BOS představuje DH vzduchový tlumič Void

Autor: Keli, vydáno: 22.2.2012

Vzduchových tlumičů pro sjezdová kole bys napočítal na prstech jedné ruky, nejnovějším přírůstkem je tlumič BOS Void od francouzské firmy BOS.
Důvodem proč nejsou příliš vzduchové tlumiče rozšířené i na vysokozdvihová kola je především v progresivitě vzduchové pružiny (čím víc je stlačena, tím větší je její tuhost), na rozdíl od ocelové pružiny, jejíž tuhost je konstantní. U Bose si tedy dali za cíl vyvinout vzduchový tlumič, který by se průběhem zdvihu co nejvíce přibližoval chování ocelové resp. titanové pružiny.

A to při zachování největší výhody vzduchového pružení, nízké hmotnosti. Rozdíl ve váze je výrazný, při stejné délce 240 mm je BOS Void lehčí o 356 gramů než pružinový BOS Stoy RaRe. Bez hardware váží 519 gramů.





Jak se to podařilo napovídá následující graf.



Tlumič má pěticestné nastavování: low-speed komprese, hi-speed komprese, odskok a dále lze nastavit tlak vzduchu (předpětí) a jeho objem. K dispozici bude ve variantách: 222×68, 240 x75 a 267×89 (délka oko-oko, zdvih pístnice).





Jak je patrné z fotografií, design Bos Void je stejné koncepce jako podobné vzduchové tlumiče, které nabízí konkurence Rock Shox Vivid Air, Cane Creek Double Barrel Air.





Více o BOS Mountainbike Suspension najdete na www.bosmtb.com.

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.2.2012 v 14:41

    nechci bejt hnidopich, ale ten článek nemá moc velkou vypovídací hodnotu.
    Recenze komponentů jsou super,ale pár vět na víc by neuškodilo ;) několik vět a graf působí jako prealpha preview. Nebo....má to být recenze tlumáku,nebo je to preview? ;)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 22.2.2012 v 14:51

    Ádoš: Již z titulku je jasné o co jde, BOS představuje DH vzduchový tlumič Void. Jde o představení tlumiče, o žádný test, recenzi ani preview nejde. Jelikož je to horká novinka, je dostupných informací minimum, čerpali jsme z webu BOSe.
    Rádi bychom napsali více, ale bohužel z prstu si to nevycucáme, fakt jsme se snažili a nejde to :)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.2.2012 v 15:23

    :)

  • anonymní uživatel hrasko 22.2.2012 v 19:22

    keli tak si mal napisat ze jazdime ho uz tretim rokom....:D

  • anonymní uživatel Šmidy (smidak.jirka (a) seznam.cz) 22.2.2012 v 21:07

    to bude celkem pálka za to

  • anonymní uživatel Jr. 25.2.2012 v 22:35

    no... FOX dhx air se stal neoblíbenej hlavně kvůli "necitlivosti" způsobené malým objemem vzduchu... RS Vivid air to opravil a udělal super vzducháč...pak se stejnou cestou vydal i DB Air od CaneCreeku...a BOS to teď udělá zas takhle malý :) To jsem zvědav...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí