Report: Mistrovství ČR Špindlerův Mlýn

Autor: Keli, Hanys, kategorie: Report, vydáno: 25.7.2011

Špindlerovská trať je bez pochyby ta nejtěžší jakou v ČR máme a je dobře, že právě zde se letos udělalo Mistrovství republiky, resp. pro hobby kategorii třetí pohárový závod.

Trať po loňské premiéře doznala pouze kosmetických změn, velmi dobrou je například odstranění dvojáku před přescesťákem hned na začátku. Zbytek trati o šedesátitřech zatáčkách byl až na malé detaily shodný jako dříve, tedy až na to, že jsme jezdili o dvacet a více centimetrů níže pod loňským povrchem.

Díky předešlým dešťům byla trať kvalitně podmáčená, kombinace mokra a množství lidí s ní udělalo to, co se dalo očekávat. Hodně, ale opravdu hodně se rozbila. V sobotním tréninku se jezdilo ještě za velkého mokra, do nedělního závodu trať, především ve své spodní polovině, hodně vyschla. Horní půle byla naopak slušnou bahenní lázní. Volba pláštů byla oříškem, na mokrých to klouzalo a na suchých taky…

Klesající tendence počtu startujících na českém poháru je již dlouhodobá, na letošním mistrovství to bylo stejné, do samotného závodu nastoupilo 129 startujících, důvodů proč bylo tak málo lidí je mnoho – velmi těžká a nepříliš zábavná trať, konkurence závodu DownTown v Rakovníku nebo za to může situace na Českém svazu cyklistiky?

V hobby kategorii se tituly mistra neudělují a tak si to hobíci rozdali pouze o body do poháru, Rico Šplíchal (SK Grafobal Mondraker 661) vyhrál jak semi, tak i finále. Ve fajnlu se na druhé místo dostal Dominik Zavřel (SK Grafobal Mondraker 661), který na bronz odsunul Kubu Klimenta (Dolekop.com Downhill Team), který po pádu neudržel stříbrnou pozici ze semi.

Podrobněji se podíváme pouze na dvě kategorie, na elitu a ženy. Dejme přednost dámám. Zde se očekával tuhý souboj mezi Helenou Kurandovou, Janou Bártovou a černým koněm soutěže, čechoameričankou Gabrielou Williams, která jezdí poměrně úspěšně americkou sérii Pro Gravity Tour. Děvčata se s tratí poprala vcelku úspěšně a i přes obtížnou trať v solidních časech. Mistryní pro rok 2011 se nakonec stala Helena Kurandová (Krabcycles Specialized), která zvítězila s více jak pětisekundovým náskokem před Janou Bártovou (SK Grafobal Mondraker 661), brozn nakonec končí v rukou Gabriely Williams (Z Racing Brigade).





Výsledky:
1. Helena Kurandová (Krabcycles Specialized) 05:27,664
2. Jana Bártová (SK Grafobal Mondraker 661) 05:33,367
3. Gabriela Williams (Z Racing Brigade) 05:51,545
4. Tereza Votavová (Giant Cycling Team) 05:56,812
5. Jana Trojanová (Polygon Sweet and Nice) 06:09,556

V elitní kategorii bylo adeptů na vítězství hned několik a těžko předem tipovat kdo vyhraje. O tom kdo jak zajede, taktéž dost rozhodovala skalka nebo její objezd na dohled cíle, většina jezdců volila průjezd skalkou, kde bylo k vidění několik nepěkných pádů, například Martin Hanák po pádu končí s prasklou helmou a zlomeným nosem, Martin Mikulenka potkává strom, Matěji Charvátovi podkluzují kola a taktéž padá. Objezdovou stopu, které byla namlíkována někdy do rychla, jindy do pomala jelo minimum jezdců a diváci to nesli nelibě, bylo slyšet pro mě nepochopitelné bučení, jede se přeci na čas a je jen na jezdci, kterou stopu zvolí. To, že je objezd možná rychlejší než těžká pasáž není obvyklé, ale pokud je trať takto natažena není důvod k bučení.

Ve výsledcích došlo určitě k překvapení, když žák předčil svého učitel, Petr Třešňák (Rock Machine – Cyklomax – BRS) poprvé dosáhl na titul Mistra republiky a na druhé místo odsunul s nezvykle velkým rozdílem svého týmového kolegu Adama Vágnera. Na bronzu dojíždí v letošní závodní premiéře na českém území loňský mistr Matěj Charvát (Banshee Bikes Factory Team).

Výsledky:
1. Petr Třešňák (Rock Machine – Cyklomax – BRS) 03:54,523
2. Adam Vágner (Rock Machine – Cyklomax – BRS) 04:01,895
3. Matěj Charvát (Banshee Bikes Factory Team) 04:04,482
4. Martin Mikulenka (SK Grafobal Mondraker 661) 04:07,016
5. Ondřej Bárta (Ultimate Racing Team) 04:09,671

Ostatní kategorie připomeňme jen telegraficky:
Žáci Roušavý Vojtěch (SHAMAN RACING)
Masters II Suchomel Milan (DH BRUTAL TEAM FRÝDEK MÍSTEK)
Masters I Křížek Miroslav (KONA CYCLING POINT)
Junioři Čepelák Jan (MONDRAKER 661 E13 KATMAR)





Kompletní výsledky na PoharMTB.cz a fanoušci mluveného slova určitě navštivte i Prochajdův Gravity Mag.

Diskuze

  • anonymní uživatel prochajda (pata.prochajda (a) seznam.cz) 25.7.2011 v 22:08

    Díky moc!!!

  • anonymní uživatel Střapál 27.7.2011 v 23:29

    Výborný clanek.

  • anonymní uživatel tomass 28.7.2011 v 22:49

    dnes islo rano na CT4 video stamadial

  • anonymní uživatel foxa (folx.invest (a) seznam.cz) 15.7.2013 v 13:02

    čau, v žácích máš ve výsledcích určitě chybu :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí