam, hudba Sweet – Ballroom Blitz

Pro zobrazení videa je třeba mít prohlížeč s podporou Javascriptu a Flash.
Link na stažení




Sobotní trénink nebyl obyčejným tréninkem, byl to trénink trpělivosti, protože systém odbavování kol je naprosto nedostačující počtu většímu deseti lidí natož téměř dvěstěpadesáti. Na každé sedačce je možno přepravovat pouze jedno kolo a tímpádem se všechno strááášně natahuje – v podstatě jedna jízda nahoru spolu s čekáním ve frontě zabrala hodinu. Lanovka taktéž dost často zastavala kvůli zásahům záchranář, kteří vytahovali zrakvené nešťastníky přímo z trati do záchranářské kabinky. V praxi se za sobotní den dalo stihnout jen 5 až 6 jízd, protože lanovka premává pouze od 8:30 do 16:00. Ve vyhrazeném tréninku pro ty co mají vyjeté pořadí anebo loni měli vyjeté pořadí nebo ukecali organizátora u vstupu do lana, se toho taky nedalo příliš najet, protože byla lanovka téměř dvacet minut stála. Pokud by ale středisko vyladilo převážení více kol na jedné sedačce fronta by se zredukovala a všichni by byli maximálně spokojeni.





Vzhledem k množství startujících byla nedělní semifinálová jízda i kvalifikační do finále. Díky tomuto se startovní pole zredukovalo na cca polovinu a závody docela svižně odsýpaly.

Jako tradičně se na trať první spustili Žáci, zde se odehrál těsný souboj o první flek, nejrychleji se s tratí popral Tomáš Uruba (SK Grafobal) a o 31 setin na druhé místo odsunul Oskara Masaryka (POLCSTER RACING) na třetím místě dojel již s větší ztrátou Jiří Kaňa (El-ENG DH racing team).





V ženské kategorii zvítězila s zdrcujícím náskokem téměř třičtvrtě minuty dobře fyzicky připravená Jana Bártová (SK Grafobal), dalších místech již rozdíl nebyl tak výrazný, druhá dojíždí Katka Pialová (KHC KAKTUS BIKE Bratislava) a na bronz dosahuje další Katka, tentokrát Babčáníková z Elitebikes Racing Gangu.





V kategorii Mastrů zopakoval vítězství z prvního závodu v Polomce Peter Drábik (FREERIDE Košice), když jeho největší soupeř z minulého kola Krisztián Halász odešel zpět do Elity. Druhý dojíždí s dvousekundovou ztrátou na karbonovém speciálu Krutor Petr Tlustoš (Dolekop.com Downhill Team) a třetím na bedně je Jarda Chytil (4EVER CYKLO BULIS), který v první sobotní tréninkové jízdě prasknul kolo a závod musel jet na vypujčeném kole velikosti XS.





Následující kategorie a sice Hardtail má náš největší respekt, na takto těžké trati drncat na pevňáku je skutečně výkon a čas vítěze Mateje Plica (KHC KAKTUS BIKE Bratislava) 03:43.34 je z říše snů. S jedenácti sekundovou ztrátou do cíle dojíždí Jozef Králik (Life4Ride) a dalších pět ztrácí třetí Michal Chomo (R.C.T.Martin).





Kategorie Hobby, prvních pár jede strašnou kudlu, to už snad ani není hobby, ale elita. Rico Šplíchal (SK Grafobal) dává čas pod 3:20 a s tímto časem by byl v první desítce v elitě. Na stupních ho doplnují další Češi Štěpán Kufa z Elitebikes Racing Gangu a Roman Škapík (Valmezbike racing).

Mlaďoši taktéž hrozná forsáž Knapec (NOVATEC – CTM racing team) 03:07.42, bože – to by byl třetí flek v elitě. Knapcův týmový kolega Peter Halagan (NOVATEC – CTM racing team) dojíždí s 10 sekundovou ztrátou a třetí Samuel Pivko (KHC KAKTUS BIKE Bratislava) ztrátí další pět sekund.





A elita, elitu vyhrál jak semi tak fájnl Maďar Attila Liszi (LiMit Racing Team), kterého nikdo neznal, ale držel plnej celou dobu. Na druhý flek odsouvá Matěje Charvát (Banshee Bikes Factory Team), který si do Jasné přijel zlepšit nálada a dojet závodní jízdu bez pádu, to se podařilo, ikdyž na vítězství chyběla necelá sekunda a půl. Brozn získává nenápadnou, ale rychlou jízdou Martin Mikulenka (SK Grafobal).

Jako obvykle kompletní výsledky jsou na www.vos-tpk.sk





Další kolo a zároveň Mistrovství Slovenska se uskuteční v půli července 17.7.2011 na trati v Malé Lučivné, která je taktéž lehce poladěna a prý je to opět velmi pěkné.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Akydam 20.6.2011 v 22:35

    Když vidim kolik stojí tahle kamera a jaký točí video a když se kouknu na gopro HD tak, nějak nevidim rozdíl kromě tý šílený ceny u GP!! Myslim, že je to jasný volba :)

  • anonymní uživatel m 20.6.2011 v 23:14

    a gopro toci 60fps ale zase za tu cenu to ani nejde spoznat

  • anonymní uživatel head 21.6.2011 v 11:20

    Ta kamera sa s Go Pro neda porovnavat. Ma roztraseny obraz (en.wikipedia.org/... tak ako contour HD napriklad, ktoru som mal. Go Pro tym trpi tiez ale podstatne menej.

    Teraz mam Go Pro HD a cely contour sa moze niekam strcit vratene toho spominaneho low costu. A to nehovorim o dalsich moznostiach Go Pro, ci uz vodotesny kryt, super fotky, extension slot...

    Teraz neporovnavam cenu, ale kvalitu, ktora je u Go Pro HD uplne inde ako u konkurencie.

  • anonymní uživatel mikokil (mikokil (a) seznam.cz) 22.6.2011 v 17:54

    ten stou kamerou jede fakt mrte pomalu ale co zacatek je vdycky tezsi

  • anonymní uživatel :D 22.6.2011 v 18:26

    mám go pro a ořed tim sem měl contour a je to nesrovnatelný, GP má možnost točit na někoil variant (5) od nakejch 720mp do 1080mp full hd s tim ze pri 750 to ma 60 fps a pri fullhd 30 ale pri videich si to vetsinou kazdej dava na pouhých 25 :)

  • anonymní uživatel dany 23.6.2011 v 17:23

    ta pisnička je strašná :(

  • anonymní uživatel vykrs 24.6.2011 v 11:17

    mikokil: mrte pomalu? to jsou zdycky rozumy. jen tak pro zajimavost bych chtel vedet, za koliks to zajel ty ;)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 27.6.2011 v 10:43

    mikokil: jel jsem nejlip jak umim, promin, ze to bylo tak pomalu.

  • anonymní uživatel Kew (kiwek (a) seznam.cz) 15.8.2011 v 23:55

    jel si dobře :) ješte když se podívám na zem jak je to rozježděný... a všechny doháníš.. ;) pěkný videjko :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí