Zhodnocení: CTM MSDH Cup 2011

Autor: Zdeněk Florián, vydáno: 13.12.2011

Druhý ročník CTM Moravsko-Slovenský DH Cup 2011 je skončen, je to tak vážení přátelé. Uplynul další rok a my můžeme jen vzpomínat a hodnotit jak se závodění na pomezí Moravy a Slovenska vyvedlo, nebo nevyvedlo.

Byl to druhý ročník sjezdového seriálu, který v roli generálního sponzora podporovala firma BELVE, prezentující kola CTM.
Začátek sezony nebyl vůbec jednoduchý, protože byla letos nečekaně dlouhá zima a tak se ještě v březnu na sjezdovkách lyžovalo a sníh pak odtával velmi pomalu a tak se mohlo začít trénovat až první dubnový víkend na který byl ale naplánován úvodní závod na dvou tratích v Kálnici.
Vzhledem k tomu, že většina jezdců nebyla rozjetá a chtěla tento víkend využít k tréninku, rozhodli jsme se uspořádat jen první kolo na jedné trati a druhý závod přeložit o tři týdny později, na velikonoční víkend. Oba dva víkendy bylo krásné jarní počasí a to přilákalo na start spoustu jezdců, kteří si vyzkoušeli změny v seriálu i na tratích.

Organizačních změn bylo jen pár a týkali se hlavně rozšíření kategorií o Super-Naděje ( 8–11 let) a Super Master (nad 40 let) . Nově byla taky vypsána soutěž pětičlenných teamů .
Měření časů a regulérnost závodu měla na starost osvědčená skupina VOS-TPK , která se i letos zhostila tohoto úkolu na jedničku.





Příjemným překvapením byla účast předních jezdců z Česka, Slovenska, Maďarska, Polska a Rakouska, které určitě, mimo jiné, přilákaly i vypsané prémie, na kterých se letos vyplatilo jezdcům přes deset tisíc euro (260.000,–Kč – vítěz elity bral vždy sedm tisíc)
Kálnice si nejvíc odvezla dvojice Filip Polc a Matěj Charvát, která kralovala na prvních dvou kolech a k nim se přidal Martin Mikulenka, který vyhrál na moravské Razule, slovenské Ráztoce, i při premiéře na Bílé a ve finálovém závodě na Velké Rači. Mezi tím se ale odehrála premiéra taky na nově vybudované trati v lyžařském areálu Donovaly, kde vyhrál Matěj Laktiš.





Věkových kategorií bylo vypsáno celkem devět a tak nemůžu vypisovat všechny výsledky, které ale najdete samozřejmě na webových stránkách seriálu www.moravskoslovenskydhcup.eu.

Připomenu jenom celkové vítěze 2. ročníku CTM Moravsko-Slovenského DH Cupu. V nejmladší kategorii Super-Naděje startovalo celkem 11 jezdců a zvítězil teprve desetiletý Oliver Gombala z BikeClubu Kálnica. V klasické kategorii Naděje pak kraloval Tomáš Uruba (SK Grafobal-Mondraker-661) před slovenskou dvojicí Masáryk a Cigánik. Celkově zde startovalo 31 jezdců a tak si myslím, že se o budoucnost na sjezdových tratích nemusíme obávat a to taky proto, že v kategorii Junior letos jelo 125 jezdců.
A právě zde byly souboje na čelu obzvlášť vyrovnané, hlavně díky trojici Knapec, Uruba a Sehnal. Posledně jmenovaný se ale při startu na MS zranil a tak závěrečný souboj proběhl jen mezi Martinem Knapcem a Honzou Urubou.
Úspěšnější nakonec byl Jan Uruba (SK-Grafobal-Mondraker-661)a to i díky tomu, že Knapec (CTM-Novatec) nejel všechny závody letošního seriálu.
V ženské kategorii startovalo 14 účastnic a suverénní prvenství získala Jana Bártová ( SK Grafobal-Mondraker-661).
Super Master patřilo Leoši Máchovi (DH Brutal) a klasické Mastery vyhrál nestárnoucí Peter Drábik ( Freeride Košice) . V českém poháru zatracené Hardtaily zde vyhrál Josef Králík ( Life4Ride) když si musel poradit s 57 soupeři.





V Hobby kategorii jelo 134 jezdců , ale na stupních byl vcelku pravidelně Lukáš Šplíchal (SK Grafobal-Mondraker-661) a doplňovali ho Štěpán Kufa a Kuba Kliment . Tuto trojici taky pravidla nekompromisně posílají pro příští rok do kategorie Elite.
V té letos nejvíc bodů nasbíral Martin Mikulenka ( SK Grafobal-Mondraker-661) , který si uhlídal loňského vítěze Jána Javorníka ( CTM Novatec) a třetího Vlastu Hynčicu ( SK Grafobal-Mondraker-661). Ten se dokázal i ve svých 33-ti letech špičkově připravit na novou sezonu i přes to, že celý loňský rok kvůli těžkému zranění téměř nezávodil.
Novinkou byla i soutěž teamů, do které vždy bodovalo nejlepších pět jezdců startujících pod stejným názvem teamu. Zde se mimořádně dařilo teamu SK Grafobal-Mondraker-661,který vyhrál všechny závody seriálu a nechal za sebou na druhém místě team CTM-Novatec a třetí byl team Life4Ride.

Tradicí se pomalu stává závěrečný víkend, při kterém se každý může zatrénovat na tratích v Kálnici, závodit v Dual-slalomu, nebo se prostě jen pobavit se na zábavném večeru, při kterém se předávají ceny a vyhlašují nejlepší jezdci.
Letos bylo vyhlášení obzvlášť veselé a to nejen díky pěkným pohárům a cenám pro vítěze, ale taky díky soutěžím, které mezi sebou sváděla většina účastníků, která vydržela až do pozdních nočních hodin.





Závěrem chceme poděkovat všem jezdcům, kteří se seriálu zúčastnili a všem reklamním partnerům, kteří letošní ročník podpořili, a budeme doufat, že najdeme spřízněné duše i pro sezonu 2012.

V té by jsme chtěli opět představit nějaké nové sjezdové lokality a v nich uspořádat šest závodů . V součastné době pilně pracujeme na výběru nových lokalit a taky na shánění dalších sponzorů.

Ale už teď vám můžeme prozradit termíny a brzy taky místa, kde se v příští sezoně budeme potkávat .

Termíny Moravsko-Slovenský DH Cup 2012

Závod Termín Lokalita
1. závod 22.4. Kálnica
2. závod 8.5. Velké Karlovice – Razula
3. závod 10.6. SK
4. závod 5.8. SK / ČR
5. závod 16.9. SK / ČR
6. závod 30.9. Bílá
ukončení 21.10. vyhlášení seriálu + závod – dual (Kálnica)


Tak začněte posilovat, trénovat a šetřit , ať se v sezoně 2012 daří.
To vám za organizační výběr seriálu přeje Zdeněk a Michal.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 20.12.2011 v 13:56

    kdejaký opřený vergl a svaz cyklistiky komentujete jak pominutí,ale tady ani jeden koment,poděkování,atd. bla bla bla:-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí